78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Stonjek (213.151.87.2) --- 8. 8. 2011
Re: řídký med
Pamatujete se na tu pohodu, když nebyly refraktometry? Teď nám hranice kolem 20 a více % zvl na řepce umí připravit nejednu bezesnou noc.Vysušování pouze teplým vzduchem považuji za dost neúčinné, protože by teplý vzduch s vysokým obsahem par musel být nahrazen studeným s nízkým obsahem a kde ho chcete sehnat v parném létě? Jediné řešení je investovat a pořídit si vysoušeč, který začíná asi od 5 000 Kč. Pak stačí si z polystyrenu udělat nějaký box na nějaké trámky postavit medníky a větrákem tam honit vzduch a mít zapojen vysoušeč. Ten prostor vyhřeje, tím se zvýší účinnost a myslím, že přes noc by mohlo dojít k podstatnému snížení obsahu H20. Je to ale pracné a tak trochu teoretické, nikdy jsem to nezkoušel, ale jsem připraven. Raději ať elektroměr pěje píseň práce, než jarní med lít do kanálu. V podstatě stačí po sklizni mít ve skladu zapnut vysoušeč asi 2 měsíce. Vlhkost medu se sníží v plastových vědrech stojících na sobě asi o 3%/vyzkoušeno u sebe/. V podstatě to nechápu, ale je to tak.Jinak v Dole vydali o vysoušení/maturizaci/ medu brožurku, která pro základní orientaci v problému bohatě stačí. Jen s výrobou tam asi zbytečně 5 x vyobrazené míchací nádoby /kresba/ bych nepospíchal, nikde zatím v provozu není, zkušenosti nulové a je to takové hodně teoretické. Rád bych se ale mýlil. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 53606
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Burgel (82.113.48.14) --- 9. 8. 2011
Re: řídký med
Může mi někdo popsat situaci když mu zkvasil med?
Mně jen jednou ale to mi nezkvasil med ale voda na medu :když jsem začínal včelařit a umytou okurkovou sklenici jsem jen otočil a vylil a nenechal zcela vyschnout.
Zůstala v ní kapka vody asi tak 10 kapek. po nalití medu vystoupali na povrch a asi za 10 dní povrch medu kvasil,sebral jsem asi 2 cm z povrchu ale celé to smrdělo kvašením tak jsem to dal vybrat do včel a znovu vytočil.
Další zkušenost s řídkým medem jsem měl asi před 20ti lety ve výkupu kde jsem dával agátový med a byl řídký, vrátili mi ho konev a tak jsem ho rozlil do 1kg sklenic a nechal pro rodinu a přátele, agát byl tekutý a čirý skoro rok a protože to byl skoro čistý agát, byl to jeden z nejlepších medů co jsem kdy měl.Ještě že mi ho vrátili, tak jsem se dozvěděl o jeho dobré kvalitě.
Jedinnou nevýhodou řídkého medu je že ho na lžíčce při slazení zůstane méně a musíte do sklenice sáhnout více krát ( samozřejmě podle toho kolik sladíte)
Ostatní diskuze, o řídkém medu, refraktometry jsou jen obchodní reklamní kroky obchodníků a překupníků medu.
Včely si přece nebudou víčkovat řídký med který jim v zimě zkvasí a bude jim kapat do sezení.
J.B.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 53610
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 9. 8. 2011
Re: řídký med
"Může mi někdo popsat situaci když mu zkvasil med? "
Dříve to zas tak nebylo vzácné.
Tuhý med, obvykle skladovaný bez problémů víc let, v hodní vrstvě, řádově centimetry, zbělal a začal zvětšovat svůj objem a vylézat ze sklenice, jak v něm kvašením vnikaly bublinky. Obvykle ale, co pamatuji, kvasinky měly příjemnou kvasnou chuť, takže to bylo do čaje nebo tak podobně spíš zpestření než problém.
Tekutý řídký med dneska začíná kvasit už hned po vytočení, neustále se na něm vytváří pěna a ta když se odebere, vytváří se další.
Kromě absorbce vzdušné vlhkosti má zřejmě vliv to, že kvasinky při kvašení dělají z cukrů nejen alkohol, ale i vodu a ta zřejmě med dále ředí a urychluje tak to kvašení.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 53612
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Burgel (82.113.48.14) --- 10. 8. 2011
Re: řídký med
Polašek :Tekutý řídký med dneska začíná kvasit už hned po vytočení, neustále se na něm vytváří pěna a ta když se odebere, vytváří se další.
Kromě absorbce vzdušné vlhkosti má zřejmě vliv to, že kvasinky při kvašení dělají z cukrů nejen alkohol, ale i vodu a ta zřejmě med dále ředí a urychluje tak to kvašení.
Burgel: Já takovou zkušenost nemám, nevím sice procento obsahu vody ale nikdy mi med v konvi nebo sklenici nezkvasil, samozřejmě že jsou zavřené a med uvnitř nemůže nasávat vlhkost.
Zkvasily mi plásty s medem umístěné ve vlhkém sklepě které natáhly vlhkost.
Jinak protože jste se ozval jen vy ostatním asdi také med ve skle a pod.... nekvasí.
J.B.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 53616
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu