| - Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 18. 1. 2016
RE: PouitĂ medu
Nemáš Pepane pravdu. Josef to dobře vysvětlil. Glukóza z medu je stejná jako z medu.Radek
----- Původní zpráva -----
Od:"Sroll Josef" <Josef.Sroll/=/upce.cz>
Odesláno:?18. ?1. ?2016 14:54
Komu:"'Včelařská konference'" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět:RE: Pouití medu
Radek se neozývá, tak zatím raději honem něco znalostí, které by měl mít každý laik, i ten, který nemá nic společného s cukrovkou.
Že se med nepočítá k cukrům je nebezpečná pověra. Konzumovaná sacharóza přechází přes játra do krve jako glukóza. Med je převážně směs glukózy a fruktózy, glukóza se může vstřebávat přímo sliznicemi bez trávení. Každý člověk musí mít v krvi něco glukózy a její hladinu řídí insulin. Pokud ho je málo nebo chybí, tak je problém zvaný cukrovka. Mírná forma se řeší dietou (neboli přiblížením ke stravě bez přebytku cukru), při vážnější formě se dodává insulin většinou ve formě injekcí ("musí si píchat"). Pokud nastane nerovnováha a cukr z krve zmizí (moc inzulínu, málo cukru nebo příliš rychlé spalování cukru při tělesné námaze) dochází k hypoglykemickému šoku. Projevy jsou různé - od podobnosti k opilosti až po bezvědomí a smrt. Z úst není cítit chlast, ale aceton. Dotyčný má obvykle u sebe někde po kapsách nejen průkaz diabetika, ale i cukr, který je mu třeba podat případně i s použitím násilí. Med účinkuje mnohem rychleji, ten ale obvykle k dispozici není.
Takže pozor na med, musí se s ním počítat do cukrů.
Tohle jsou mé empirické zkušenosti, několikrát jsem musel toto koma řešit sám, když lékař nebyl v dosahu. Bohužel již další zkušenosti nezískám (snad), u posledního komatu jsem nebyl a pak již bylo pozdě. Cukrovky přibývá, protože lidé nejedí, ale žerou mnoho cukru a mnoho soli. Psí konzervy jsou pro člověka zdravější, než humus z hypermarketu.
Doufám, že Radek to upřesní.
Pepa
-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Josef.Mensik/=/seznam.cz
Sent: Monday, January 18, 2016 12:52 PM
To: Včelařská konference
Subject: RE: Pouití medu
někde jsem četl že.
Problémem diabetu je sacharóza a ne jednoduché cukry v medu.
Problémem medu je pak udržování návyku na sladké a tudíž se nedoporučuje.
Co nato lékař?
pepan
---------- Původní zpráva ----------
Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz>
Komu: Včelařská konference <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 15. 1. 2016 18:47:35
Předmět: RE: Pouití medu
"Nejsem diabetolog, ale lékař ano. Také by mě zajímal názor nevčelaře diabetologa. Odpověď není na jednu větu, záleží na věku váze pohybu. U standardního lehkého fiabetika je to moc. Radek Hubač
----- Původní zpráva -----
Od:"Martin Olsak" <martin/=/olsak.net>
Odesláno:?15. ?1. ?2016 16:02
Komu:"vcely/=/v.or.cz" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět:RE: Pouití medu
Tohle je Oldrichu spravny dotaz, ale odpoved bych hledal radeji u sveho lekare - dietare.
Odpovedi ze zajmoveho internetoveho fora relativne anonymnich prispevatelu bych nebral v bernou minci.
Mimochodem - pokud budes mit odpoved o dietare, podel se o ni tady. Taky by mne to zajimalo :)
Martin
-----Original Message-----
From: Oldrich
Začal jsem sladit medem. Denně tak 3-4 lžíce. Pozor, mám nižší cukrovku.
Můžu z medem sladit a nebude mi škodit?
Děkuji budu rád, když mi poradíte. Konečný"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 67892
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |