- (e-mailem) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni
vmíchat do něho další cukr, aby vznikl nasycený cukerný roztok.
Cukr je stejně dobrý konzervační prostředek jako sůl. Kandované ovoce se nekazí ani v létě.
----- PŮVODNÍ ZPRÁVA ----- Od: "R. Poláek" <e-mail/=/nezadan> Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Předmět: Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni Datum: 20.10.2010 - 9:29:49
> Záleží, na kolik včelstev to je. Podle mně do > skutečné zimy určitě ještě > bude teplé období, kolem poledne 15 st C, v noci > jen pár stupňů pod nulou, > za takových podmínek by se mohlo zkrmit v malých > uteplených sklenicích nebo > podobných uteplených krmítkách ještě litr dva > litry na včelstvo během cca > dvou týdnů bez jakýchkoliv problémů pro včely. > Záleží i na uteplení, včely > musí být hodně uteplené. Šlo by zkrmit i víc, ale > pravděpodobně by to už > včely oslabilo. > V takovém případě by podle mně stačilo zbytky ze > sklenic slít, pokud tam je > ještě pevný cukr, roztok zahřát tak, aby se cukr > všechen rozpustil a > vmíchat na každý litr roztoku několik kapek > koncentrovaného roztoku > propolisu v lihu. Barel s cukrem dát potom někde k > severní stěně baráku, > kde nesvítí slunce a počkat na oteplení. > > Druhá možnost je počkat a cukr zkrmit opatrně na > jaře. Tam si nejsem > stoprocentně jistý výdrží roztoku, ale > předpokládám, že by mělo stačit to > slití zbytků do jednoho prakticky plného barelu, > rozpuštění nerozpuštěných > zbytků, konzervace propolisem a vystavení toho > roztoku v chladu venku. Chce > to asi nějakou občasnou kontrolu a pokud to vypadá > podezřele, přidání > dalšího propolisového roztoku. Podezřelý roztok je > potom dobré před krmením > podle mně krátce převařit, aby včelky nepřišly do > kontaktu s živými > bakteriemi z roztoku. > > Pokud by cukr měl vydržet až do teplého období, na > třeba krmení oddělků v > květnu a červnu nebo dokonce na krmení na zimu na > příští rok, bylo by podle > mně třeba roztok zahřát na takových 40 - 50 st C a > vmíchat do něho další > cukr, co se v něm rozpustí a ještě co silnější > vrstva zůstane na dně, aby > vznikl nasycený cukerný roztok. Takový > koncentrovaný roztok cukru by se > neměl nijak zvlášť kazit ani přes léto, zvláště > když se tomu ještě pomůže > propolisem. Aspoň co mně občas zůstaly ve flaškách > nebo v kanystrech zbytky > pevného cukru a roztoku, většinou jsou použitelné > ke krmení další rok, buď > je přímo přimíchávám k novému cukernému roztoku, > naliji na ně vařící vodu > nebo pokud vypadají podezřele, před přimícháním je > rovnou převařuji. Pokud > v zbytku roztoku není na dně žádný nerozpuštěný > cukr, občas se stane, že > veškerý rozpuštěný cukr je za ten necelý rok > skladování jakýmisi > potvůrkami přeměněn na něco jiného , rosol nebo > jiný hnus, potom by to ani > po převaření včely nebraly a takové zbytky se musí > vylít. > > Síření nebo jiná konzervace je dobrý nápad, ale > musí být jasné, že to > nebude vadit včelám, doporučil bych konzultaci ve > VUVČ v Dole.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47665
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |