78251

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Kristl Pavel --- 12. 5. 2004
Plisen v medovine

Přátelé,
otvírám po delší odmlce periodicky se objevující téma - medovina. Tentokrát si nevím rady s jedním demižónem, ve kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu. Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím.
Napadá mě:
1. přepálit obsah obsah na medovec - asi nejrozumější - plíseň se tepelně zničí
2. opatrně z hladiny odsát plísňový povrch, obsah přetočit do čistého demižónu, přidat šťávu z citrónu - zvýšit kyselost.
Máte někdo nějakou zkušenost?
Díky, Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5883


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pavel Prchal --- 12. 5. 2004
Re: Plisen v medovine

Kristl Pavel napsal(a):
> Přátelé,
> otvírám po delší odmlce periodicky se objevující téma - medovina. Tentokrát si nevím rady s jedním demižónem, ve kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu. Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím.
> Napadá mě:
> 1. přepálit obsah obsah na medovec - asi nejrozumější - plíseň se tepelně zničí
> 2. opatrně z hladiny odsát plísňový povrch, obsah přetočit do čistého demižónu, přidat šťávu z citrónu - zvýšit kyselost.
> Máte někdo nějakou zkušenost?
> Díky, Pavel
>

Vsechny zdroje vzdy radi celou potravinu vyhodit, nebot aflatoxiny jsou
uz v cele hmote. Co to udela pri destilaci nevim.

Zdravi PP.


--
Pavel Prchal
DUP - družstvo Pelhřimov
Řemenovská 1999
39317 Pelhřimov
www.dup.cz
-------------------------

       

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5886


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Emanuel Veselý --- 13. 5. 2004
Re: Plisen v medovine

> kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu.
> Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím.

Křísovatění (franc. piqúre) je nemoc způsobená kva­sinkami, které rozkládají alkohol na ocet a přitom vytvářejí na povrchu mázdrovitý povlak - křís

Příčiny: Nedostatečná sterilizace pomůcek při výrobě (zátka atd), přístup vzduchu (demižon není zcela naplněn). Podívám se večer do chytré knihy, co se s tím dá dělat.
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5889


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Daněk Jiří --- 13. 5. 2004
Re: Plisen v medovine

Vylévat medovinu nebude třeba, tokajská vína také dozrávají v neplných sudech za přístupu vzduch - vytvoří se jim křís, za kterého tokajské víno lépe dozraje. Medovina a tokajské víno jsou si podobné velkým obsahem cukrů. Pokud by se vyrábělo suché víno byl by křís problém.

Doporučoval bych medovinu přetočit do čistého demižonu, zasířit (standartní dávkou - podle vinařské literatury) a doplnit úplně demižon převařenou vodou. Oxid siřičitý rozpuštěný v medovině zvýší redukční potenciál (rH), a brzdí vývoj mikroorganismů potřebujících kyslík (kvasinky v křísu).

Jirka


-----------------------------------
> kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu.
> Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím.

>Křísovatění (franc. piqúre) je nemoc způsobená kva­sinkami, >které rozkládají alkohol na ocet a přitom vytvářejí na >povrchu mázdrovitý povlak - křís

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5890


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu