78251

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (85.71.180.241) --- 9. 7. 2011
Re: Krmení inverty zkušenosti

"Inverty se dají totiž dost dobře falšovat a nevím jaké záruky dávají ti míchači různých cukrů,"

Otázka je, čemu se v případě invertu dá říkat falšování. Podle mně se inverty snaží na trhu výrobci prosadit proto, protože na část nebo na všechny cukry v invertu mohou legálně použít všelijaké zdroje cukrů potencionálně levnější než je řepný cukr. Už dneska se v potravinářství jako levnější náhražky řepného cukru používají všelijaké fruktózové a glukózové sirupy všelijak vyrobené. Inverty se výrobci budou snažit dělat taky z těch levnějších náhražek, aby byly co nejlevnější a přitom aby ještě dodrželi potřebnou kvalitu pro včely. Která musí být v některých ohledech pro včely podstatně přísnější než pro člověka.
Zatím mně připadá, že u invertů má kombinace kvality potřebné pro včely a co nejnižší ceny dost malý prostor a že tudíž výrobci půjdou na hranu a že se budou opakovat zkušenosti s inverty z dřívějška, pokud bude nevhodná příliš tvrdá zima, tak včely zimované na invertech mohou mít problémy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53088


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
gp (93.92.52.23) --- 9. 7. 2011
Re: Krmení inverty zkušenosti

Ano, včelaři jsou nepoučitelní a obchod s inverty pro včelaře to jen dokládá. Lobby vEU v cukru je dost silná, aby nějaký výhodný invert pro nějaké včelaře smetla z trhu, protože se ten cukr coby surovina pro invert plus teplo a voda musí někde u někoho snad nakoupit ne? A aby to tu divoce nekvetlo, máme tu kvóty, limity, kontroly prostě bandu úředníků, atp. Prostě je u cukrů horší situace než za šokialismu za dob plánovaného hospodářství. A to je jen smítko když se člověk podívá, jak je to pěkně nastavené tak, abychom jen makali a moc nekřičely._gp_


.........

Radim Polášek:
Zatím mně připadá, že u invertů má kombinace kvality potřebné pro včely a co nejnižší ceny dost malý prostor a že tudíž výrobci půjdou na hranu a že se budou opakovat zkušenosti s inverty z dřívějška, pokud bude nevhodná příliš tvrdá zima, tak včely zimované na invertech mohou mít problémy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53090


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 11. 7. 2011
Re: Krmen? inverty zkuenosti


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: gp <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Krmen? inverty zkuenosti
> Datum: 09.7.2011 23:06:46
> ----------------------------------------
> Ano, včelaři jsou nepoučitelní a obchod s inverty pro včelaře to jen
> dokládá. Lobby vEU v cukru je dost silná, aby nějaký výhodný invert pro
> nějaké včelaře smetla z trhu, protože se ten cukr coby surovina pro invert
> plus teplo a voda musí někde u někoho snad nakoupit ne? _gp_
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Invert vyrábí přímo cukrovary. A rozdíl ve výrobě invertu a cukru je v poslední fázi. Kdy máte vyčištěný řepný sirup. Na cukr se tento sirup zahřívá až do odpaření vody a vytvoření krystalů. A pro invert se voda ze sirupu odpaří na požadovaná procenta a přidájí se do sirupu enzymi na štěpení. Takže netvrdil bych, že na výroba invertu jsou výchozí náklady vyšší než na cukr. A zásadní věc pro rozdělení invertů. Na krmení se používá invert, kde byl ke štěpení použit enzym. Invert, kde ke štěpení byla použita kyselina je na krmení nevhodný, protože z tohoto invertu jsou úhyny na vysoký obsah HMF. Proto není možné dávat všechny inverty do jednoho pytle.
Jinak jestli nakrmit na zimu invertem ze škrobů? Jsou tam jiné cukry, než v invertu z řepy, a proto si myslím, že že škrobové inverty jsou vhodnější na krmení v sezóně pro oddělky apod. Ale výrobci krmení na zimu inverty ze škrobů uvádějí jako možné. Chce to asi vyzkoušet, vyčlenit pokusné včelstvo a dát mu 100% škrobového invertu. A nebo sehnat někoho zodpovědného, kdo ví jakým invertem krmil a může se podělit o zkušenosti.


Aleš M.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53093


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
gp (93.92.52.23) --- 11. 7. 2011
Re: Krmen? inverty zkuenosti

No ještě tedy stačí napsat, který cukrovar u nás vyrábí takový invert za pomocí enzymů a je to uzavřené téma._gp_
........
Invert vyrábí přímo cukrovary. Aleš M.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53095


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 11. 7. 2011
Re: Krmen? inverty zkuenosti


U nás o takovém cukrovaru nevím. Proto je všechno krmení nejspíš dovoz. A kolik je cukrovarů s českým majitelem to se ztrácím úplně. Myslím si o tom, že v zahraničí je větší odbyt u včelařů, kteří to využívají jako efektivní službu nákupu krmiva.
Protože za socialismu jsme tu byly odkázáni na to co máme a tak je to zvyk rozpouštět cukr a kdo nakrmil invertem z cukrovaru, protože slyšel nebo četl že na západě nebo jinde také krmí invertem, tak mu včely padly, takže jsou s invertem obecně špatné zkušenosti. Jelikož u nás se vyráběl a vyrábí invert za pomocí kyseliny, aspoň Vrbátky to tak mají, a je určen na další zpracování v potravinářství. Nejznámější výrobky jsou ochucené sirupy na pití.

Aleš M.

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: gp <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Krmen? inverty zkuenosti
> Datum: 11.7.2011 11:10:29
> ----------------------------------------
> No ještě tedy stačí napsat, který cukrovar u nás vyrábí takový invert za
> pomocí enzymů a je to uzavřené téma._gp_
> .......
> Invert vyrábí přímo cukrovary. Aleš M.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53103


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu