78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Stonjek (90.179.161.201) --- 27. 5. 2011
Re: Letošní sklizeň
No já bych radši než celkový výnos raději znal obsah vody v takovém medu. V mých nejlepších včelstvech ¨je nejstarší nástavek zavíčkován a má 16,8 až 17,5% vody. Ten pod ním je zavíčkován tak max do 1/5 obsah je 18 - 21,5% a ten nejspodnější jsem neměřil.Takže mohlo by se lehce stát, zvl když je u toho řepka, že tomu říkáme med, ale ve skutečnosti to jsou ...... . Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52470
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - P.Krátký (46.13.52.69) --- 27. 5. 2011
Re: Letošní sklizeň
"No já bych radši než celkový výnos raději znal obsah vody v takovém medu. V mých nejlepších včelstvech ¨je nejstarší nástavek zavíčkován a má 16,8 až 17,5% vody. Ten pod ním je zavíčkován tak max do 1/5 obsah je 18 - 21,5% a ten nejspodnější jsem neměřil.Takže mohlo by se lehce stát, zvl když je u toho řepka, že tomu říkáme med, ale ve skutečnosti to jsou ...... . Zdraví R. Stonjek"
--------------------------------------------------------
Zatím nemám vytočeno vše,samozřejmě odebírám také odshora,kde jsou % okolo 18,celkový výnos je odhadem(v jednom NN je přes 10 kg),takže podle zkušeností z minulých let si troufnu odhadnout na jeden nástavek 10 kg,z jarní snůšky bývají vždy plně zaneseny,ale už ne z pozdějších snůšek.Ještě je velký přínos,takže zásoby se zatím nezmenšují,ale spíš zvětšují.
Pro vitaxvita:
Svoje postupy jsem tady na konferenci už víceméně popsal,ale kdo mi nevěří,tak mu to brát nebudu,znám včelaře,kteří mají výrazně vyšší výnosy než já,takže pokud se jim nevyrovnám,nemám potřebu někomu něco dokazovat.
Zdraví Pavel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52473
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gp (93.92.52.23) --- 27. 5. 2011
Re: Letošní sklizeň
Stonjek (90.179.161.201) --- 27. 5. 2011
Re: Letošní sklizeň (52458) (52459)
No já bych radši než celkový výnos raději znal obsah vody v takovém medu. V mých nejlepších včelstvech ¨je nejstarší nástavek zavíčkován a má 16,8 až 17,5% vody. Ten pod ním je zavíčkován tak max do 1/5 obsah je 18 - 21,5% a ten nejspodnější jsem neměřil.Takže mohlo by se lehce stát, zvl když je u toho řepka, že tomu říkáme med, ale ve skutečnosti to jsou ...... . Zdraví R. Stonjek
..........
Zadělat ty síta. To pomůže. Ale musí se to udělat dost napřed. Když teď, tak to bude fungovat až při přísštím vybírání. Včely se totiž podle nebo proti průvanu formují a více musí zahřívat aby byly při výrobě medu stále nad teplotou a rosným bodem. Také je dva a půl dne vítr vysušovák. Ochlazení. Opravdu když se teď podíváš na med, tak ho máš mokrý? U mě třeba zvrchudolů med, a i ten dole je tuhý. Akát se pravda rychleji odpařuje. Asi zato opravdu mohou ty síta nebo velké česno._gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52474
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Burgel (82.113.48.14) --- 27. 5. 2011
Re: Letošní sklizeň
Stonjek (90.179.161.201) --- 27. 5. 2011
Re: Letošní sklizeň (52458) (52459)
No já bych radši než celkový výnos raději znal obsah vody v takovém medu. V mých nejlepších včelstvech ¨je nejstarší nástavek zavíčkován a má 16,8 až 17,5% vody. Ten pod ním je zavíčkován tak max do 1/5 obsah je 18 - 21,5% a ten nejspodnější jsem neměřil.Takže mohlo by se lehce stát, zvl když je u toho řepka, že tomu říkáme med, ale ve skutečnosti to jsou ...... . Zdraví R. Stonjek
Chcete říci že včely víčkují sračky ?!
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||"ale ve skutečnosti to jsou ...... ." myslel jste a myslím tím ... Sračky.
Při cene medu 100.- kč je jedno procento vody v medu hodnota 1 kč.
Může někdo říci při jáké hodnotě vody v medu, med má vyšší tendenci kvasit.
Moje zkušenost s čistým agátem je že med který mi byl vrácen z výkupu jsem nalil do sklenic a vydržel bez problémů.
J.B.
nějaký úřada vymyslí že norma je 17, 18 % a vy praktici jak ovce papouškujete 17, 18.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52481
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Honza Zátka (e-mailem) --- 27. 5. 2011
Re: Leton? sklize?
Evropská norma je 20% a vřesový na vaření může mít myslím až 25%. Typoval bych, že při obsahu vody nad 30% začne med kvasit. Otázka je, proč nezkvasí nektar v buňkách, když je velká snůška jsou schopné včely toho nanosti tolik, že to zpracovávají velmi dlouho, ale takový med s 50% vody (roztok na sladkou medovinu) začne v teple kvasit už za dva dny... Přitom cukernatost nektaru je cca 30% a méně, tedy 70% vody a více, sakra když o tom tak přemýšlím, tak už by to mělo kvasit v květech :-)
------------ Původní zpráva ------------ Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan> Předmět: Re: Leton? sklize? Datum: 27.5.2011 19:31:44 ---------------------------------------- Stonjek (90.179.161.201) --- 27. 5. 2011 Re: Letošní sklizeň (52458) (52459) No já bych radši než celkový výnos raději znal obsah vody v takovém medu. V mých nejlepších včelstvech ¨je nejstarší nástavek zavíčkován a má 16,8 až 17,5% vody. Ten pod ním je zavíčkován tak max do 1/5 obsah je 18 - 21,5% a ten nejspodnější jsem neměřil.Takže mohlo by se lehce stát, zvl když je u toho řepka, že tomu říkáme med, ale ve skutečnosti to jsou ...... . Zdraví R. Stonjek
Chcete říci že včely víčkují sračky ?! |||||||||||||||||||||||||||||||||||||"ale ve skutečnosti to jsou ...... ." myslel jste a myslím tím ... Sračky.
Při cene medu 100.- kč je jedno procento vody v medu hodnota 1 kč.
Může někdo říci při jáké hodnotě vody v medu, med má vyšší tendenci kvasit.
Moje zkušenost s čistým agátem je že med který mi byl vrácen z výkupu jsem nalil do sklenic a vydržel bez problémů. J.B. nějaký úřada vymyslí že norma je 17, 18 % a vy praktici jak ovce papouškujete 17, 18.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52482
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gp (93.92.52.23) --- 27. 5. 2011
Re: Leton? sklize?
Honza Zátka (e-mailem) --- 27. 5. 2011
Re: Leton? sklize? (52458) (52459) (52470) (52481)
Evropská norma je 20% a vřesový na vaření může mít myslím až 25%. Typoval bych, že při obsahu vody nad 30% začne med kvasit. Otázka je, proč nezkvasí nektar v buňkách, když je velká snůška jsou schopné včely toho nanosti tolik, že to zpracovávají velmi dlouho, ale takový med s 50% vody (roztok na sladkou medovinu) začne v teple kvasit už za dva dny... Přitom cukernatost nektaru je cca 30% a méně, tedy 70% vody a více, sakra když o tom tak přemýšlím, tak už by to mělo kvasit v květech :-)
..........
No dělnice, dělnice to udržují ne? Proč by se něco kazilo, když máme v úlech tak odborný dohled nad výrobou? Jen netrpělivý a hloupý včelař takovou včelí práci a produkci kazí._gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52483
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Honza Zátka (e-mailem) --- 27. 5. 2011
Re: Leton? sklize?
No dělnice, dělnice to udržují ne? Proč by se něco kazilo, když máme v úlech tak odborný dohled nad výrobou? Jen netrpělivý a hloupý včelař takovou včelí práci a produkci kazí._gp_ ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Proti tomu nemám co říct, ale jak to včely dělají je mi záhadou. Prostě si jim do toho nedostane jediná kvasinka, čistota nadevše :-)
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52487
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gp (93.92.52.23) --- 27. 5. 2011
Re: Leton? sklize?
Honza Zátka (e-mailem) --- 27. 5. 2011
Re: Leton? sklize? (52458) (52459) (52470) (52481) (52482) (52483)
No dělnice, dělnice to udržují ne? Proč by se něco kazilo, když máme v
úlech tak odborný dohled nad výrobou? Jen netrpělivý a hloupý včelař
takovou včelí práci a produkci kazí._gp_
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Proti tomu nemám co říct, ale jak to včely dělají je mi záhadou. Prostě si jim do toho nedostane jediná kvasinka, čistota nadevše :-)
.........
Kupodivu nedělají skoro nic. Krom předávání a při nevhodných podmínká v úlu ještě odpařování. Podle p. Ptáčka který toto popisoval v seriálu Jak vzniká med, se při pokusech zasíoval včelí plást tak, aby neměly včely přístup k uložené sladině a světe div se, ta sladina novmálně uzrála v med a odpařila vodu sama._gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52488
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gp (93.92.52.23) --- 27. 5. 2011
Re: Leton? sklize?
Honza Zátka: Proti tomu nemám co říct, ale jak to včely dělají je mi záhadou. Prostě si jim do toho nedostane jediná kvasinka, čistota nadevše :-)
........
Znovu jde s čistotou jen o dogma. V roztoku cukru s vodou vniká obrovský osmotický tlak. Pokud je osmotický tlak větší, než tlak kvasinky nebo jiného mikroorganismu co do medu spadne, tato kvasinka vyloučí vodu pro vyrovnání tlaku a pokud je tlak stále vysoký, praská a hyne. Takže čistota a nekvašení medu zajišťuje právě vysoká koncentrace, kterou ovlivňuje úl, potažmo teplota, proudění vzduchu v úlu, velikostí plochy odpařované tekutiny, venkovní a vnitřní vlhkostí, počtem dělnic, množstvím plodu které vydává již teplo při svém metabolismu, kteér se přičítá k venkovní teplotě která je vpouštěna do úlu spoku s vyvíjenou teplotou dělnic... atd. Takže je to tak zažízený, aby med vlastně vznikal za přispění včelí práce, která je podobná ale pohledu na pracovníka který sedí na moniturem a dohlíží na CNC mašinu._gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52490
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - KaJi (212.77.163.106) --- 28. 5. 2011
Re: Leton? sklize?
Moje zkušenost s čistým agátem je že med který mi byl vrácen z výkupu jsem
nalil do sklenic a vydržel bez problémů.
J.B.
nějaký úřada vymyslí že norma je 17, 18 % a vy praktici jak ovce
papouškujete 17, 18.
---------------
nevymyslel si to úřada ale výkupce. :-)
Taky jsme kdysi viděl, že nad 18%nevykupovali.
Když vykoupí průměr 17% může to smíchat s medem co má 23% a je stále v normě, a nemusí dovozový med zahušťovat, aby vyhověl normě = 20%.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52499
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu