78082

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 16. 4. 2013
Re:

"To co popisuješ je právě jen ta těžba medu ostatního nic tě nezajímá. ty
ostatní důležité vlastnosti včelstva lze poznat až po více letech.
stáří včelstva totiž tvoří matka , Je-li 1 rok stará tak je to 1 rok staré
včelstvo i kdyby v tom úlu se za 50 let vystřídalo 50 matek."

Za prvé není žádný problém vyhodnotit vhodnost odchovaných včel od té matky . Je na to většina roku bez cca 2 - 3 měsíců, kdy je včelstvo defakto velký oddělek. Z toho se včely aktivně projevují v červenci, srpnu až září a potom od rozjezdu plodování daném oblevou v zimě po první jarní snůšku na začátku května.
Za druhé se při takovém způsobu v každém úlu drží linie. Matka je odchovávána vždy z plodu matky, která byla právě v tom úlu předtím. Vlastnosti matky a tím i včelstva se potom v každém úlu obvykle drží přes několik generací matek , minimálně takových 5 - 10 let. Brakuje se potom pouze tehdy, když nepříznivé vlastnosti vykazuje více matek v linii, takže se nebrakují matky, ale linie.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 61111


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu