78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- Kristl Pavel --- 12. 5. 2004
Plisen v medovine
Přátelé, otvírám po delší odmlce periodicky se objevující téma - medovina. Tentokrát si nevím rady s jedním demižónem, ve kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu. Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím. Napadá mě: 1. přepálit obsah obsah na medovec - asi nejrozumější - plíseň se tepelně zničí 2. opatrně z hladiny odsát plísňový povrch, obsah přetočit do čistého demižónu, přidat šťávu z citrónu - zvýšit kyselost. Máte někdo nějakou zkušenost? Díky, Pavel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 5883
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pavel Prchal --- 12. 5. 2004
Re: Plisen v medovine
Kristl Pavel napsal(a): > Přátelé, > otvírám po delší odmlce periodicky se objevující téma - medovina. Tentokrát si nevím rady s jedním demižónem, ve kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu. Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím. > Napadá mě: > 1. přepálit obsah obsah na medovec - asi nejrozumější - plíseň se tepelně zničí > 2. opatrně z hladiny odsát plísňový povrch, obsah přetočit do čistého demižónu, přidat šťávu z citrónu - zvýšit kyselost. > Máte někdo nějakou zkušenost? > Díky, Pavel >
Vsechny zdroje vzdy radi celou potravinu vyhodit, nebot aflatoxiny jsou uz v cele hmote. Co to udela pri destilaci nevim.
Zdravi PP.
-- Pavel Prchal DUP - družstvo Pelhřimov Řemenovská 1999 39317 Pelhřimov www.dup.cz -------------------------
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 5886
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Emanuel Veselý --- 13. 5. 2004
Re: Plisen v medovine
> kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu.
> Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím.
Křísovatění (franc. piqúre) je nemoc způsobená kvasinkami, které rozkládají alkohol na ocet a přitom vytvářejí na povrchu mázdrovitý povlak - křís
Příčiny: Nedostatečná sterilizace pomůcek při výrobě (zátka atd), přístup vzduchu (demižon není zcela naplněn). Podívám se večer do chytré knihy, co se s tím dá dělat.
Eman
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 5889
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Daněk Jiří --- 13. 5. 2004
Re: Plisen v medovine
Vylévat medovinu nebude třeba, tokajská vína také dozrávají v neplných sudech za přístupu vzduch - vytvoří se jim křís, za kterého tokajské víno lépe dozraje. Medovina a tokajské víno jsou si podobné velkým obsahem cukrů. Pokud by se vyrábělo suché víno byl by křís problém.
Doporučoval bych medovinu přetočit do čistého demižonu, zasířit (standartní dávkou - podle vinařské literatury) a doplnit úplně demižon převařenou vodou. Oxid siřičitý rozpuštěný v medovině zvýší redukční potenciál (rH), a brzdí vývoj mikroorganismů potřebujících kyslík (kvasinky v křísu).
Jirka
-----------------------------------
> kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu.
> Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím.
>Křísovatění (franc. piqúre) je nemoc způsobená kvasinkami, >které rozkládají alkohol na ocet a přitom vytvářejí na >povrchu mázdrovitý povlak - křís
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 5890
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu