78697

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Emanuel Vesely --- 9. 7. 2004
Re: Kvaení medu

Zajímalo by mě, jestli to byl med z obchodu nebo přímo od včelaře. Bylo tam asi od počátku více vody, než má být.

Já mám zase opačný problém. Mě nechce kvasit medovina. Kvasinky z Dolu, v 1.5 l lahvi se krásně rozkvasily, pak jsem to nalil do roztoku a nechce to kvasit(kvasí to dost pomalu). Teplota je 20 C. Myslím, že je to složením medu.
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6515


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek Hubač --- 9. 7. 2004
Re: Kvaen? medu

Asima svoji roli i ta teplota Emane.
Zdravi Radek
================= Původní zpráva =================
Od (From): "Emanuel Vesely" <eman.v/=/email.cz>
Komu (To): "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Kopie (Cc):
Předmět (Subject): Re: Kvaen? medu
Datum (Date): 9. 7. 2004 6:03
==================================================

> Zajímalo by mě, jestli to byl med z obchodu nebo přímo od včelaře. Bylo tam
> asi od počátku více vody, neľ má být.
>
> Já mám zase opačný problém. Mě nechce kvasit medovina. Kvasinky z Dolu, v
> 1.5 l lahvi se krásně rozkvasily, pak jsem to nalil do roztoku a nechce to
> kvasit(kvasí to dost pomalu). Teplota je 20 C. Myslím, ľe je to sloľením
> medu.
> Eman

____________________________________________________________
Quelle Vám nabízí ZDARMA nový katalog Podzim/zima 2004.
Objednejte na
http://ad.seznam.cz/clickthru?spotId=75671

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6518


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
--- 9. 7. 2004
Re: Kvaení medu

Vloni jsem se zúčastnil přednáąky v Dole na téma výroby medoviny
a př. Kamler zdůrazňoval velký význam teploty - Dolské kvasinky
vyľadují teplotu určitě nad 25 st.C. Tuąím, ľe doporučoval i
vyuľít boxy na ztekucování medu, popř. vyrobit si box z
polystyrenu, dovnitř cca 100W ľárovku a malý ventilátorek pro
rozvedení teplého vzduchu od ľárovky v boxu.
Já sám jsem vyráběl medovinu v zimě, demiľony jsem měl
"nalepené" na ústředním topení a z druhé strany izolované
polystyrenovou deskou. Nebylo to ideální, rodina trpěla horkem,
ale medovina se povedla.

A jeątě jeden faktor má podle mne vliv na rychlost kvaąení - čím
sladąí je roztok medoviny, tím pomalejąí je kvaąení.

Zdravím.

Milan VALENTA


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Emanuel Vesely" <eman.v/=/email.cz>
Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: Kvaení medu
Datum: 9.7.2004 - 6:04:02

> Zajímalo by mě, jestli to byl med z obchodu nebo přímo od
> včelaře. Bylo tam
> asi od počátku více vody, neľ má být.
>
> Já mám zase opačný problém. Mě nechce kvasit medovina. Kvasinky
z > Dolu, v
> 1.5 l lahvi se krásně rozkvasily, pak jsem to nalil do roztoku
a > nechce to
> kvasit(kvasí to dost pomalu). Teplota je 20 C. Myslím, ľe je to
> sloľením
> medu.
> Eman
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6519


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Emanuel Vesely --- 9. 7. 2004
Re: Kvaení medu

> rozvedení teplého vzduchu od žárovky v boxu.
> Já sám jsem vyráběl medovinu v zimě, demižony jsem měl
> "nalepené" na ústředním topení a z druhé strany izolované
> polystyrenovou deskou. Nebylo to ideální, rodina trpěla horkem,
> ale medovina se povedla.
>
> A ještě jeden faktor má podle mne vliv na rychlost kvašení - čím
> sladší je roztok medoviny, tím pomalejší je kvašení.

Tak nějak jsem to tušil. Nakopli jste mě a jdu to řešit.
Shrnul bych to: teplota, hustota a složení roztoku (různé antibakteriální látky). Díky
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6521


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek --- 10. 7. 2004
Re: Kvaení medu

To se stává u medu, který obsahuje trochu víc vody. Rok, dva je v pořádku a
pak třeba začne kvasit. Moľná ho zpočátku chrání před kvaąením
antibakteriální látky v medu ( i kdyľ kvasinky jsou houby ), ty za ten rok
třeba dojdou a pak stačí mírné zvýąení teploty v létě a .... Pokud je
kvaąení na začátku, dá se zarazit ztekucením medu. Kvasinky působením
teploty uhynou a vyplavou s pěnou na povrch medu, kde se musí sebrat a
zbytek medu důkladně promíchat třeba přeléváním z láhve do láhve. Med uľ
bude mít "posunutou chu»", záleľí podle kvasinek, někdy dokonce jakoby
jemnějąí neľ nekvaąený. Měl by se tak do půl roku spotřebovat.

U medoviny naopak by mohla být příčina nekvaąení napadaný propolis v medu.
Ten by měl jít zneąkodnit převařením medu a odstraněním vzniklé pěny.
Jinak v praxi je intenzita kvaąení omezována koncentrací etanolu. Do 8
procent kvaąení není ovlivňováno, do 12 procent intenzita kvaąení postupně
klesá a nad 16 - 18 procent etanolu kvasinky hynou. Kdo dá do medoviny medu
málo, tak do výsledné koncentrace etanolu 8 procent, vykvasí mu medovina
rychle ( a taky se bude rychle kazit ). Kdo dá medu do medoviny tak, aby
dosáhl 12 - 14 procent, bude mu to dokvaąovat aľ několik měsíců. ( a
riskuje, ľe medovina chytne příchu» z odumřelých kvasinek)
Koncentrace cukrů nemá vliv, pokud to nemá zrovna "medovitou" konzistenci.
Teoreticky mohou taky kvasit slabě, kdyľ v medovině nejsou ľiviny. Náprava
je zřejmá.
Taky kvaąení můľe probíhat pomalu, kdyľ je obsah přílią čistý,
přefiltrovaný. Kvasinky potřebují k rychlému kvaąení drobné pevné částečky,
na kterých se usazují.
Co se týká teploty, těch 25 st C je asi optimální teplota, při které
kvasinky pracují nejrychleji. Směrem nahoru i dolů je kvaąení čím dále méně
intenzívnějąí. Nad tuąím 40 st C kvasinky hynou, pod cca 5 - 15 st C
převládnou chu»ově v medovině hnilobné procesy odumřelých kvasinek nad
kvasnými.
Dále při intenzívním kvaąení vytvářejí kvasinky i teplo. Vinaři to na podzim
dělají tak ( podle knihy ), ľe na začátku kvaąení ohřejou moąt v sudu nějak
na teplotu cca 30 st C a jak se vinný moąt intenzívně rozkvasí, udrľuje si
uľ sám optimální teplotu, vyąąí o pár stupňů, neľ je ve sklepě. Myslím, ľe
na kvaąení běľné medoviny stačí běľná teplota 20 st C a ľe není nutné
vymýąlet nějaké ohříváky. Maximálně na dobu kvaąení demiľón tepelně
zaizolovat.

R. Poláąek

----- Original Message -----
From: "Emanuel Vesely" <eman.v/=/email.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, July 09, 2004 6:03 AM
Subject: Re: Kvaení medu


> Zajímalo by mě, jestli to byl med z obchodu nebo přímo od včelaře. Bylo
tam
> asi od počátku více vody, neľ má být.
>
> Já mám zase opačný problém. Mě nechce kvasit medovina. Kvasinky z Dolu, v
> 1.5 l lahvi se krásně rozkvasily, pak jsem to nalil do roztoku a nechce to
> kvasit(kvasí to dost pomalu). Teplota je 20 C. Myslím, ľe je to sloľením
> medu.
> Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6532


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Heky --- 12. 7. 2004
Re: Kvašení medu

Med byl přímo od včelaře.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6540


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu