| - (e-mailem) --- 27. 2. 2011
Re: cena
Ten med se tehdy prodával hlavně ve voskovaných kelímcích sklo začalo nastupovat až s příchodem Omnia sklenic v polovině šedesátých let.
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: cena > Datum: 27.2.2011 08:31:26 > ---------------------------------------- > "Za jetel se platilo 120,-Kčs za ostatní 80,-Kčs. Cena v maloobchodě byla > nižší než výkupní v Jednotě. Tuším něco kolem 28,-Kčs. Takže maximální cena > ze dvora nepřesahovala těch výkupních 35,-Kč. Protože se vykoupený med > nezdanil, tak se to vůbec nevyplatilo. Nepamatuji, že by se prodával ze > dvora za víc, než dávala Jednota. Cukr stál 7,30Kčs. Jó, to se to > včelařilo. A bez kleštíkaů" > > Nepamatuji si, že by byl za socíku med normálně v síti v prodeji jako je > nyní, po půlkilovkách, v kilovkách. Kromě mačkacích plastových méďů s cca > půl kilem medu, kde byl med ještě mnohem hnusnější než je dnešní > supermarketový med, na který nyní nadáváme. Skoro jako by to byl mix s > cukrem. Kvalitnější med (snad, neochutnal jsem ho) v prodeji jsem tehdy > viděl jedině ve včelařské prodejně, svého času v Brně, kde je tato prodejna > i nyní. Jestli si dobře pamatuji, byl to tmavý a jednodruhový med a stál > tehdy kilo 40 nebo 60 Kč. Mám ale takový pocit, že to nebyl vykupovaný med > od menších včelařů, ale že to byl med z tehdejších velkých včelařství, > Tachova, Třeboně atd.... > Med vykupovaný od drobných včelařů šla pravděpodobně většina tehdy na > vývoz, aby socialistický stát získal devizy ( Ví dnes ještě někdo, co to > bylo?) > My jsem dávali řepkový med, objemově zhruba třetina až polovina celkové > produkce medu, obvykle do výkupu a ostatní med jsme tehdy za socíku všechem > prodávali. Cena byla za řepkový nebo podobný hnusný med stejný jako do > výkupu, jiný za 40, kvalitní tmavý med za 60 - 65 kč za kilo. Každý rok > jsme měli ze včelstev takových 6 - 10 tehdejších průměrných měsíčních > platů. A prodávali tak všichni včelaři tady v okolí. > Co se týká peněz za opylování, u nás se platilo tehdy výhradně jen těm, co > svoje včelstva přivezli těsně k poli nebo do pole s kulturou. Místní > včelaři na stacionárních stanovištích nedostávali nic. > Tehdy bylo mnohem víc tmavého medovicového medu , případně bylo i dost > nejkvalitnějšího smrkového medovicového medu, až polovina produkce. Světlý > byl jen řepkový, potom med v druhé polovině května z javorů klenů, na > začátku června už to byl mix maliníku, luk a první medovice, typicky > začínala na osikách, ke konci června to byl nejkvalitnější medovicový med > ze smrků, chutný, nakyslý, nemusel se vůbec pastovat, sám od sebe tuhnul > pomalu v měkkou hmotu, v červenci to byla lípa , která byla tehdy dva ze > tří roků taky tmavá medovicová a nakonec do cca poloviny srpna byl > "výškrabek" zbytků medovicové snůšky z lesů, případně v kočovném včelíně z > jetele. > Dneska je medovicové snůšky několikrát míň. Skutečně kvalitní medovicový > med z smrků, kdysi poměrně častý, je dneska hodně vzácný. I když u nás > plošně smrkových monokultur na úkor smíšených lesů dost přibylo. > Jestli to je tím, že včely byly přešlechtěny z původní tmavé včely, která > medovici využívala na kraňku, která medovici opomíjí .... Mně připadá, že > kapičky medovice na rostlinách jsou dnes stejně časté jako tehdy, to ale > může být subjektivní pocit..... > Nebo tím, že elektrárny odsířili a lidi přestali topit uhelnými kaly a > podobně, takže rostlinná pletiva už nejsou tolik poškozována a mšice už > nemají tak příhodné podmínky k přemnožování.... > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 50953
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |