| - (e-mailem) --- 19. 1. 2012
Re: podnoe -dopln?n?
>>>A některé hodně vzrůstné staré odrůdy, pokud by se je podařilo levně namnožit, pravděpodobně vegetativně,<<< 1) Všechny druhy jabloní se množí vegetativně patří tam i roubování, De to ovšem i řízkováním je však nízká ujímatelnost a velmi krátká životnost. To platí i pro množení meristyrény. To se používá jen pro rychlé namnožení novošlechtěnců. Hřížením a odkopky se množí jen podnože. 2) Generativně se pak množí jen semenáče a nová křížení. Staré odrůdy se dnes používají hlavně ve šlechtění ke zvýšení odolnosti a snížení chemie.
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: podnoe -dopln?n? > Datum: 19.1.2012 09:39:32 > ---------------------------------------- > Kožuch je obecný název pro spoustu starých odrůd. My jsme doma měli velký > kožuch a malý kožuch. Velký kožuch jsem identifikoval pravděpodobně jako > Francouzské kožené nebo Kanadskou renetu. Zvláště Francouzské kožené by > bylo zajímavé, protože podle mých informací by to měla být v podstatě první > doložená pěstovaná odrůda jabloně, stará tak 800 let. > Malý kožuch byla jedna z mála starých málo vzrůstných odrůd. A s velmi > vysokou plodností a velkou odolností proti pozdním mrazíkům, kvetla týden > až 14 dní po všech ostatních jabloních, u nás někdy okolo poloviny května. > Jabko mělo zvláštní sladkokyselou chuť a bylo hodně mechanicky odolné, mělo > hodně vlákniny. Ne jako ty dnešní, s prominutím přešlechtěné jablečné > sr...y. Bohužel před dvěma roky odešla stará jabloň a loni i naroubovaný > stromek a nevím, že by ještě tato odrůda někde rostla v okolí. Nejblíž > popisu by snad ze starých odrůd odpovídala Železná jeptiška, asi ji zkusím > zakoupit. > U těch starých odrůd ještě stojí za zaznamenání, že co stará odrůda, to > výrazně jiná chuť moštu z ní. Případně vyrobeného jablečného vína. Jsou to > prakticky stejné rozdíly, jako jsou rozdíly mezi odrůdami hroznového vína. > Vyplatí se je tedy sbírat a lisovat zvlášť, pokud se jedná o trochu lepší > úrodu i na jednom stromu, polokmenu nebo vysokomenu. > A některé hodně vzrůstné staré odrůdy, pokud by se je podařilo levně > namnožit, pravděpodobně vegetativně, by se hodily k osázení nějakého > pozemku na produkci kvalitního jabloňového dřeva pro truhláře. Z odrůd, co > mám na zahradě, by to mohl být ten "velký kožuch" a potom ještě "štrůdlák". > Rentabilita takového pěstování by se pak dala vylepšit sběrem opadaných > jablek na mošt a využitím květů na jaře pro včely. > Co se týká roubování, nemám žádné dobré skóre, protože před cca 20 lety > jsem už definitivně zaplnil zahradu , takže už takových 20 let bych neměl > nové odrůdy kde dát. Akorát letos v květnu, když "pánbů dá" plánuji > roubovat nějaké vlašské ořešáky, co mně v posledních letech vyklíčily na > zahradě. Jinak preferuji u jabloní roubování na vybraný semenáček s menší > vzrůstností vysetý přímo na místo. Protože chci využít toho, že u > nepřesazovaných semenáčků funguje dlouhý hlavní kůlovitý kořen, který > zvyšuje životaschopnost a odolnost. I když to na mé zahradě není zas tak > úplně nutné, půdní podmínky nejsou zas tak špatné. > > Co se týká toho, jestli něco o pěstování jabloní patří do včelařského fóra, > domnívám se, že tak trochu patří. Hlavně dříve byla snůška z ovocných > stromů dohromady z snůškou z květů z trávníků první spolehlivou jarní > snůškou včelstev umístěných uvnitř obcí. Takový med byl mnohem kvalitnější > než řepkový. Měl mnohem jemnější chuť a podstatně lepší složení pro > krystalizaci, v jemnou roztíretelnou hmotu časty krystalizoval už sám od > sebe bez pastování. > Dneska už ta snůška zmizela, protože lidi většinu ovocných stromů ze zahrad > zlikvidovali. Nicméně já myslím, že se to bude trochu vracet. Jak jsou čím > dál víc odmítány průmyslové dovezené jabka a jiné ovoce v supermarketech a > lidi hledají místní bez chemikálií pěstované ovoce, tak si myslím, že se v > menším množství jako doplněk kupovaných začnou ovocné stromy na zahrady > vracet. > Třeba u jabloní zákrsky jsou na ošetřování a podmínky náročné a jablek na > nich moc není, ale třeba takové vyšší tvary, 4 - 6 metrů vysoké, správná > odolná podnož a na ní správná odolná odrůda jsou v podstatě bezúdržbové > ovocné stromy. Jak se to zasadí a vypěstuje korunka, potom stačí jen na > jaře ořezávat nesprávně rostlé větve a na podzim uklízet listí a špatné > zhnilé plody a jinak nic. A za to se jabloň odmění každoroční produkcí > kvalitních jablek, mnohem chutnějších a lepších než jsou ty supermarketové. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55530
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |