78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- Martin H. (91.221.212.64) --- 1. 6. 2016
Občas když dostanu med od včelaře, změřím refraktometrem. Nejhustší medy jsem naměřil u starších včelařů ve dvouprostorových úlech - moravský univerzál atd... kolem 16% vody.
Naopak nejřidší medy jsou v moderních nástavkových úlech, zteplených, nezateplených ... Nejhustší med jsem měl v těchto úlech 18% a ostatní včelaři taky. Jinak co chvíli slyším ... točím skoro celé zavíčkované plásty, voda 19 i 20% a to už jsou celkem solidní kvašáky při teplým skladování.
Když teď vezmu med od včelařů v okolí, většina, byť odebírají vyzrálý zavíčkovaný med, nedosáhne normy ČSV 18% vody!
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 68740
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Potu?ník Václav (e-mailem) --- 2. 6. 2016
Re:
> Nejhustší medy ... ve dvouprostorových úlech
Dovolím si pár poznámek, čísla berte jako přibližný model:
- sezonu začíná včelstvo vyzimované na plástové ploše 70/200 dm2 - v minulosti bylo jaro ovocné stromy a pampeliška, denní přínos 2 kg - dnes je řepka téměř všude, denní přínos cca 10 kg, plocha 600 dm2 - i přes velkou plochu plástů je v plodišti sladina, není místo pro plod - včera P. Šroll - volně: víčkují jen zralý, když nemusí z důvodu místa - víčka jsou prodyšná, včely si s "mokrým" medem do zimy poradí - stropní folie, "aby bylo vidět do úlu" na univerzálech nikdy nebyla - otázka: co je v úlu, když je v noci mlha a otevřené kočovné dno?
Závěrem pár slov o kvašení medu. Tátův med jsem roznášel po zákaznících už někdy před 55-ti léty. Jen tak mimochodem za 19 Kčs. Med nebyl zavřen plechovým víčkem, ale papírovým ubrouskem a gumičkou. Tam kde jsme věděli, že zákazník má ve spyžírně mravence, bylo použito plátno a gumička. Nikdy nebyl problém. Med nekvasí proto, že má "vysoký obsah vody", řekněme 20 procent. Kvasí proto, že plechové víčko se při změně teploty orosí a kapka vody skápne na zkrystalizovaný med. Na tomto místě vlhkost dosahuje po mnoho dní nějakých 70-95 procent a to je ideální prostředí pro všudypřítomné kvasinky. Druhý důvod je neřízená krystalizace, proto se květové medy pastují, aby vznikly malé krystaly a mezi nimi malé prostory s po nějakou dobu tekutým medem. Třetí důvod je uskladnění v prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí. VP
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 68741
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 2. 6. 2016
Obsah vody v medu Re:
"Občas když dostanu med od včelaře, změřím refraktometrem. Nejhustší medy jsem naměřil u starších včelařů ve dvouprostorových úlech - moravský univerzál atd... kolem 16% vody."
To je logické.Silná včelstva v nástavkových úlech jsou směrována na velmi intenzívní snůšku, kdy během pár dnů zanesou i velký nástavkový úl a za dalších pár dnů všechno víčkují, tudíž nestačí med tolik odpařit. Navíc pokud je horko a vlhko, nástavkový úl je příliš otevřený a vlhkost ve vzduchu nedovolí včelám nektar tolik zahustit.
V dvouprostorových úlech se chovají slabší včelstva, která kvůli malému prostoru lépe využívají střední a malé, ale dlouhodobé snůšky trvající mnoho týdnů. Které včelaři v nástavkových úlech spíš opomíjejí, protože jejich silná včelstva takový přínos proplodují nebo množství medu včelaři nestojí za vytáčení. včely tak zahušťují donesenou sladinu po malých částech více týdnů a tak ji zahustí lépe.
případně dvouprostorový úl bývá víc uzavřený, proto pro včely není problém i při vlhčím počasí uvnitř úlu i v létě "přitopit" a tím i při vlhkém počasí med zahustit.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 68742
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu