78692

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (85.71.180.241) --- 19. 1. 2012
Re: podnože -doplnění

Kožuch je obecný název pro spoustu starých odrůd. My jsme doma měli velký kožuch a malý kožuch. Velký kožuch jsem identifikoval pravděpodobně jako Francouzské kožené nebo Kanadskou renetu. Zvláště Francouzské kožené by bylo zajímavé, protože podle mých informací by to měla být v podstatě první doložená pěstovaná odrůda jabloně, stará tak 800 let.
Malý kožuch byla jedna z mála starých málo vzrůstných odrůd. A s velmi vysokou plodností a velkou odolností proti pozdním mrazíkům, kvetla týden až 14 dní po všech ostatních jabloních, u nás někdy okolo poloviny května. Jabko mělo zvláštní sladkokyselou chuť a bylo hodně mechanicky odolné, mělo hodně vlákniny. Ne jako ty dnešní, s prominutím přešlechtěné jablečné sr...y. Bohužel před dvěma roky odešla stará jabloň a loni i naroubovaný stromek a nevím, že by ještě tato odrůda někde rostla v okolí. Nejblíž popisu by snad ze starých odrůd odpovídala Železná jeptiška, asi ji zkusím zakoupit.
U těch starých odrůd ještě stojí za zaznamenání, že co stará odrůda, to výrazně jiná chuť moštu z ní. Případně vyrobeného jablečného vína. Jsou to prakticky stejné rozdíly, jako jsou rozdíly mezi odrůdami hroznového vína. Vyplatí se je tedy sbírat a lisovat zvlášť, pokud se jedná o trochu lepší úrodu i na jednom stromu, polokmenu nebo vysokomenu.
A některé hodně vzrůstné staré odrůdy, pokud by se je podařilo levně namnožit, pravděpodobně vegetativně, by se hodily k osázení nějakého pozemku na produkci kvalitního jabloňového dřeva pro truhláře. Z odrůd, co mám na zahradě, by to mohl být ten "velký kožuch" a potom ještě "štrůdlák". Rentabilita takového pěstování by se pak dala vylepšit sběrem opadaných jablek na mošt a využitím květů na jaře pro včely.
Co se týká roubování, nemám žádné dobré skóre, protože před cca 20 lety jsem už definitivně zaplnil zahradu , takže už takových 20 let bych neměl nové odrůdy kde dát. Akorát letos v květnu, když "pánbů dá" plánuji roubovat nějaké vlašské ořešáky, co mně v posledních letech vyklíčily na zahradě. Jinak preferuji u jabloní roubování na vybraný semenáček s menší vzrůstností vysetý přímo na místo. Protože chci využít toho, že u nepřesazovaných semenáčků funguje dlouhý hlavní kůlovitý kořen, který zvyšuje životaschopnost a odolnost. I když to na mé zahradě není zas tak úplně nutné, půdní podmínky nejsou zas tak špatné.

Co se týká toho, jestli něco o pěstování jabloní patří do včelařského fóra, domnívám se, že tak trochu patří. Hlavně dříve byla snůška z ovocných stromů dohromady z snůškou z květů z trávníků první spolehlivou jarní snůškou včelstev umístěných uvnitř obcí. Takový med byl mnohem kvalitnější než řepkový. Měl mnohem jemnější chuť a podstatně lepší složení pro krystalizaci, v jemnou roztíretelnou hmotu časty krystalizoval už sám od sebe bez pastování.
Dneska už ta snůška zmizela, protože lidi většinu ovocných stromů ze zahrad zlikvidovali. Nicméně já myslím, že se to bude trochu vracet. Jak jsou čím dál víc odmítány průmyslové dovezené jabka a jiné ovoce v supermarketech a lidi hledají místní bez chemikálií pěstované ovoce, tak si myslím, že se v menším množství jako doplněk kupovaných začnou ovocné stromy na zahrady vracet.
Třeba u jabloní zákrsky jsou na ošetřování a podmínky náročné a jablek na nich moc není, ale třeba takové vyšší tvary, 4 - 6 metrů vysoké, správná odolná podnož a na ní správná odolná odrůda jsou v podstatě bezúdržbové ovocné stromy. Jak se to zasadí a vypěstuje korunka, potom stačí jen na jaře ořezávat nesprávně rostlé větve a na podzim uklízet listí a špatné zhnilé plody a jinak nic. A za to se jabloň odmění každoroční produkcí kvalitních jablek, mnohem chutnějších a lepších než jsou ty supermarketové.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55529


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 19. 1. 2012
Re: podnoe -dopln?n?

>>>A některé hodně vzrůstné staré odrůdy, pokud by se je podařilo levně
namnožit, pravděpodobně vegetativně,<<<
1) Všechny druhy jabloní se množí vegetativně patří tam i roubování, De to ovšem i řízkováním je však nízká ujímatelnost a velmi krátká životnost.
To platí i pro množení meristyrény. To se používá jen pro rychlé namnožení novošlechtěnců.
Hřížením a odkopky se množí jen podnože.
2) Generativně se pak množí jen semenáče a nová křížení.
Staré odrůdy se dnes používají hlavně ve šlechtění ke zvýšení odolnosti a snížení chemie.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: podnoe -dopln?n?
> Datum: 19.1.2012 09:39:32
> ----------------------------------------
> Kožuch je obecný název pro spoustu starých odrůd. My jsme doma měli velký
> kožuch a malý kožuch. Velký kožuch jsem identifikoval pravděpodobně jako
> Francouzské kožené nebo Kanadskou renetu. Zvláště Francouzské kožené by
> bylo zajímavé, protože podle mých informací by to měla být v podstatě první
> doložená pěstovaná odrůda jabloně, stará tak 800 let.
> Malý kožuch byla jedna z mála starých málo vzrůstných odrůd. A s velmi
> vysokou plodností a velkou odolností proti pozdním mrazíkům, kvetla týden
> až 14 dní po všech ostatních jabloních, u nás někdy okolo poloviny května.
> Jabko mělo zvláštní sladkokyselou chuť a bylo hodně mechanicky odolné, mělo
> hodně vlákniny. Ne jako ty dnešní, s prominutím přešlechtěné jablečné
> sr...y. Bohužel před dvěma roky odešla stará jabloň a loni i naroubovaný
> stromek a nevím, že by ještě tato odrůda někde rostla v okolí. Nejblíž
> popisu by snad ze starých odrůd odpovídala Železná jeptiška, asi ji zkusím
> zakoupit.
> U těch starých odrůd ještě stojí za zaznamenání, že co stará odrůda, to
> výrazně jiná chuť moštu z ní. Případně vyrobeného jablečného vína. Jsou to
> prakticky stejné rozdíly, jako jsou rozdíly mezi odrůdami hroznového vína.
> Vyplatí se je tedy sbírat a lisovat zvlášť, pokud se jedná o trochu lepší
> úrodu i na jednom stromu, polokmenu nebo vysokomenu.
> A některé hodně vzrůstné staré odrůdy, pokud by se je podařilo levně
> namnožit, pravděpodobně vegetativně, by se hodily k osázení nějakého
> pozemku na produkci kvalitního jabloňového dřeva pro truhláře. Z odrůd, co
> mám na zahradě, by to mohl být ten "velký kožuch" a potom ještě "štrůdlák".
> Rentabilita takového pěstování by se pak dala vylepšit sběrem opadaných
> jablek na mošt a využitím květů na jaře pro včely.
> Co se týká roubování, nemám žádné dobré skóre, protože před cca 20 lety
> jsem už definitivně zaplnil zahradu , takže už takových 20 let bych neměl
> nové odrůdy kde dát. Akorát letos v květnu, když "pánbů dá" plánuji
> roubovat nějaké vlašské ořešáky, co mně v posledních letech vyklíčily na
> zahradě. Jinak preferuji u jabloní roubování na vybraný semenáček s menší
> vzrůstností vysetý přímo na místo. Protože chci využít toho, že u
> nepřesazovaných semenáčků funguje dlouhý hlavní kůlovitý kořen, který
> zvyšuje životaschopnost a odolnost. I když to na mé zahradě není zas tak
> úplně nutné, půdní podmínky nejsou zas tak špatné.
>
> Co se týká toho, jestli něco o pěstování jabloní patří do včelařského fóra,
> domnívám se, že tak trochu patří. Hlavně dříve byla snůška z ovocných
> stromů dohromady z snůškou z květů z trávníků první spolehlivou jarní
> snůškou včelstev umístěných uvnitř obcí. Takový med byl mnohem kvalitnější
> než řepkový. Měl mnohem jemnější chuť a podstatně lepší složení pro
> krystalizaci, v jemnou roztíretelnou hmotu časty krystalizoval už sám od
> sebe bez pastování.
> Dneska už ta snůška zmizela, protože lidi většinu ovocných stromů ze zahrad
> zlikvidovali. Nicméně já myslím, že se to bude trochu vracet. Jak jsou čím
> dál víc odmítány průmyslové dovezené jabka a jiné ovoce v supermarketech a
> lidi hledají místní bez chemikálií pěstované ovoce, tak si myslím, že se v
> menším množství jako doplněk kupovaných začnou ovocné stromy na zahrady
> vracet.
> Třeba u jabloní zákrsky jsou na ošetřování a podmínky náročné a jablek na
> nich moc není, ale třeba takové vyšší tvary, 4 - 6 metrů vysoké, správná
> odolná podnož a na ní správná odolná odrůda jsou v podstatě bezúdržbové
> ovocné stromy. Jak se to zasadí a vypěstuje korunka, potom stačí jen na
> jaře ořezávat nesprávně rostlé větve a na podzim uklízet listí a špatné
> zhnilé plody a jinak nic. A za to se jabloň odmění každoroční produkcí
> kvalitních jablek, mnohem chutnějších a lepších než jsou ty supermarketové.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55530


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu