78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
| - Jakub ©merda --- 20. 5. 2004
Re: med
Ja testuji zralost medu tim, ze trnu plastem ve vodorovne poloze. Pokud med vystrikuje z plastu je nezraly, pokud drzi, tak lze vytacet. Vickovani plastu byva nespolehlive, zvlaste kdyz byva slabsi snuzka.
Kuba
================= Původní zpráva ================= Od (From): "havl?k" <e-mail/=/nezadan> Komu (To): "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Kopie (Cc): Předmět (Subject): med Datum (Date): 20. 5. 2004 8:16 ==================================================
> Za jak dlouho bude med zralý k vytáčení,když mám zavíčkováno průměrně ze > 1/4 až 1/3 plástu?
____________________________________________________________ 5 důvodů, proč se připojit k internetu přes seznam.cz http://ad.seznam.cz/clickthru?spotId=73730§ion=/
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 5944
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Ducháč. --- 20. 5. 2004
Re: med
Pozor,pozor, med musí mít do 18% (čes.norma) vody a to se nechá zjistit refraktometrem. Odhadem bych nedoporučoval. Potom budete zklamáni až vám med změří výkupce a bude mít 20%, nebo vám bude kynout v konvích, nebo kysnout ve sklenicích. Před dvěma lety v silné snůšce měl i zavíčkovaný řepkový až med 21% vody i tento med ztuhne ale později kyne jako těsto, takže opatrně s vytáčením. Zdraví Vašek Ducháč.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 5948
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Tomáš Ustohal --- 20. 5. 2004
Re: med
Zralost medu kontroluji trhnutím plástu ve vodorovné poloze.Pokud med nevystřikuje ven z buněk je zralý a lze vytáčet.Tento způsob kontroly se mi osvědčil.S vytáčením medu bych nespěchal.Je to asi 4 roky nazpět už taky byly plásty z 1/3 zavíčkované, tak jsem je vytočil a hle med měl obsah 21% vody.Ale i potom se dá sjednat náprava, ale je to zase práce navíc. Přeju p2kný den. Tomáš.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 5955
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu