78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Stonjek (90.179.161.201) --- 25. 10. 2011
Re: ztekucovani medu
Já si myslím, že radit někomu, jak má rozpouštět med teplem, chybí zásadní informace a to jak velkého množství medu by se to mělo týkat. Když tato informace chybí, je to v podstatě žvanění o ničem. Ztekutit několik sklenic tak stačí dát je na radiátor a hodit přes ně starý svetr. Jde li pak o množství do q tak přituhuje. Místo starých lednic doporučuji mrazák, protože je izolačně daleko lépe proveden a energie stále podražují a není to konečný stav. Srovnání: používal jsem starou ledničku Minsk a k nahřátí 4 věder s medem jsem potřeboval 2,5 dne a teplo mě dělaly 2 žárovky 60 W. Dnes u mrazáku 350 l mám nahřáto za 24 hod a nepoužívám ani ventilátor. Nahřívám 7 věder, což je asi 1 q. medu. Topení mám z el trouhy a jednotlivé okruhy mám zapojené do serie. To má pak příkon 300 W a je to asi navždy. Žárovky odcházely jedna za druhou. Termostat z bojleru, také věčná záležitost. Ventilátor je zbytečný, protože topení je pod . Navíc mrazák má výhodu v tom, že když se dá o jedno vědro méně, vejde se tam vysoušeč. A to je bezv. záležitost hlavně u květového medu. Nahřeje se, teplota se stáhne na 30 stupňů a pak jen několikrát zamíchat. A je po problému s velkým obsahem vody. Když pak množství medu přesáhne tuny, je potřeba asi speciální zařízení, ale to asi nebylo předmětem dotazu a profíci určitě nepotřebují rady od amatérů. Zdraví r. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 54607
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - KaJi (90.179.243.173) --- 25. 10. 2011
Re: ztekucovani medu
V topné sezoně nemám problém, postavím hobok za kamna a za dva dny je zadarmo tekutý a je to šetrné. Jendou jsme to přehnal a tak sjem šel ze zvědavosti pro teploměr a teplota po zamíchání byla pod těsně pod 50.
ALe slyšel jsem, že existují topné spirály z nerez trubky a napojí se to hadicemi na topení.
Máte s tím někdo zkušenosti?
Jiank k filtrační nádobě mám topnou spirálu (ale je tvarovaná do kužele) a ta má ovladač i s termostatem.
Prodává se to i v mnoha dalších provedeních. Až budu zase někdy nakupovat, tak spirálu si koupím s tímto temrostatem.
Přijde mi to pohodovější a asi to bude i rychlejší - díky regulaci nemusí mít nižší instalovaný výkon.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 54608
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 25. 10. 2011
Re: ztekucovani medu
"ALe slyšel jsem, že existují topné spirály z nerez trubky a napojí se to hadicemi na topení.
Máte s tím někdo zkušenosti?"
Ono se toho dá dneska udělat strašně moc a pokud se to udělá pořádně, obvykle to i spolehlivě funguje, akorát ta cena......
Protože někdo to musí spočítat a někdo potom musí najít ty správné komponenty, zakoupit je a vyrobit to.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 54610
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 25. 10. 2011
Re: ztekucovani medu
Řekl bych, že kdo potřebuje najednou ztekutit metráky medu,a to případně opakovaně, tak má tak velký obrat ve včelách, že se mu vyplatí dát pár tisícovek minimálně na nějakou konzultaci a nástin řešení u odborníka. Taky už je to potom profi výrobna mimo prodej ze dvora a mimo oněch 40 včelstev, takže to musí být i profi potravinářské provedení, žádné kříšení použitého šrotu typu starých ledniček.
Na ztekucení množství medu do 1 - 2 konví či věder stačí tyhle amatérské rady.
U starých ledniček či mražáků je ta věc, že se jejich izolace zvyšovala až postupně, takže nějaký hodně starý mražák bude mít nepříjemně vysoký únik tepla.
Dneska už není problém sehnat za pár stovek watmetr a tu spotřebusi prostě přesně změřit.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 54609
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu