78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vaeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vdy vyplnili kolonku "téma".
V případě, e reagujete na některý ji uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle kadého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro kadý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, e budete dbát výe uvedených pokynů.)
Zběné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Jan Čáp --- 21. 7. 2004
Včelařský fondán - krystalizace (cukernatění :) cukru
Z důvodů nedostatku vlastního medu i pomůcek pro krmení roztokem jsem zkoušel přikrnmovat koupené oddělky cukrovým těstem vyrobeným na způsob cukrářského fondánu.
Pár receptů a rad jsem našel na webu (např: http://www.stratford-upon-avon.freeserve.co.uk/PENotes/Fondant.htm http://homepage.ntlworld.com/sal.mancina/cleveland/fondant.html http://www.ingenbees.com/fondant.shtml http://www.beekeeping.com/goodies/bee_candy.htm ).
Zkoušel jsem poměr voda:cukr 1:4 až 1:5.
Postupem nechat po uvaření mírně zchladnout, nalít do formy a vychladit vzniknou příliš hrubé krystaly, výsledná hmota je tuhá, po rozmíchání je kaše příliš řídká.
Když sliju roztok hned po uvaření (co nejteplejší), udělá se po vychladnutí na povrchu i po stěnách nádoby krusta z maxikrystalů a zbytek zůstane v konzistenci velmi hustého sirupu. Ten se chová jako cukrová poleva (ve slabé vrstvě tuhne) a jde ho i napastovat na ideální těsto, když ho 'naočkuju' drtí z té tuhé polevy.
Nevíte někdo, jak se zbavit velkých krystalů a docílit ideální konzistence bez 'pastování'?
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6631
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Vechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu