78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedové těsto
Med a jemný cukr se nahřejí na cca 35 - 45 st C a potom pořádně promíchají. Na 5 kilo cukru půl až jedno kilo medu. Hotové těsto se nechá ustát pár hodin při těch 35 st C, potom se může případně nadávkovat do obalů a nechat zchladit.
Na nahřívání menšího množství se s úspěchem dá použít kvalitní trouba. Která tu teplotu 35 - 45 st C udrží a nepřepaluje.
Kdysi se používalo hodně na jarní podněcování, protože tehdy nebyl problém se s jednotlivými včelstvy piplat.
Dneska už snad jen na krmení odělků a oplodňáčků.
Při použití příslušných strojů se dá udělat rychle ve velkém množství, například za socíku se medocukrové těsto prodávalo běžně v železářstvích nadávkované v silných igelitových zatavených sáčcích v oddělení včelařských potřeb. A vyrábělo se prý v obyčejné, jen pořádně vyčištěné míchačce na beton.
Dneska by se snad za určitých podmínek mohla uplatnit odrůda medocukrového těsta, mač, na málo pracné doplňování zásob na zimu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55577
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto
ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento neztvrdl.
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: cukromedov? t?sto > Datum: 26.1.2012 07:32:58 > ---------------------------------------- > Med a jemný cukr se nahřejí na cca 35 - 45 st C a potom pořádně promíchají. > Na 5 kilo cukru půl až jedno kilo medu. Hotové těsto se nechá ustát pár > hodin při těch 35 st C, potom se může případně nadávkovat do obalů a nechat > zchladit. > Na nahřívání menšího množství se s úspěchem dá použít kvalitní trouba. > Která tu teplotu 35 - 45 st C udrží a nepřepaluje. > > Kdysi se používalo hodně na jarní podněcování, protože tehdy nebyl problém > se s jednotlivými včelstvy piplat. > Dneska už snad jen na krmení odělků a oplodňáčků. > Při použití příslušných strojů se dá udělat rychle ve velkém množství, > například za socíku se medocukrové těsto prodávalo běžně v železářstvích > nadávkované v silných igelitových zatavených sáčcích v oddělení včelařských > potřeb. A vyrábělo se prý v obyčejné, jen pořádně vyčištěné míchačce na > beton. > > Dneska by se snad za určitých podmínek mohla uplatnit odrůda medocukrového > těsta, mač, na málo pracné doplňování zásob na zimu. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55578
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto
"ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento neztvrdl."
Řekl bych, že se tam přidával i tehdy. Pro včely to není žádný problém, jen to nesmí do zimních zásob.
Ještě jsem si vzpomněl, med do medocukrového těsta, pokud byl čerstvý , rozložil po nějaká době enzymaticky hodně cukru sacharózy na glukózu a fruktózu, těsto pak bylo kvalitnější i mechanicky i lepší pro včely.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55579
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto
Taky se přidávaly kvasnice, sušené mléko, sojová mouka, a co vím ještě.
pepan > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: cukromedov? t?sto > Datum: 26.1.2012 09:19:23 > ---------------------------------------- > "ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento > neztvrdl." > > Řekl bych, že se tam přidával i tehdy. Pro včely to není žádný problém, jen > to nesmí do zimních zásob. > > Ještě jsem si vzpomněl, med do medocukrového těsta, pokud byl čerstvý , > rozložil po nějaká době enzymaticky hodně cukru sacharózy na glukózu a > fruktózu, těsto pak bylo kvalitnější i mechanicky i lepší pro včely. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55581
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto
"Taky se přidávaly kvasnice, sušené mléko, sojová mouka, a co vím ještě."
Kvůli bílkovinám, měly včelám nahradit pyl. Pak se přišlo na to, že to těsto konzumují i staré létavky, kterým jsou pyl a bílkoviny na nic a u kterých ty bílkoviny podporovaly rozvoj nosematózy. Takže tyto přísady prokazatelně škodily.
Byly kdysi všelijaké domácí recepty, uveřejněné i ve Včelařství. Podle jejich autorů ovšem vždycky účinné.
Nebo se měl vařit cukr s troškou vody, voda se měla z většiny odpařit a zbylý cukr odlít a nechat ztuhnout jako pevná deska. Ideálně ve velikosti plástu, takže na jaře se to mělo strkat do úlu za okýnko místo plástu. A jak se to postupně rozpouštělo úlovou vlhkostí, včelky tekutý cukr měly odebírat.
Stará dobrá dávno překonaná minulost!!!!!!!
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55583
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Stonjek (213.151.87.2) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedov? t?sto
Typická ukázka, jak něco dělat složitě.Necelý kýbl cukru, co dům dá a na to nalít i kg horkého medu rozmíchaného v 1 l horké vody. no a za 24 h se jde krmit! Když je dole sucho, přidat vodu a i opačně. Jdou tím krmit i silná včelstva na zimu, když máme dost času. Slováci tomu říkají mač. Je potřeba to ale dávat do krmítek, jinak včely nepatrné% vynesou. Zdraví R. S.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55584
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - a.turcani (94.229.32.130) --- 26. 1. 2012
Re: cukromedove testo
Slováci to nepoužívajú, slovo "mač" ani nepoznajú, toto slovo pochádza skôr z krajín hovoriaci nemecky. Ja som to skúšal vyroniť vlani a zdalo sa mi, že to odoberajú, ale hrozí tu nebezpečenstvo, že včely kryštalky cukru, ak sú už nie obalené medom, tak ich včely vynášajú z úľa ako odpad. Včelár to ani nezbadá a teší sa, že včely to doberajú!
CMC je najlepšie, hlavne pri odložencoch, do oplodniačikov, záchrana včelstva a pod.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55585
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - a.turcani (94.229.32.130) --- 27. 1. 2012
Re: cukromedove testo
Jan, niečo si naznačil, ale nemenoval (máš menovať), nuž aj tak Ti odpoviem. Som rá, že robí medocukrové cesto, ale pokiaľ dáš do práškového cukru 1/5 medu, tak prevládajúcou zložkou v ceste je cukor, preto musí byť cukromedové cesto (CMC-CMT)! Ak si však myslíš, že je to tak správne, nebudem Ti brániť ako to pomenuješ.
No ak by si bol pozornejšie čítal, tak by si bol zbadal, že ja v úvode komentáru píšem o tzv. mač-i a ten sa vždy robí z kryštálového cukru. Preto v tomto prípade môžu byť kryštalky bez medu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55587
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 1. 2012
Re: Re: cukromedov? t?sto
Zkoušel jsem před pár dny rozemlet krystal na mlýnku na mák a jde to dobře. říkám si, že je zbytečné platit tolik peněz za moučku.. Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> > Předmět: Re: cukromedov? t?sto > Datum: 26.1.2012 09:17:59 > ---------------------------------------- > ošem oproti dřívěšku dnes se do mletého cukru přidává škrob aby tento neztvrdl. > > pepan > > > > ------------ Původní zpráva ------------ > > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > > Předmět: Re: cukromedov? t?sto > > Datum: 26.1.2012 07:32:58 > > ---------------------------------------- > > Med a jemný cukr se nahřejí na cca 35 - 45 st C a potom pořádně promíchají. > > Na 5 kilo cukru půl až jedno kilo medu. Hotové těsto se nechá ustát pár > > hodin při těch 35 st C, potom se může případně nadávkovat do obalů a nechat > > zchladit. > > Na nahřívání menšího množství se s úspěchem dá použít kvalitní trouba. > > Která tu teplotu 35 - 45 st C udrží a nepřepaluje. > > > > Kdysi se používalo hodně na jarní podněcování, protože tehdy nebyl problém > > se s jednotlivými včelstvy piplat. > > Dneska už snad jen na krmení odělků a oplodňáčků. > > Při použití příslušných strojů se dá udělat rychle ve velkém množství, > > například za socíku se medocukrové těsto prodávalo běžně v železářstvích > > nadávkované v silných igelitových zatavených sáčcích v oddělení včelařských > > potřeb. A vyrábělo se prý v obyčejné, jen pořádně vyčištěné míchačce na > > beton. > > > > Dneska by se snad za určitých podmínek mohla uplatnit odrůda medocukrového > > těsta, mač, na málo pracné doplňování zásob na zimu. > > > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55582
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu