78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane, k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o 100% z 1,8 na 3,6 mg/kg... Asi není třeba komentář, když se v krámu prodává s HMF do 80... Nevím, co by s tím ten malovčelař musel udělat. Jinak samozřejmě věřím ve falšování různých šikulů se 20 včelstvy, kteří dávají 2 tuny do výkupu. Zajímala by mě čísla počty včelstev v porovnání s množstvím do výkupu prodaného medu... Větší včelaři moc času na takové hovadiny nemají. Mám nyní 86 včelstev při zaměstnání a je to starost je připravit na zimu.... Radek
---------- Původní zpráva ---------- Od: frantaboys/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62345
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gupa (93.92.52.23) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?
HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí nabaleného medu.
Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který hydroxid pohlcuje.
EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".
U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz. během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz. Přidal, skripta)
Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.
Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.
Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"
182 výsledek/výsledky (-ků)
Kupříkladu dokument - rok 2013:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01:CS:HTML
1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |
_gp_
........
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane,
k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg...
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62351
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu