78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - (e-mailem) --- 12. 8. 2013
Re: melicitoznĂ med
Je to ta vůbec nejstarší metoda získávání medu 1) vyřezat 2) rozdrtit 3) ve vodní lázni rozehřát. 4) vylisovat
Lze ho jinak využít na výchovu zimní generace včel střídavě promíchat v plodišti s plodem a další nástavek zakrmit cukrem
Také ho lze v předjaří podávat jako jarní krmení.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Hrstka Jiří <hrstkova.d/=/seznam.cz> Datum: 12. 8. 2013 Předmět: melicitozní med
"Prosím o radu, jak co nejjednodušeji vytočit melicitozní med. Zkoušel jsem ponořit celé rámečky do vody a vrátit je včelám do úlu k přepracování. Je to zdlouhavé a ne příliš efektivní. Existuje nějaká jiná metoda ?"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62082
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gupa (93.92.52.23) --- 12. 8. 2013
Re: melicitozní med
Vyrobit fluidní sladidlo nebo fluidní základ pro medovinu separací rámku, voští a sladiny ve varu.
Vždy když slyším slovo fluidní v souvislosti s medem vzpomenu si na slovo flus. Také je to výluh od kterého se očekává nějaká přidaná hodnota ze surového základu.
_gp_
........
Hrstka Jiří (81.201.60.183) --- 12. 8. 2013
melicitozní med
Prosím o radu, jak co nejjednodušeji vytočit melicitozní med. Zkoušel jsem ponořit celé rámečky do vody a vrátit je včelám do úlu k přepracování. Je to zdlouhavé a ne příliš efektivní. Existuje nějaká jiná metoda ?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62085
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 13. 8. 2013
Re: melicitozní med
"Vyrobit fluidní sladidlo nebo fluidní základ pro medovinu separací rámku, voští a sladiny ve varu. "
Zní to dobře, ale trochu problém je v tom, že se vyvařuje i propolis a voští.
Propolis tomu dodá nahořklou chuť, nečistoty ve voští, košilky , výkaly mezi košilkami tomu dodají hnědé barvivo a taky další příznačnou chuť.
Výsledek je ten, že na vyvařování není voští jak voští. Světlé málo použité voští může dodat tomu vývaru příjemnou chuť, takže dobrý je i zředěný vývar po dochucení třeba kyselinkou a nasycení CO2 jako třeba docela dobrá limonáda. Některé ty vývary by se daly považovat za určitou analogii kofoly. Na medovinu to bude taky vhodné.
Starší až hodně staré voští tomu dodá velice silnou hnědou barvu, intezívní až ostrou příchuť a taky pěnění při míchání. Některé dávky by snad mohly mít i příjemnou chuť k pití nebo po zkvašení jako medovina, ale spíš to bude nepříjemná chuť. Tam bude na místě spíš to zkvasit a vypálit.
Tolik moje zkušenosti z pár pokusů.
U staršího voští se mně spíš jeví jako vhodnější z hlediska čistoty nevyvařovat či nevyluhovat celé voští ,ale plásty oškrábat do poloviny, dvou třetin a zbytek dát včelám. Stěny buněk jsou totiž čistější než dna buněk , takže "vývar" bude čistší.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62087
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gupa (93.92.52.23) --- 13. 8. 2013
Re: melicitozní med
Nikdo o vaření přeci nemluví. Pro toto existuje jiný termín a tím je macerace. Macerace probíhá za nižší teploty než je var a probíhá podle fyzikálních zákonů třeba i v té buňce při teplotách včelího hnízda. Macerátem může být odkapaný med z rodrcenýho díla, temperovaný teplým vzduchem, nebo ve vodě o teplotě blížící se bodu tání vosku a promíchaný a znovu překapaný a odpařený. Jenže to už je zakázaná úprava a výroba medu, na tu medovinu se to hodí více. Do medu se přeci nemůže při zpracování nic přidávat podle EU. Jak to včely dělají s manukou nikdo neví, stačí když je kyselejší med a po fermentaci si nacucne tu přidanou hodnotu z víček a plástů za nějakou dobu sám._gp_
.......
R.Polášek:Zní to dobře, ale trochu problém je v tom, že se vyvařuje i propolis a voští.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62089
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu