78692

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


gp (93.92.52.23) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol

Tak z toho metanolu ve víně bych strach neměl. Pektin obsahují bobuloviny normálně. U bag je problém u kardiaků, protože jsou to odrůdy spíš pro kořeněná vína, mají hodně tříslovin, doporučuje se proto vytlačit a odpeckovat a potom zpětně přidat do moštu odpeckovanou a odstopkovanou bobuli a teprve potom nechat prokvášet dohromady s moštem. Používá se hlavně k dobarvení červených vín ... Co vím, Bago jako odrůda je uznaná, ale je to spíše okrajová záležitost právě kvůli své specifické peckové (tříselné) chuti. Ostatně většinou stejný problém je i u rezistentních odrůd.

Jsou odrůdy Bago I, II, ... Nevím kdo by ji zakazoval, snad jen není doporučená jako hlavní výsadba. Do tmavých medovin ke zcelení se hodí dobře ..._gp_



..........
Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734)
Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52739


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol

Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských chemikálií.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52740


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol

Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má
mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá,
nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti
podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a
umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal
jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má
velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem
známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě
jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_

2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>:
> Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
> Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo
> biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem
> dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských
> chemikálií.
>



--
  ___
 / __| _  _
| (_ || || |
 \___|\___/
 ____
|  _ \ __ _
| |_) / _\ |
|  _ /\__/_|
|_|

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52746


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol

Já mám baco doma, pokud soused, od kterého jsme ji sehnali, už pár let. Ale hrozny jsme zatím neměli, protože jsme s ní všelijak šibovali . Můžu potvrdit, že to je odrůda odolná, že kde se zasadí, tam roste a že roste docela dost. Je asi vhodná skoro do všech oblastí republiky kromě těch hodně studených a drsných. k takovému účelu, jako třeba zakrytí nějaké staré neudržované hospodářské budovy či starého plotu a podobně, i třeba na severní straně jako takové lepší psí víno. Přiorozeně jako réva vyžaduje oporu. Jednou za čas bude akorát třeba vyšmiknout příliš starý kmínek a potom jen v době zrání hroznů předejít ptáky.
Jestli ty hrozny jsou málo kvalitní, potom budou současné hybridy do okrajových oblastí stejně odolné a pro konzum hroznů neb občasnou výrobu trošky vína lepší.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52747


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 14. 6. 2011
RE: metylakohol

Nikdy jsem se o vinařství nezajímal a nejsem odborník na víno.
K Bagu jsem přišel tak, že jsem koupil chalupu, kde je štít hospodářské
budovy celý porostlý Bagem.
Původní majitel mi řekl, že z toho dělal víno, dal k tomu i návod (obrat
kuličky, pomačkat, dát do 1/2 demižonu, zalét převařenou vodu s cukrem)
Tak jsem to vloni tak udělal, protože úroda byla velká.
Mám toho jestě cca 50 l.
Když jsem dal chutnat návštěvě, tak si víno pochvalovali, ale jen do té
doby, než jsem jim řekl, že víno je z Baga.
Osobně jsem toho již vypil 35 l a zatím vidím.
Víno mi chutná, a tak proto mě zajímá, jak zjistit metanol ve víně.
Nechce se mi to víno vylét.



-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
Gustimilián Pazderka
Sent: Tuesday, June 14, 2011 9:06 AM
To: vcely/=/v.or.cz
Subject: Re: metylakohol


Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má
mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá,
nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti
podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a
umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal
jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má
velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem
známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě
jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_

2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>:
> Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
> Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo
> biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem
> dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských
> chemikálií.
>



--
  ___
 / __| _  _
| (_ || || |
 \___|\___/
 ____
|  _ \ __ _
| |_) / _\ |
|  _ /\__/_|
|_|

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52748


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol

Čím víc se do takového vína dodá dalšího cukru, tím víc bude ten metanol naředěný. Jestli ale ti hosté nebyli vinaři a neošívali se spíš nad tím řepným cukrem než nad bacem? Jestli se nepletu, je u pravověrných vinařů dnes dělat víno převážně z řepného cukru dost out.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52749


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 14. 6. 2011
RE: metylakohol

neoslepneš s toho

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>
> Předmět: RE: metylakohol
> Datum: 14.6.2011 10:05:30
> ----------------------------------------
> Nikdy jsem se o vinařství nezajímal a nejsem odborník na víno.
> K Bagu jsem přišel tak, že jsem koupil chalupu, kde je štít hospodářské
> budovy celý porostlý Bagem.
> Původní majitel mi řekl, že z toho dělal víno, dal k tomu i návod (obrat
> kuličky, pomačkat, dát do 1/2 demižonu, zalét převařenou vodu s cukrem)
> Tak jsem to vloni tak udělal, protože úroda byla velká.
> Mám toho jestě cca 50 l.
> Když jsem dal chutnat návštěvě, tak si víno pochvalovali, ale jen do té
> doby, než jsem jim řekl, že víno je z Baga.
> Osobně jsem toho již vypil 35 l a zatím vidím.
> Víno mi chutná, a tak proto mě zajímá, jak zjistit metanol ve víně.
> Nechce se mi to víno vylét.
>
>
>
> -----Original Message-----
> From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of
> Gustimilián Pazderka
> Sent: Tuesday, June 14, 2011 9:06 AM
> To: vcely/=/v.or.cz
> Subject: Re: metylakohol
>
>
> Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má
> mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá,
> nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti
> podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a
> umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal
> jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má
> velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem
> známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě
> jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_
>
> 2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>:
> > Na ten pektin jsem si nevzpomněl.
> > Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo
> > biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem
> > dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských
> > chemikálií.
> >
>
>
>
> --
>   ___
>  / __| _  _
> | (_ || || |
>  \___|\___/
>  ____
> |  _ \ __ _
> | |_) / _\ |
> |  _ /\__/_|
> |_|
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52752


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Honza Zátka (e-mailem) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol

O tom o výrobě jsem musel číst v učebnici zemědělství, v knihách to hledat nebudu, ale na wiki jsem našel něco podobného smyslu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Bago_%28vinn%C3%A1_r%C3%A9va%29 (výňatek: Na rozdíl od Nového světa, není prakticky v celé Evropě výroba vín z přímoplodných hybridů povolena.)


------------ Původní zpráva ------------
Od: gp <e-mail/=/nezadan>
Předmět: Re: metylakohol
Datum: 13.6.2011 16:40:39
----------------------------------------
Tak z toho metanolu ve víně bych strach neměl. Pektin obsahují bobuloviny
normálně. U bag je problém u kardiaků, protože jsou to odrůdy spíš pro
kořeněná vína, mají hodně tříslovin, doporučuje se proto vytlačit a
odpeckovat a potom zpětně přidat do moštu odpeckovanou a odstopkovanou
bobuli a teprve potom nechat prokvášet dohromady s moštem. Používá se
hlavně k dobarvení červených vín ... Co vím, Bago jako odrůda je uznaná,
ale je to spíše okrajová záležitost právě kvůli své specifické peckové
(tříselné) chuti. Ostatně většinou stejný problém je i u rezistentních
odrůd.

Jsou odrůdy Bago I, II, ... Nevím kdo by ji zakazoval, snad jen není
doporučená jako hlavní výsadba. Do tmavých medovin ke zcelení se hodí dobře
.._gp_



.........
Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734)
Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52745


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu