78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- (e-mailem) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
Potřebuji teď dostat med ze sudů a nechci si pořizovat niz specializovaného, maximálnělopatu.
Tak mě napadá topný kabel, ten by se dla využít na i jiné věci. Máte někod zkušenosti s použitím topného kabelu? A obalit izolací.
Díky.
Karel
----------------------------------------------------------------------------- S kabelem by to Karle mělo jít. Jde o to kolik závitů dát kolem sudu ,aby se to nepřehnalo nebo naopak nebylo to málo. Zkonzultuj to s někým od elektra. Já dávam topné těleso i pod sud . Popřemýšlej i o tom T.P
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59191
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
Já jsem kdysi zkoušel nádobu s cca 12 kily medu topným kabelem o výkonu cca 50 watt udělaným z plochého 40 žilového kabelu pro harddisky do PC . Po dvou dnech byl měkký až roztavený med kolem stěn, takže šel polotuhý vybrat.
Kabel jsem na stěnu fixoval lepicí páskou a izoloval cca centimetrem až dvěma centimetry silnou vrstvou starých ručníků a podobných. Bylo to poměrně dost pracné.
Důležité je podle mně rovnoměrné omotání kabelu kolem nádoby, aby po jeho izolaci nebyla nikde vyšší teplota než takových 60 st C, která by přes stěnu místně poškodila med.
Dneska bych asi kabel doplnil nějakým pérkem nebo gumou, která by kabel držela u stěny nádoby.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59192
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gp (93.92.52.23) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
Topné kabely mohou uvolňovat PCB a vidím to určitě na takovou menší prasečinu, spirála by měla být nerez vhodná do vína. Pro barely je vhodné investovat do buď vodou nebo elekřinou napájené spirály. Elektřinou jdeo částku okolo 12 tisíc. Navíc je vhodné mít ušitý kabát kterým se obleče barel. V zimě se takto může při nižší okolní teplotě med vklidu odpařit, protože je okolní teplota nižší a vzduch tak sušší._gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59194
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pavel (213.168.161.13) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
Konzultoval jsem to přímo s výrobcem a topné kabely nedoporučují dávat do medu, právě kvůli případnému vylučování nežádoucích látek. Takže jedině vně nádoby. Co vím, tak komplety na rozehřívání 40kg nádob dělá:
http://www.itiworks.cz/Produkty/Ohrev-nadob-na-med.aspx
dodává Vcest.
Podle mně je nejlepší nerez regulovatelná spirála.
Pavel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59195
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
"Topné kabely mohou uvolňovat PCB a vidím to určitě na takovou menší prasečinu,"
PCB je už takových 25 let u nás zakázáno, na západě ho zakázali tuším ještě o dalších 10 let dříve.
Ale i tak, běžné topné kabely jsou určené k zalití do betonu, tudíž obsahem toxických látek nebudou dělány pro přímý styk s potravinami ani pro nepřímý styk s potravinami. Takže používat výhradně zvenku nádoby.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59196
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Aleš Molčík (37.188.248.137) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
Topná spirála na rozpouštění medu a PS izolovaná skříň mi rozpouštění vyřešila, 40Kg nádoba do jednoho dne je rozpuštěná. Topné kabely jsou různého průměru a tím i odporu a bez termostatu podle tabulek se vypočítá délka na stanovení konečné teploty. Používal jsem je jako topení do terária pod pískem.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59201
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Sroll Josef (e-mailem) --- 1. 11. 2012
RE: DekrystalizĂĄtor medu
Nevymýšlíte již vynalezené? Já používám topnou spirálu do konví, postaví se na mad v konvi, zapne do zásuvky a druhý den je med tekutý. Nic se nepřehřeje, spirála se postupně propadá až na dno. Pokud konev stojí v chladném prostředí (třeba v garáži), je potřeba konev obalit dekou, jinak se v medu vytaví jen tunel. Nejsem agentem žádných překupníků, ale s touto metodou jsem velice spokojen - množtví práce je nepatrné a po zbytek roku nikde nepřekáží nějaká komora. Pro inspiraci: http://www.vcelarstvivozdecti.cz/spirala-na-rozehrivani-medu/121 http://www.vcest.cz/obchod/index.php?p=productsList&iCategory=24&sName=Potreby-pro-manipulaci-s-medem
Pepa
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59202
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - KaJi (90.179.243.173) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
podobná spirála jen o větším průměru je i do sudu, je k vidění třeba v NASA. Vašek.
----
Jo, spolu s dalšími spirálami je k mání na západě od malých průměrů až po ten sudový. Mám jeho menšího bráhu a je to rozdíl od naší spirály v provedení. ALe ten na sud stojí přes deset tisíc.
A je jednoúčelový. Do menší nádoby nejde.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59205
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - KaJi (90.179.243.173) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
Nevymýšlíte již vynalezené?
Já používám topnou spirálu do konví,
------------
Proč?
Jednak ta spirála je na dvě věci, musím mít jednu do konve, druhou do hoboku a je bez termnostatu, takže výkon udělaný na samoregulaci a pokud potřebuji rozmrazit zmrzlý med v sudu, nepoužitelná.
Má příkon 70-80W. V porovnání s topnou spirálou s termostatem - třeba tou co mám do filtrační spirály příkon 500W - je to nebetyčný rozdíl v rychlosti rozehřívání.
Takovou spirálu do sudu - ta už by jej v rozumné době trochu rozehřála, ale 80W - to by bylo na dlouhé týdny.
Na hobok se prodává "kabát" s topným kabelem, ale je to jen na hobok. Takže dostatečně dlouhý topný kabel s výkonem cca 300 až 600 W co se používá na temperaci potrubí atd. by byl univerzální a dal se namotat na cokoli. A k tomu izolace.
Ale nejlepší je, pokud má člověk dost času v sezoně narvat všechen med hned do sklenic. A v zimě jen prodávat.
A pokud potřebuje stekutit, tak kachlová kamna (sálavé teplo)- sklenice za půl dne, hobok s promícháním za dva dny.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59204
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gp (93.92.52.23) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
Dekrystalizace - rozbíjení krystalizovaného medu je náročná věc pro balení.
Prvotně je důležité zapravit minimum vzduchu do hmoty, což podle informací co tu byly podány nesplňuje nějaká metla nějakého míchadla a tudíž nebyl splněn základní požadavek kvůli stabilitě medu v obalu.
Nějaká vrtačka co se za chvíli spálí je dětská hračka.
Lidé, co se zabývají balením rozbitého medu, musí mít kontinuální přísun medné suroviny na linku.
Co balení se týče v Oboře jsem viděl kdysi mramorové válce - práce dost náročná, rýčem to pracovník háže ze sudu mezi dva kamenné válce asi 40 cm v průměru, stěrky to stírají a docela složitá balička to balí do peřinek po několika gramech medu.
V dolských materiálech, který je většinou ofocený odjinut jsem viděl vanu s míchadly, takové ruchadla z nerezových těžkých pásnic co zozráželi v malém úhlu med ve vaně ze strany do strany.
Krystalizovaný med je ale jednodušší rozpustit a znovu naočkovat tou přesnou krystalickou strukturou, kterou potřebujeme, např. od velmi jemné přes střední až po hrubé krystaly. Krystalizace se tak dá řídit a je to mnohem levnější varianta ve smyslu jednoduché přípravy.
Opravdu nějaký článek v zájmovém časopisu lze brát jen jako zajímavost. Obor výroby a balení krystalického medu je propracovanější než si někdo může myslet._gp_
............
Josef (90.178.59.182) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59215)
Dovětek. Pastováni ve stejné nádobě . V příhodnou dobu začít občas promíchávat pomoci vrtačky a nerez míchadla med . Za pár dnu naplnit do sklínek. Není patrný rozdíl mezi medem pastovaným vrtačkou s míchadlem za pár korun a pastovaným medem na zařízeni za desitky tisíc kč.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59218
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - KaJi (90.179.243.173) --- 2. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
gp:
Opravdu nějaký článek v zájmovém časopisu lze brát jen jako zajímavost. Obor výroby a balení krystalického medu je propracovanější než si někdo může myslet._gp_
---------
Možná byl autor inspirován přednáškou Dr.Kramlera o jeho expedici do Jižní Ameriky - popisoval jejich návštěvu v jedné "homogenizační firmě".
Ta skladovala med a vyráběla myslím 20t. dávky stejného medu pro mez.obchod - baliče.
Tam byl med v sudech předehřát a pak velkou frézou - šnekem o průměru sudu vyvrtán ze sudu aby se pak ohříval s vyšší teplosměnnou plochou a za míchání v "trukách a nádržích".
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59222
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (89.203.176.19) --- 2. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
Vytvořil jsem si svůj způsob, který mi vyhovuje pro deset včelstev.V nádobě na dozrávaní medu nejsou žádné otáčivé elementy ani ložiska, protože využívá jen odstředivé síly, a spolehlivé asynchronní motory s automatikou. Umožňuje dozrání medu, snížení obsahu vody a vznikne hladký pastózní med podobný pastovanému. Nevhání se vzduch vrtačkou do medu způsobem jak to dělají včelaři. Nádoba po dobu zrání je uzavřená. Při pohledu do nádoby je vidět na nezralém medu vrstvy hustého a řídkého medu. Musí se hlídat tuhost medu, a při správné tuhosti stočit do láhví.Zákazníci, kteří to znají si stočí med do svých láhví.
http://leteckaposta.cz/791380987
B.V.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59225
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Josef (90.178.59.182) --- 2. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu
Nechci polemizovat o složitosti pastováni medu , můj příspěvek je zkušenost/tak to dělám já/. Za malý peníz solidní produkt.Kolík je chovatelů v z počtem do 20 včelstev si můžeme dočíst ve statistice. Pro tyto chovatelé je důležité držet vstupní náklady na nízké úrovni. Ke kvalitě pastovaného medu. Zákazník kterému jsem prodal med mi zdělil , že už má zkušenosti z pastovaným medem a můj je udájně lepší. Sice to potěší ale jsem oponoval ,že medy jsou různého původu a tak nejde srovnávat. Zajímalo mě ovšem pro své poučení srovnání kvality pastování , tento zákazník v tomto hodnocení nebyl schopen najít rozdíl. Pro doplnění tento výrobek byl označen etiketou která naplňuje předpoklad , že med byl pastován profesionálním způsobem.
Já jsem začal včelařit se třemi včelstvy v roce 2008 .Vše kromě medometů , vidličky , plastových nádob a sít jsem si udělal sám. Pomoci oddělků a odchovem vlastních matek jsem navýšil počet včelstev v roce 2011 na 39 plus pár záložních včelstev. V loňském roce dostal začínájící včelař tři včelstva a v letošním roce jiny, dva včelstva zdarma.Pokud bude zájem v takto podpořím v každém roce začínajicího včelaře.
Proč to píši.? Asi je to reakce na článek v posledním čísle
časopise Včelařství. Kde autor vyčísluje náklady začínajícího včelaře. Nechci se pouštět do zpochybňování čísel. Kdybych dnes začínal , určitě pod dojmem tohoto článku bych řadů včelařů nerozšířil.
Vím , že jsem ujel z tématu ale předchozí postřehy byly o udržení nízkých nákladu a dodrženi kvality medu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 59232
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu