78124

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


gabo --- 17. 2. 2004
steparsky vosk

zdravim kolegov. hladm navod na domacu vyrobu steparskeho
vosku. viem ze vcelari su majstrami 1000 remesiel.
zdravi gabo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5223


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pavel Prchal --- 17. 2. 2004
Re: steparsky vosk


1:1:1 smula:sadlo:vosk

muze se trosku naredit lihem, kdyz moc vyschne

Zdravi PP.


gabo napsal(a):
> zdravim kolegov. hladm navod na domacu vyrobu steparskeho
> vosku. viem ze vcelari su majstrami 1000 remesiel.
> zdravi gabo.
>


--
Pavel Prchal
DUP - družstvo Pelhřimov
Řemenovská 1999
39317 Pelhřimov
www.dup.cz
-------------------------

       

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5224


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek --- 19. 2. 2004
Re: steparsky vosk

Podle literatury se dělá takhle :

1.
100 gr jemného prosetého popela
765 gr čištěné smrkové nebo jedlové pryskyřice
50 gr černé smoly
30 gr loje
50 gr včelího vosku
5 gr červeného okru

nebo
2.
200 gr čistého lihu ( cca 280 ml denaturáku )
600 gr pryskyřice
50 gr smoly
35 gr loje
40 gr včelího vosku
70 gr popela
5 gr okru

Popel způsobuje, že vosk při mazání na roub netahá vlákna, tím se s ním lépe
pracuje. A po zaschnutí je houževnatější. Je to popel z pokud možno tvrdého
dřeva, ne z uhlí, musí být čerstvý, protože dost rychle vlhne a potom při
přidávání do štěpařského vosku pění. Já bych ho dal spíše méně, než je
uvedeno v návodu.
Pryskyřice se dá sehnat jako kalafuna.
Smola - já bych ji nahradil obyčejným asfaltem ze sudu, co se po roztavení
používá na izolace proti vodě nebo asfaltem na cesty.
K tomu loji bych přidal další stejné množství parafínu ze svíček. Lůj, včelí
vosk a parafín zajišťuje, že štěpařský vosk (kalafuna v něm) netuhne náhle
a není křehký. Pokud se to přežene, štěpařský vosk je málo lepkavý, málo
pružný, špatně se maže a časem se může začít odlupovat.
Okr vylepšuje vzhled a částečně zlepšuje odolnost vosku na přímém slunci, dá
se použít jakákoliv prášková barva na stěny nebo beton atd, spíše raději
světlejší.
Líh umožňuje používat vosk i za studena bez zahřívání, zároveň ale působí
toxicky na rostlinná pletiva. Těch 200 gr se mi zdá taky moc. Štěpařský vosk
jsem dělal v menších dávkách než kilo a jednotlivé složky jsem odhadoval
podle objemu a měrné hmotnosti. Osvědčilo se mi dělat vosk nadvakrát, u
prvního přídavek lihu odpovídal cca 100 gr na 1 kg, vosk se pak hodil na
roubování v březnu za předpokladu, že jsem tubu s voskem zahříval v kapse
nebo na slunci. Druhý vosk jsem dělal s cca 50 gr lihu a ten byl určený na
roubování v dubnu, kdy je už tepleji.

Vosk s lihem se dělá tak, že se opatrně zahřívá líh s kalafunou, až se
rozpustí. Potom se přidají ostatní složky, až se rozpustí a nakonec dřevěný
popel. Vosk bez lihu jsem nezkoušel, asi by se nejdřív měl rozpustit vosk,
lůj a parafín, potom smola a kalafuna a nakonec přidat popel. Nesmí se
vařit, nebo pěnit, snad jedině trochu při přidávání popela.
Pozor na bezpečnost, líh je hořlavina, roztavený vosk také, roztavený vosk
na kůži způsobuje dost bolestivé popáleniny. Štěpařský vosk je dobré
připravovat v nádobě s aspoň dvakrát větším objemem, než je výsledný objem
připravovaného vosku.

R. Polášek


----- Original Message -----
From: "gabo" <gabriel.nemcik/=/post.sk>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, February 17, 2004 12:29 PM
Subject: steparsky vosk


> zdravim kolegov. hladm navod na domacu vyrobu steparskeho
> vosku. viem ze vcelari su majstrami 1000 remesiel.
> zdravi gabo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5238


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Standa (212.80.67.230) --- 28. 8. 2006
Re: steparsky vosk

neznáte více receptů na štěpařské vosky.
základní suroviny kalafuna a včelí vosk jsou jasné ... :-)

ale měkčidla : lůj, sádlo, lněný olej, černá smůla

a plniva : plavená křída, žitná mouka, dřevěný popel, okrová hlinka, jíl-kaolin, ...

mi zcela unikají.
Má to však zásadní vliv na pH a tím na to, jestli vosk některé dřeviny "pálí".

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18548


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu