78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
| - Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 15. 11. 2012
Re: med na vaĹ?enĂ a peÄ?enĂ
Já bych cizí med do svých včel nedal a už vůbec ne takovopu dobrotu ze supermarketu. Raděj cukr 1:1 s vodou... Med na vaření jue definován ve vyhl. 73/2003.
Radek
---------- Původní zpráva ----------
Od: Döme Roman <dome5/=/seznam.cz>
Datum: 15. 11. 2012
Předmět: med na vaření a pečení "Dobrý den
Tento týden se objevil v akci v Kauflandu med na vaření a pečení asi za
40kč 900g mohl by mi někdo odpovědět z čeho je
vyroben popřípadě zda se hodí na výrobu medocukrového těsta na
jarní podnícení včelstev popřípadě oddělku děkuji Döme"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59397
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Josef (90.176.34.106) --- 15. 11. 2012
Re: med na vaření a pečení
Otázkou spíše je, co má tato potravina společného s medem. Zda by se ČSV neměl zabývat tím, zda je použití názvu "MED" oprávněné. Uvědomíme-li si, že cena na pultě musí kromě ceny výchozí suroviny obsahovat i cenu zpracování, cenu obalu, cenu dopravy od výchozího zdroje až na pult, marže obchodníků a daň, nemůže se dle mého soudu jednat o produkt včel.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59400
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - pavel (82.100.0.70) --- 16. 11. 2012
Re: med na vaření a pečení
Přesně jsi to vystihl Josefe,jako med se může prodávat kdejaký šunt co včela ani neviděla a lídé to kupují když je to tak levné,pak to poškodí jedině poctivé včelaře a nechápu někoho co to chce cpát dokonce co včel.Jak je možné že to EU vůbec nevadí? Vždyt třeba marmeláda kde je málo jahod se můze nazývat jen tuším pomazánka a nedávno jsem četl ze chtějí zakázat název pomazánkové máslo kvůli nízkému obsahu tuku.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59401
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 15. 11. 2012
Re: med na vaření a pečení
je to druhořadý med, který třeba obsahuje příliš vody nebo je porušený vysokou teplotou, neboli nemá příslušné enzymy a obsahuje příliš HMF nebo jiným způsobem nesplňuje normu na včelí med jako potravinu. To by pro medocukrové těsto , které se používá pouze k podněcování a nepřijde do zimních zásob nijak zvlášť nevadilo.
Problém by ale mohla být kontaminace takového medu sporami moru plodu. I když nevím, jestli to není jen teoretická možnost. Ale ve spoustě zemí produkujících levný nekvalitní med je běžné potlačování příznaků moru plodu ve včelstvech antibiotiky a med z těchto včelstev je potom kontaminován.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59398
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu