78508

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Bronislav Gruna (89.235.18.247) --- 8. 8. 2011
Re: řídký med

Vyššího obsah vody v medu v nástavkových úlech je vážný problém. Myslím, že jste vystihl podstatu: ve velkoprostorovém úlu jsou silná včelstva schopna donést více medu, než mohou hustě obsednout a efektivně zahustit. Podstatná je právě hustota obsednutí plástů a s tím související schopnost udežet optimální teplotní a vlhkostní režim v celém úlu. Obsah vody v zavíčkovaných zásobách může být v extrémním případě až kolem 24 %. U mě nepřipadá v úvahu návrat k dvouprostorovým úlům a také uteplení stěn řeší problém jen částečně. Domnívám se, že existuje i jiné řešení, jak odebrat z velkoprostorového tenkostěnného úlu hustý med, ale to zatím nebudu popisovat, protože to vyžaduje ještě další ověření v praxi. Pro včelaře s větším počtem včelstev je do budoucna nezbytné vybavit se zařízením na vysoušení medu mimo úl. Také je třeba se zamyslet, zda norma "Český med" s hranící 18 % vody není šitá na míru zastaralému dvouprostorovému včelaření a tedy z hlediska rozvoje moderního včelaření v našich podmínkách kontraproduktivní. V mých podmínkách (velkoprostorové úly, nárazové snůšky) nejčastěji vytočím medy s vlhkostí 18-19 %. Takové medy ještě samovolně nekvasí, ale normě český med již nevyhovují.
Broněk Gruna
------------------------------
Gusto:
..mozete popisat aj konkretnejsie info?Aky ul napr pouzivate a pod..k znizovaniu kvality medu ohladom vysokeho obsahu vody v mede by som ako negativne faktory oznacil tenkostenne ule,celosietove dna,a velke pocty nadstavkov na jedno vcelstvo..jednoducho povedane,vcely v takychto podmienkach nedokazu udrzat ci vytvorit vlhkost a teplotu potrebnu na vyrobu husteho medu v celom priestore ula..ak som znizil pocet mednikovych nadstavkov a vcely nahustil,tak bola prijatelna kvalita aj v uli s tenkymi stenami..jednoducho povedane,cim vacsi ul,tym lepsie zateplenie..ked sa bavime o obsahu vody v mede..inak vcelam sa darilo aj v tenkostennych,aj medu nosili pozehnane,ale casto bol v mojich podmienkach nepredajny..ludia ho povazovali za falsovany,riedeny vodou..hlavne ti,ktori boli zvyknuti na med kvalitny,husty..produkovany cele desatrocia tradicnym dvojpriestorovym vcelarenim..v minulom extremne vlhkom roku som mal obsah vody v jarnom mede cca 19perc.(system dadant,ako mednik 3nn 42x17)sused vcelariaci v 2priestorovych B-kach,zateplenych 16,5perc.Takze ja postupne tenke nadstavky menim za uteplene(plodiska uteplene mam).Z inych faktorov by som este vyzdvihol dazdive pocasie pocas znasky,u nas je na to hakliva najma slnecnica,ktora produkuje potom vodnatejsi nektar a vcelam sa moc nechce vyparovat ho az k 15-16perc.,ktore su bezne u slnecnicovych medov vprodukovanych v peknom suchsom pocasi..
---------------------------------
PetrO:
V sobotu jsem sundal u včelstva, které mám na zahradě medník a vytočil med, který byl řídký, asi tak jako olej. Nevíte čím to může být?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53599


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 8. 8. 2011
Re: ??dk? med

Ještě stojí za úvahu proč lpět na 18% normě Český med když bohatě stačí 20% norma EU stejně to dnešní zákazník nijak neřeší a nic mu to neříká. Dokud si to nebude moci nijak ověřit tak je to stejně jen záležitost naší vlastní cti.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Bronislav Gruna <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: ??dk? med
> Datum: 08.8.2011 12:40:01
> ----------------------------------------
> Vyššího obsah vody v medu v nástavkových úlech je vážný problém. Myslím, že
> jste vystihl podstatu: ve velkoprostorovém úlu jsou silná včelstva schopna
> donést více medu, než mohou hustě obsednout a efektivně zahustit. Podstatná
> je právě hustota obsednutí plástů a s tím související schopnost udežet
> optimální teplotní a vlhkostní režim v celém úlu. Obsah vody v
> zavíčkovaných zásobách může být v extrémním případě až kolem 24 %. U mě
> nepřipadá v úvahu návrat k dvouprostorovým úlům a také uteplení stěn řeší
> problém jen částečně. Domnívám se, že existuje i jiné řešení, jak odebrat z
> velkoprostorového tenkostěnného úlu hustý med, ale to zatím nebudu
> popisovat, protože to vyžaduje ještě další ověření v praxi. Pro včelaře s
> větším počtem včelstev je do budoucna nezbytné vybavit se zařízením na
> vysoušení medu mimo úl. Také je třeba se zamyslet, zda norma "Český med" s
> hranící 18 % vody není šitá na míru zastaralému dvouprostorovému včelaření
> a tedy z hlediska rozvoje moderního včelaření v našich podmínkách
> kontraproduktivní. V mých podmínkách (velkoprostorové úly, nárazové snůšky)
> nejčastěji vytočím medy s vlhkostí 18-19 %. Takové medy ještě samovolně
> nekvasí, ale normě český med již nevyhovují.
> Broněk Gruna
> ------------------------------
> Gusto:
> .mozete popisat aj konkretnejsie info?Aky ul napr pouzivate a pod..k
> znizovaniu kvality medu ohladom vysokeho obsahu vody v mede by som ako
> negativne faktory oznacil tenkostenne ule,celosietove dna,a velke pocty
> nadstavkov na jedno vcelstvo..jednoducho povedane,vcely v takychto
> podmienkach nedokazu udrzat ci vytvorit vlhkost a teplotu potrebnu na
> vyrobu husteho medu v celom priestore ula..ak som znizil pocet mednikovych
> nadstavkov a vcely nahustil,tak bola prijatelna kvalita aj v uli s tenkymi
> stenami..jednoducho povedane,cim vacsi ul,tym lepsie zateplenie..ked sa
> bavime o obsahu vody v mede..inak vcelam sa darilo aj v tenkostennych,aj
> medu nosili pozehnane,ale casto bol v mojich podmienkach nepredajny..ludia
> ho povazovali za falsovany,riedeny vodou..hlavne ti,ktori boli zvyknuti na
> med kvalitny,husty..produkovany cele desatrocia tradicnym dvojpriestorovym
> vcelarenim..v minulom extremne vlhkom roku som mal obsah vody v jarnom mede
> cca 19perc.(system dadant,ako mednik 3nn 42x17)sused vcelariaci v
> 2priestorovych B-kach,zateplenych 16,5perc.Takze ja postupne tenke
> nadstavky menim za uteplene(plodiska uteplene mam).Z inych faktorov by som
> este vyzdvihol dazdive pocasie pocas znasky,u nas je na to hakliva najma
> slnecnica,ktora produkuje potom vodnatejsi nektar a vcelam sa moc nechce
> vyparovat ho az k 15-16perc.,ktore su bezne u slnecnicovych medov
> vprodukovanych v peknom suchsom pocasi..
> ---------------------------------
> PetrO:
> V sobotu jsem sundal u včelstva, které mám na zahradě medník a vytočil med,
> který byl řídký, asi tak jako olej. Nevíte čím to může být?
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53601


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
gusto (195.168.234.216) --- 8. 8. 2011
Re: řídký med

..cesku a slovensku normu by som nemenil..staci ze mame kopu benevolentnych europskych noriem,usitych lobistickymi skupinami..vid.napr.obsah vody ci hmf v mede..pasterizacia medu je u velkospracovatelov na slovensku bezna prax..zakaznikov nezaujima ci med splna nejaku normu,ked im ho predate riedky ako sirup..ja mam len 40 vcelstiev,tak idem cestou zateplenia,prip.zmensenia uloveho prostrdia(samozrejme nie na 2priestorove)pre vacsich vcelarov majucich vcelarstva vybavene tenkostennymi ulmi sa mi zda schodnejsia cesta vysusovania medu,ako p.Gruna spomina..videl som viac sposobov,aj nejake sam vyskusal,fungovali,ale nezdaju sa mi koser voci zakaznikom..vlastne len stroj od talianskej legy sa mi zda ok..Ked napr fukate par hod teply ci horuci vzduch do tenkej vrstvy medu,tak buket a aromy idu prec,nehovoriac o tom ze mate vlastne medovu cisticku vzduchu-vzduch v miestnosti x-krat prezeniete medom a vsetok prach sa don nachyta..a na etikete sa tym asi tiez nikto chvalit nebude,ze med umelo dosusovany..:-)ono,nakoniec zakaznici vlastne rozhodnu,co je este pre nich prijatelne a co uz nie..ku mne preslo viac zakaznikov od priatelov langstrotharov,aj ked som si to moc nezelal,lebo s medom nestiham:-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53602


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 8. 8. 2011
Re: řídký med

Co takhle foukat teplý vzduch do plástů s medem ještě před vytočením? Zkoušel to někdo, dá se tím zahušťovat?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53603


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Stonjek (213.151.87.2) --- 8. 8. 2011
Re: řídký med

Pamatujete se na tu pohodu, když nebyly refraktometry? Teď nám hranice kolem 20 a více % zvl na řepce umí připravit nejednu bezesnou noc.Vysušování pouze teplým vzduchem považuji za dost neúčinné, protože by teplý vzduch s vysokým obsahem par musel být nahrazen studeným s nízkým obsahem a kde ho chcete sehnat v parném létě? Jediné řešení je investovat a pořídit si vysoušeč, který začíná asi od 5 000 Kč. Pak stačí si z polystyrenu udělat nějaký box na nějaké trámky postavit medníky a větrákem tam honit vzduch a mít zapojen vysoušeč. Ten prostor vyhřeje, tím se zvýší účinnost a myslím, že přes noc by mohlo dojít k podstatnému snížení obsahu H20. Je to ale pracné a tak trochu teoretické, nikdy jsem to nezkoušel, ale jsem připraven. Raději ať elektroměr pěje píseň práce, než jarní med lít do kanálu. V podstatě stačí po sklizni mít ve skladu zapnut vysoušeč asi 2 měsíce. Vlhkost medu se sníží v plastových vědrech stojících na sobě asi o 3%/vyzkoušeno u sebe/. V podstatě to nechápu, ale je to tak.Jinak v Dole vydali o vysoušení/maturizaci/ medu brožurku, která pro základní orientaci v problému bohatě stačí. Jen s výrobou tam asi zbytečně 5 x vyobrazené míchací nádoby /kresba/ bych nepospíchal, nikde zatím v provozu není, zkušenosti nulové a je to takové hodně teoretické. Rád bych se ale mýlil. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53606


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Jan Burgel (82.113.48.14) --- 9. 8. 2011
Re: řídký med

Může mi někdo popsat situaci když mu zkvasil med?

Mně jen jednou ale to mi nezkvasil med ale voda na medu :když jsem začínal včelařit a umytou okurkovou sklenici jsem jen otočil a vylil a nenechal zcela vyschnout.
Zůstala v ní kapka vody asi tak 10 kapek. po nalití medu vystoupali na povrch a asi za 10 dní povrch medu kvasil,sebral jsem asi 2 cm z povrchu ale celé to smrdělo kvašením tak jsem to dal vybrat do včel a znovu vytočil.

Další zkušenost s řídkým medem jsem měl asi před 20ti lety ve výkupu kde jsem dával agátový med a byl řídký, vrátili mi ho konev a tak jsem ho rozlil do 1kg sklenic a nechal pro rodinu a přátele, agát byl tekutý a čirý skoro rok a protože to byl skoro čistý agát, byl to jeden z nejlepších medů co jsem kdy měl.Ještě že mi ho vrátili, tak jsem se dozvěděl o jeho dobré kvalitě.
Jedinnou nevýhodou řídkého medu je že ho na lžíčce při slazení zůstane méně a musíte do sklenice sáhnout více krát ( samozřejmě podle toho kolik sladíte)
Ostatní diskuze, o řídkém medu, refraktometry jsou jen obchodní reklamní kroky obchodníků a překupníků medu.
Včely si přece nebudou víčkovat řídký med který jim v zimě zkvasí a bude jim kapat do sezení.
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53610


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
R. Polášek (85.71.180.241) --- 9. 8. 2011
Re: řídký med

"Může mi někdo popsat situaci když mu zkvasil med? "

Dříve to zas tak nebylo vzácné.
Tuhý med, obvykle skladovaný bez problémů víc let, v hodní vrstvě, řádově centimetry, zbělal a začal zvětšovat svůj objem a vylézat ze sklenice, jak v něm kvašením vnikaly bublinky. Obvykle ale, co pamatuji, kvasinky měly příjemnou kvasnou chuť, takže to bylo do čaje nebo tak podobně spíš zpestření než problém.
Tekutý řídký med dneska začíná kvasit už hned po vytočení, neustále se na něm vytváří pěna a ta když se odebere, vytváří se další.
Kromě absorbce vzdušné vlhkosti má zřejmě vliv to, že kvasinky při kvašení dělají z cukrů nejen alkohol, ale i vodu a ta zřejmě med dále ředí a urychluje tak to kvašení.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53612


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Jan Burgel (82.113.48.14) --- 10. 8. 2011
Re: řídký med

Polašek :Tekutý řídký med dneska začíná kvasit už hned po vytočení, neustále se na něm vytváří pěna a ta když se odebere, vytváří se další.
Kromě absorbce vzdušné vlhkosti má zřejmě vliv to, že kvasinky při kvašení dělají z cukrů nejen alkohol, ale i vodu a ta zřejmě med dále ředí a urychluje tak to kvašení.

Burgel: Já takovou zkušenost nemám, nevím sice procento obsahu vody ale nikdy mi med v konvi nebo sklenici nezkvasil, samozřejmě že jsou zavřené a med uvnitř nemůže nasávat vlhkost.
Zkvasily mi plásty s medem umístěné ve vlhkém sklepě které natáhly vlhkost.
Jinak protože jste se ozval jen vy ostatním asdi také med ve skle a pod.... nekvasí.
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53616


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu