78681

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Jirka (217.197.144.226) --- 17. 12. 2010

PavelIN:"Vezměme si mléko. Všudypřítomný krabicák, jako mléko se tvářící emulze odpadu ze zpracování mléka, vody, řepkového oleje a konzervantů."

PavelIN:"Kupte krabicák, mléko v plastové lahvi a mléko od zemědělce. Dejte to doma na stůl a pozorujte. Zjistíte, že ta tekutina v krabici nikdy nezkysne, po delším čase zhořkne a na jejím povrchu vzniknou krásně žlutá mastná oka."

Chtěl bych se zeptat, kde je možné najít více informací. Z čeho vycházíte? Jen z pozorování?

Sám jsem podobné údaje hledal, když se objevily automaty na mléko, ale jediné co jsem našel je vysvětlení pojmů na krabicovém mléku a to:
UHT - konzervace zahřátím na vysokou teplotu po krátký čas, teplota při UHT je vyšší než u pasterizace, ale čas mnohem kratší
Homogenizované - tuk v mléce je rozptýlen v celém objemu a nesráží se.

Podle tohoto je mlého v krabici stejně kvalitní jako z automatu, když si ho doma převařím. Žádné rostlinné oleje, ani odpad.. Mléko z automatu jsem si koupil jednou. Čekal jsem že bude hlavně tučnější než z krabice a byl jsem zklamán. Tučnost byla stejná jako u plnotučného z krabice, a navíc lehce zapáchalo. K automatu se taky dostanu jen autem.
Kdybych se ale mohl přesvědčit o tom, že mléko z automatu je lepší (i když je dražší) než z krabice, budu ho kupovat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49060


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
PavelN (193.179.220.250) --- 17. 12. 2010
Re:

ano, pozorování.

položil jsem si pár otázek, kterými se snažím objasnit rozdíl mezi mlékem koupeným od farmáře (do této kategorie se dá zahrnout i mléko v lahvi) a mlékem v krabici - krabicákem:

-Proč se mléko srazí a zkysne a krabicák ne?
-proč je mléko (teď myslím to v lahvi) dražší než krabicák, když by mělo být stejně kvalitní.
-Z čeho se vyrábí takové množství krabicáku, odnášeného zákazníky po celých kartonech, když se z mléka musí vyrobit ještě tvarohy, sýry, jogurty a máslo, když stavy hovězího dobytka chovaného na mléko výrazně poklesly?
-z čeho jsou ty krásné žluté kapky ve smrduté kapalině, když se krabicák konečně po několika dnech nebo i týdnech zkazí?

Je to jako s medem ze supermarketu. Je to med, ALE ...

Nechtěl jsem tady ale probírat kolik procent čeho je v krabicáku obsaženo. Mým původním záměrem bylo upozornit na značný rozdíl v zacházení s čerstvými potravinami přímo od farmáře a zpracovanou eurohmotou ze supermarketu, která téměř nepodléhá zkáze - oproti původní surovině určitě.

Asi nemá smysl to dál pitvat na včelařské konferenci. Je to můj názor a každý si musí udělat svůj vlastní, pokud ho už nemá.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49061


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Cervenka (e-mailem) --- 17. 12. 2010
Re:

Dne Friday 17 of December 2010 13:18:52 Jirka napsal(a):
> PavelIN:"Vezměme si mléko. Všudypřítomný krabicák, jako mléko se tvářící
> emulze odpadu ze zpracování mléka, vody, řepkového oleje a konzervantů."

> Homogenizované - tuk v mléce je rozptýlen v celém objemu a nesráží se.

zdravim, ikdyz to neni uplne o medu ...

Prave ta homogenizace je velky problem. Slysel jsem v radiu, ze s velkou
pravdepodobnosti muze za cukrovku 1 stupne u malych deti, ponevac tim, ze
rozrusi tuk, ho udelaji "moc malym" - problem je v tom, ze pak se muze dostat
cast mleka do krevniho obehu, kde proti nemu zacnou bojovat bile krvinky.
Mleko ma udajne podobne slozeni, jako teliska pro vyrobu inzulinu a jakmile
si telo v boji proti mleku zlikviduje ta teliska, je tu cukrovka 1 . typu.


--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49063


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jirka (217.197.144.226) --- 20. 12. 2010
Re:

"Prave ta homogenizace je velky problem."

Děkuji moc za nasměrování. Dohledal jsem to už na internetu. Netušil jsem co může homogenizace způsobovat, vypadá neškodně. Škoda, že se o tom málo mluví a píše, a že to neuvádějí prodejci mléka ze dvora nebo automatů - jako výhodu jejich mléka, že není homogenizované (snad). A není to jen cukrovka u dětí co může homogenizace mléka způsobovat.
Já už teď vím, že mléko jedině nehomogenizované. Jsem zvědavý, jestli takové v obchodech najdu.
Ještě jednou děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49157


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jan Cervenka (e-mailem) --- 20. 12. 2010
Re:

Dne Monday 20 of December 2010 08:30:23 Jirka napsal(a):

> mluví a píše, a že to neuvádějí prodejci mléka ze dvora nebo automatů -
> jako výhodu jejich mléka, že není homogenizované (snad). A není to jen
> cukrovka u dětí co může homogenizace mléka způsobovat.

I kdyz mam rad vse cerstve, jak tu jiz psal nekdo predemnou, pokud neznate
primo stav dotycne kravy-kozy ( kterou ovsem i v chleve muze kliste
infikovat ) , je lepsi, kor pro deti mleko prevarit. Pokud si koupite
kefiracky, muzete jim doma delat domaci kefir, nebo jogurt.


--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49160


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
g.s. (195.168.236.5) --- 20. 12. 2010
Re:

S tym mliekom ste ma vystrasili,ja ho pijem vela,to by tak nevadilo,ale dcerka 5r ho pije ako vodu,ak je toto pravda tak des a hruza..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49162


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 20. 12. 2010
Re:

"Děkuji moc za nasměrování. Dohledal jsem to už na internetu. Netušil jsem co může homogenizace způsobovat, vypadá neškodně. Škoda, že se o tom málo mluví a píše, a že to neuvádějí prodejci mléka ze dvora nebo automatů - jako výhodu jejich mléka, že není homogenizované (snad). A není to jen cukrovka u dětí co může homogenizace mléka způsobovat.
Já už teď vím, že mléko jedině nehomogenizované. Jsem zvědavý, jestli takové v obchodech najdu. "

Cukrovku u dětí a další nemoci nezpůsobuje mléko, ale dá se říct, že počítače. Protože děcka u nich denně hodiny sedí a cpou do sebe sladké tyčinky a sladké mléčné kokteily a podobné blafy, místo aby běhaly venku.
Pohyb je pro dětský organismus obrovsky důležitý, v dětském věku se zakládá na svaly, zakládá se na osteoporózu, zakládá se na nemoci v dospělém věku. Po třicátém roce věku se to projeví, dnešní dětská generace bude na tyto všelijaké civilizační choroby mnohem více náchylná než my. Pohyb v dětském věku a následná kvalita svalů okolo páteře třeba zakládá na to, jak bude ten člověk ve vyšším věku náchylný na bolesti páteře, protože všelijaké vyhřeznuté plotýnky při zvedání těžkých věcí a podobně jsou z velké části umožněny ochabnutím příslušných miniaturních svalů.
Důležitá je taky přiměřená tělesná námaha obecně a následné pocení, protože umožňuje vylučování škodlivin z organismu kůží, šetří tak vylučovací systém a čistí organismus třeba od všelijakých umělých éček z potravin nebo od škodlivin z prostředí lepe než když to děcko jen sedí bez pohybu.
Jinak to je myslím dávno známá věc, že částice menší než cca 50 mikronů mohou projít přímo z potravy do krve, zvláště výrobci potravinových doplňku se toto snaží využívat, není to nic nového.
Mimochodem, srazil jsem litřík krabicového UHT mléka jogurtem na tvaroh a vylezl z toho úplně normální tvaroh, stejně jako z chlazeného mléka nebo mléka od chovatele. Žádný řepkový olej se neobjevil, žádné cizí látky. Akorát se ten tvaroh srážel mnohem pomaleji a byl hodně jemný, takže to trvalo o hodně déle a filtrace od syrovátky by byla náročnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49165


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu