78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU?
Zpracovat na medovinu nebo do pečiva případně prodat pekaři nebo do kuchyně jako med pekařský. HMF je pro všely škodlivý, lidem však nevadí Je jen ukazatelem stáří nebo přehřátí medu.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Blažena Dvořáková <bl.dvorakova/=/email.cz> Datum: 17. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?
"Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu starého asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu . Poradte vašimi názory. Standa
---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?
"HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím
procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med
čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF
je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF
okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí
nabaleného medu.
Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo
hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první
měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který
hydroxid pohlcuje.
EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF
nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".
U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz.
během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě
když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně
než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět
záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz.
Přidal, skripta)
Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může
dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.
Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát
papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako
pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.
Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"
182 výsledek/výsledky (-ků)
Kupříkladu dokument - rok 2013:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01
:CS:HTML
1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a
fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků
nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |
_gp_
.......
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane,
k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál
něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg...""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62356
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu