78400
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - lokvenc.petr (e-mailem) --- 27. 2. 2011
Re: SkysnutĂ˝ med
Med je hydroskopický - přejímá vlhkost z okolního prostředí. Med ve sklenici nelze zavářet, zničily by se léčivé látky. Víčka sklenic proto nebývají naprosto vzduchotěsná. Pokud byl med uložen ve vlhčím prostředí, mohl přijmout vlhkost z okolního ovzduší a med s větším procentem vody pak může snadno zkvasit. S pozdravem Petr.
-----Původní zpráva----- From: Peter Dudjak Sent: Sunday, February 27, 2011 8:37 PM To: Včelařský mailing list Subject: SkysnutĂ˝ med
koncom roka 2010 som kúpil med od p, Tomka z Prešova. A koncom februára manželka zistila, že je kyslý a spenený. Na internete som nenašiel nič o skysnutom mede.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 50960
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gusto (195.98.11.234) --- 27. 2. 2011
Re: SkysnutĂ˝ med
hygroskopicky,nie hydro..Stava sa mi dost casto ze zakaznici sa mi stazuju ze kupili riedky med,z okolia poznam vsetkych vcelarov,vzdy sa jednalo o med z tenkostennych ulov so zasietovanymi dnami..nebola ani vynimka med baleny pod ochrannou znamkou slovensky med,ktora pripusta max.18perc.vody,co by sa dalo oznacit ako podvadzanie zakaznika..paradny marketing,krasny obal a v nom s prepacenim nasr...inak ani neviem nazvat polospracovany nektar s vodou okolo 20perc.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 50961
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Aleš Molčík (89.24.5.128) --- 28. 2. 2011
Re: SkysnutĂ˝ med
To, že na zasítovaných dnech v tenkostěnných úlech je vlhkost medu i pod víčky o něco vyšší je fakt. Letos budu kočovat, tak síta nechám otevřená na převoz a jinak je nechám uzavřená a chci nechat několik úlů s otevřenými síty nonstop a porovnám to. jednou jsem měřil vlhkost medu po odstátí na druhý den a na povrchu medu byla vlhkost o 2% vic než u dna, ikdyž po vytočení se do normy vešel v pohodě.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 50963
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 28. 2. 2011
Re: Skysnut?? med
To je naprosto normální voda v medu vystoupá nahoru Toho lze využít k vysoušení medu. pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Skysnut?? med > Datum: 28.2.2011 06:29:42 > ---------------------------------------- > To, že na zasítovaných dnech v tenkostěnných úlech je vlhkost medu i pod > víčky o něco vyšší je fakt. Letos budu kočovat, tak síta nechám otevřená na > převoz a jinak je nechám uzavřená a chci nechat několik úlů s otevřenými > síty nonstop a porovnám to. jednou jsem měřil vlhkost medu po odstátí na > druhý den a na povrchu medu byla vlhkost o 2% vic než u dna, ikdyž po > vytočení se do normy vešel v pohodě. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 50968
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - A.Turčáni (94.229.32.130) --- 28. 2. 2011
Re: Skysnuttý med
S včelami bez prestávky už robím 54 rokov a neviem čo je to "skysnutý med". Stáva sa, že niekdy po začatí znášky z agáta, pri omeškaní vytáčania jarného a repkového medu začala znáška z agátu. Takže repkový med dostal "prídel", nektár s vyšším obsahom vidy. Nič sa nestalo, 280 kg sudy som nechal otvorené a prekryl sudy záclonovinou, pri teplom počasí sa za pár dní prebytočná voda odparila a med v sude sa zahustil a bol "in". Nedošlo k žiadnemu nasýteniu medu vodou.
Pojem "zkvasený" med, je asi nesprávny, pretože, aj keď by predčasne vytočený med mal vyšší obsah vody, obsah cukrov v roztoku, nedovolí sa kvasinkám rozmnožiť. Príčiny sa musia asi hľadať inde.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 50970
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gusto (195.168.249.167) --- 28. 2. 2011
Re: Skysnuttý med
..najma jarne medy ak maju vyssie percento vody zvyknu nakvasit vo vrchnej vrstve,cela kanva neskvasi,presne ako pise p.turcani..zla technologia pastovania,ak sa vmiesava vzduch pocas neho do medu byva tiez pricinou jeho kvasenia..v teple dokaze povystrelovat gumenne vrchnaky z al kanvi..spytajte sa jedneho z najv.vykupcov na Slovensku,pana V.z´Velkeho Medera preco skoncil s vykupom..
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 50979
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu