78219

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (84.42.228.26) --- 30. 5. 2014
Re: Smetenec

Včera jsem novému včelaři utvořil 3 kg smetenec ( na jinou rámkovou míru ) a přikázal nasadit cukerný roztok 1/1. Dnes jsem z hrůzou zjistil , že další včelař mu poradil, že to není třeba. Po okamžité kontrole jsem jenom mohl konstatovat smrt celého smetence.
Štve mě to kvůli včelkám a ptám se jak dlouho mohou nenássáte smetené včely bez vody či cukrového roztoku přežit?

Podle mně je rozdíl, jestli se za pořádného zakuřování rozebere včelstvo na plásty, včely se tak stačí nasát a teprve potom se setřepává nebo jestli se úl otevře a včely hned se třepou. Ale v obojím včely vydrží vic než ten jeden den.
.
Příčina úhynů je podle mně jiná - ve smetenci nebyly mateřské feromony - matka, matečník před vylíhnutím nebo větší plocha mladého včelího plodu nebo se přidání nepovedlo.
Včely tak začaly trpět osiřelostí a když nemohly volné létat a vžeberat se do úlu s matkou, zahynuly šokem z osiřelosti. Kombinovaným možná se zvýčenou teplotou, jak hledaly únik z bedny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 64371


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu