78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
| - Radek Hubač (e-mailem) --- 18. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny
Kvasinky Power, které jsem pro medovinu vyselektoval. Dodává www.schimanski.cz, distribuují včelařské prodejny. stačí teplota kolem 21 st.C Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: pavel <e-mail/=/nezadan> > Předmět: kvasinky do medoviny > Datum: 18.2.2012 14:06:31 > ---------------------------------------- > Dobrý den vážení přátelé včelaři,jaké jsou nejlepší kvasinky na výrobu > medoviny? Já používám dolské hluboko prokvášející a nějak moc to > nekvasí,jen to trochu šumí a to jak za tepla tak i za studena. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 56039
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 18. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny
"Já používám dolské hluboko prokvášející a nějak moc to nekvasí,jen to trochu šumí a to jak za tepla tak i za studena."
Z kvasinek se udělá zákvas a teprve až je jasné, že ten zákvas začíná bouřlivě kvasit, připravuje se medovina. Takže když kvasinky selžou, vyhazuje se pouze takových půl - 2 litry či kolik se rozdělá zákvasu.
Když už je celý demižón několik dnů připravený a nic nekvasí, i kdyby se to napravilo, kvalita jde s každám dnem dolů.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 56040
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (93.153.100.211) --- 20. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny
Zdravím,
já zkoušel medovinu letos poprvé. Měl jsem hodně medu s víčky a taky několik rámků s melicitózním medem. Použil jsem Dolské kvasinky z včelařské prodejny (dle zeleného návodu - a až později jsem zjistil, že to nebyly ty hlubokoprokvášecí, protože jsem později kupoval ještě jedny a na těch bylo přímo napsáno hluboko... a měly žlutou barvu návodu, tak buď došla barva nebo jsou jiné), ale i přesto to kvasilo, jak divé. Ale výsledek nebyl pitelný, asi díky tomu máchání rámků a asi i pylu to mělo ve finále divný "čmuch". Bylo cítit, že cukr zkvasil v alkohol, ale mělo to "pivní ocas"....myslel jsem, že to poletí do kanálu, ale nakonec to proletělo kotlem a práce byla zúročena ;-) R
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 56065
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 21. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny
"já zkoušel medovinu letos poprvé. Měl jsem hodně medu s víčky a taky několik rámků s melicitózním medem. Použil jsem Dolské kvasinky z včelařské prodejny (dle zeleného návodu - a až později jsem zjistil, že to nebyly ty hlubokoprokvášecí, protože jsem později kupoval ještě jedny a na těch bylo přímo napsáno hluboko... a měly žlutou barvu návodu, tak buď došla barva nebo jsou jiné), ale i přesto to kvasilo, jak divé. Ale výsledek nebyl pitelný, asi díky tomu máchání rámků a asi i pylu to mělo ve finále divný "čmuch". Bylo cítit, že cukr zkvasil v alkohol, ale mělo to "pivní ocas"....myslel jsem, že to poletí do kanálu, ale nakonec to proletělo kotlem a práce byla zúročena"
No když se dá kvasit hnus, tak po kvašení bude výsledek jen trochu menší hnus. Kvašení tu chuť akorát trochu otupí a rozestře. Roztok na kvašení medoviny musí být sám o sobě pitelný, maximálně jen s trochou nežádoucí příchutě. Totéž vlastně platí i na pálenku, akorát tam je ten posun chuti k lepšímu po vypálení podstatně výraznější.
Nějaké výluhy plástů nebo oškrábaného voští s melecitózním medem bych asi potřebovaly minimálně převařit a vznikající pěnu sebrat anebo přímo trochu vyčistit bílkem z vajíčka.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 56071
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R (82.209.15.93) --- 21. 2. 2012
Re: kvasinky do medoviny
...no byl to spíš experiment, zda to půjde, než očekávání nějakého zázraku a chuťového požitku ;-) Převařoval jsem to a pěnu sbíral, ale bylo mi jasné, že kdyby to bylo z čistého medu, bylo by to úplně o něčem jiném. Kdyby ty melicitózní rámky byly všechny aspoň na panenském díle, ale byly tam právě i některé tmavé a i s pylem, proto asi ten čmuch.....ale hlavně jsem potřeboval získat vosk z těch plných betonových rámků...ta nepovedená medovina byl jen vedlejší produkt ;-) .... i když prolet kotlem to ve finále zachránil ;-)
R
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 56078
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu