78721
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", 
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. 
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
|  | lokvenc.petr (e-mailem) --- 27. 2. 2011Re: SkysnutĂ˝ med
Med je hydroskopický - přejímá vlhkost z okolního prostředí.  Med ve sklenici nelze zavářet, zničily by se léčivé látky. Víčka sklenic proto
 nebývají naprosto vzduchotěsná.
 Pokud byl med uložen ve vlhčím prostředí, mohl přijmout vlhkost z okolního
 ovzduší a med s větším procentem vody pak může snadno zkvasit.
 S pozdravem
 Petr.
 
 -----Původní zpráva-----
 From: Peter Dudjak
 Sent: Sunday, February 27, 2011 8:37 PM
 To: Včelařský mailing list
 Subject: SkysnutĂ˝ med
 
 koncom roka 2010 som kúpil med od p, Tomka z Prešova. A koncom februára
 manĹľelka zistila, Ĺľe je kyslĂ˝ a spenenĂ˝.
 Na internete som nenašiel nič o skysnutom mede.
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 50960
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  | gusto (195.98.11.234) --- 27. 2. 2011Re: SkysnutĂ˝ med
hygroskopicky,nie hydro..Stava sa mi dost casto ze zakaznici sa mi stazuju ze kupili riedky med,z okolia poznam vsetkych vcelarov,vzdy sa jednalo o med z tenkostennych ulov so zasietovanymi dnami..nebola ani vynimka med baleny pod ochrannou znamkou slovensky med,ktora pripusta max.18perc.vody,co by sa dalo oznacit ako podvadzanie zakaznika..paradny marketing,krasny obal a v nom s prepacenim nasr...inak ani neviem nazvat polospracovany nektar s vodou okolo 20perc.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 50961
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  | Aleš Molčík (89.24.5.128) --- 28. 2. 2011Re: SkysnutĂ˝ med
 To, že na zasítovaných dnech v tenkostěnných úlech je vlhkost medu i pod víčky o něco vyšší je fakt. Letos budu kočovat, tak síta nechám otevřená na převoz a jinak je nechám uzavřená a chci nechat několik úlů s otevřenými síty nonstop a porovnám to.  jednou jsem měřil vlhkost medu po odstátí na druhý den a na povrchu medu byla vlhkost o 2% vic než u dna, ikdyž po vytočení se do normy vešel v pohodě.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 50963
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  |  (e-mailem) --- 28. 2. 2011Re: Skysnut?? med
To je naprosto normální voda v medu vystoupá nahoru  Toho lze využít k vysoušení medu.pepan
 
 > ------------ Původní zpráva ------------
 > Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
 > Předmět: Re: Skysnut?? med
 > Datum: 28.2.2011 06:29:42
 > ----------------------------------------
 >  To, že na zasítovaných dnech v tenkostěnných úlech je vlhkost medu i pod
 > víčky o něco vyšší je fakt. Letos budu kočovat, tak síta nechám otevřená na
 > převoz a jinak je nechám uzavřená a chci nechat několik úlů s otevřenými
 > síty nonstop a porovnám to.  jednou jsem měřil vlhkost medu po odstátí na
 > druhý den a na povrchu medu byla vlhkost o 2% vic než u dna, ikdyž po
 > vytočení se do normy vešel v pohodě.
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 50968
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  | A.Turčáni (94.229.32.130) --- 28. 2. 2011Re: Skysnuttý med
S včelami bez prestávky už robím 54 rokov a neviem čo je to "skysnutý med". Stáva sa, že niekdy po začatí znášky z agáta, pri omeškaní vytáčania jarného a repkového medu začala znáška z agátu. Takže repkový med dostal "prídel", nektár s vyšším obsahom vidy. Nič sa nestalo, 280 kg sudy som nechal otvorené a prekryl sudy záclonovinou, pri teplom počasí sa za pár dní prebytočná voda odparila a med v sude sa zahustil a bol "in". Nedošlo k žiadnemu nasýteniu medu vodou.Pojem "zkvasený" med, je asi nesprávny, pretože, aj keď by predčasne vytočený med mal vyšší obsah vody, obsah cukrov v roztoku, nedovolí sa kvasinkám rozmnožiť. Príčiny sa musia asi hľadať inde.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 50970
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  | gusto (195.168.249.167) --- 28. 2. 2011Re: Skysnuttý med
..najma jarne medy ak maju vyssie percento vody zvyknu nakvasit vo vrchnej vrstve,cela kanva neskvasi,presne ako pise p.turcani..zla technologia pastovania,ak sa vmiesava vzduch pocas neho do medu byva tiez pricinou jeho kvasenia..v teple dokaze povystrelovat gumenne vrchnaky z al kanvi..spytajte sa jedneho z najv.vykupcov na Slovensku,pana V.z´Velkeho Medera preco skoncil s vykupom..
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 50979
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
Klikněte sem pro nápovědu