78697
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- Martin (213.226.245.20) --- 21. 11. 2011
K VÚvč
A ještě k Dolu. Jedna z oněch několika docela zajímavých zpráv, které z výzkumáku vzešly, se týkala skladování medu v mrazu. Citace: "Přechovávání medu v nízkých teplotách naprosto nevadí. Není známo, že by se nějaká složka medu mrazem ničila nebo měnila. Nízké teploty zpomalují chemické reakce, proto se obecně potraviny přechovávají chlazené a mražené." (http://www.beedol.cz/2009/med-v-mraznicce/)
Přitom citace z měsíc staré odpověďi SVS týkající se veterinárních požadavků při zpracování a prodeji medu: "Vždy skladujte med v pokojové teplotě, nikdy ne v ledničce..."
Tolik jen na druhou stranu pro příklad, jak závěry výzkumného ústavu respektují a začleňují do svých metodik státní instituce. Je to tady všechno trochu pakárna.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 54977
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 22. 11. 2011
Re: K VÚvč
"A ještě k Dolu. Jedna z oněch několika docela zajímavých zpráv, které z výzkumáku vzešly, se týkala skladování medu v mrazu. Citace: "Přechovávání medu v nízkých teplotách naprosto nevadí. Není známo, že by se nějaká složka medu mrazem ničila nebo měnila. Nízké teploty zpomalují chemické reakce, proto se obecně potraviny přechovávají chlazené a mražené." (http://www.beedol.cz/2009/med-v-mraznicce/)
Přitom citace z měsíc staré odpověďi SVS týkající se veterinárních požadavků při zpracování a prodeji medu: "Vždy skladujte med v pokojové teplotě, nikdy ne v ledničce..."
Tolik jen na druhou stranu pro příklad, jak závěry výzkumného ústavu respektují a začleňují do svých metodik státní instituce. Je to tady všechno trochu pakárna."
Když se dá tekutý, třeba čerstvě vytočený med rychle zmrazit do mrazničky na těch - 18 st C, je po vytažení a postupném rozmražení tekutý a chutný jako hned po vytočení. Jen mírně zakalený počínající krystalizací, takže podle druhu medu rychle či pomalu zkrystaluje. Mám vyzkoušeno.
Když se dá med do chladničky, kde je teplota 0 + 5 st C, měl by zůstatnějakou dobu tekutý, asi déle než za normální teploty a potom by měl zkrystalovat ještě důkladněji, než med mimo ledničku.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 54982
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 22. 11. 2011
Re: K V?v?
V tomto případě zřejmě někdo nerozlišil dvě různá doporučení. Dlouhodobě se med skladuje v chladu a temnu. med určený ke spotřebě se skladuje při pokojové teplotě, aby nebyl příliš tuhý. Je však pravdou, že právě u veteriny by se to stát nemělo.
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Martin <e-mail/=/nezadan> > Předmět: K V?v? > Datum: 21.11.2011 19:37:30 > ---------------------------------------- > A ještě k Dolu. Jedna z oněch několika docela zajímavých zpráv, které z > výzkumáku vzešly, se týkala skladování medu v mrazu. Citace: "Přechovávání > medu v nízkých teplotách naprosto nevadí. Není známo, že by se nějaká > složka medu mrazem ničila nebo měnila. Nízké teploty zpomalují chemické > reakce, proto se obecně potraviny přechovávají chlazené a mražené." > (http://www.beedol.cz/2009/med-v-mraznicce/) > > Přitom citace z měsíc staré odpověďi SVS týkající se veterinárních > požadavků při zpracování a prodeji medu: "Vždy skladujte med v pokojové > teplotě, nikdy ne v ledničce..." > > Tolik jen na druhou stranu pro příklad, jak závěry výzkumného ústavu > respektují a začleňují do svých metodik státní instituce. Je to tady > všechno trochu pakárna. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 54988
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (82.117.130.20) --- 22. 11. 2011
Re: K V?v?
Je třeba si najít celý příspěvek. To nejsou závěry DOLU ke skladování medu, ale pouze odpověď na jeden konkrétní dotaz.
Cituji dotaz : "Mám zkušenost, že květový med brzy krystalizuje. Letos mám med od přítele včelaře, a je stále velmi tekutý. Abych ho mohl používat, dávám si ho do mrazicího boxu lednice, a tak se ptám. Vadí medu podchlazení až na - 15 °C? Jaký je váš názor?"
Cituji odpověď : "Med v mrazničce
Přechovávání medu v nízkých teplotách naprosto nevadí. Není známo, že by se nějaká složka medu mrazem ničila nebo měnila. Nízké teploty zpomalují chemické reakce, proto se obecně potraviny přechovávají chlazené a mražené. Tekutost medu, respektive jeho sklon ke krystalizaci je dán původem medu. Protože včely připravují med z nektaru, případně z medovice z mnoha různých rostlin, vždycky vznikne „originál“, který se nemusí nepodobat tomu, jak jsme med dosud znali. K medům, které zůstávají velmi dlouho tekuté, se řadí med akátový, naopak v případech, kdy je v medu i jen malý podíl řepkového nektaru, med tuhne."
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 54989
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Martin (213.226.245.20) --- 22. 11. 2011
Re: K V?v?
"Je třeba si najít celý příspěvek. To nejsou závěry DOLU ke skladování medu, ale pouze odpověď na jeden konkrétní dotaz."
______________________________
Je to uveřejněno na stránkách výzkumného ústavu a i když je to odpověď na dotaz, tak je ta věta zcela jasná. Týká se skladování medu a je jedno, jestli byla pronesena v souvislosti s problematikou krystalizace. Tímto příkladem jsem jen chtěl říct, že když SVS stanovuje své požadavky na skladovací prostory i na přesvědčení, že med je nutné skladovat při pokojové teplotě, nikdy ne v ledničce, stojí toto tvrzení v rozporu se stanoviskem výzkumného ústavu, který považuje nízké teploty (a dokonce i pod bodem mrazu) za vyhovující (neřeším krystalizaci). Ekonomicky je totiž dost podstatné, jestli se med skladuje v místnosti s požadovanou teplotou 4°C, anebo nějakých 13-20°C. Tvrzení SVS a Dolu prostě stojí proti sobě, ale byl to jen příklad.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 54995
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 23. 11. 2011
Re: Vuv Dol- skladov?n? medu
To jedíné je společné jak pro tuny tak kilo na kredenci.
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Vuv Dol- skladov?n? medu > Datum: 22.11.2011 20:58:19 > ---------------------------------------- > Ještě k tomu skladování, ono důležitější než teplota bude vlhkost vzduchu. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55013
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 23. 11. 2011
Re: K V?v?
Ta otázka nebyla moc jasná a proto na ní musí být také 2 odpovědi. Vy diskutujete o skladování v tunách a tazatel zřejmě o 1 právě koupeném kilu k večeři. Vidíte ten rozdíl?
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Martin <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: K V?v? > Datum: 22.11.2011 18:49:23 > ---------------------------------------- > "Je třeba si najít celý příspěvek. To nejsou závěry DOLU ke skladování > medu, ale pouze odpověď na jeden konkrétní dotaz." > ______________________________ > > Je to uveřejněno na stránkách výzkumného ústavu a i když je to odpověď na > dotaz, tak je ta věta zcela jasná. Týká se skladování medu a je jedno, > jestli byla pronesena v souvislosti s problematikou krystalizace. Tímto > příkladem jsem jen chtěl říct, že když SVS stanovuje své požadavky na > skladovací prostory i na přesvědčení, že med je nutné skladovat při > pokojové teplotě, nikdy ne v ledničce, stojí toto tvrzení v rozporu se > stanoviskem výzkumného ústavu, který považuje nízké teploty (a dokonce i > pod bodem mrazu) za vyhovující (neřeším krystalizaci). Ekonomicky je totiž > dost podstatné, jestli se med skladuje v místnosti s požadovanou teplotou > 4°C, anebo nějakých 13-20°C. Tvrzení SVS a Dolu prostě stojí proti sobě, > ale byl to jen příklad. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55011
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu