78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- Libor (62.168.45.106) --- 10. 5. 2010
Tloustka pastovaciho hranolu
Zdravím,
př. Stonjeku, četl jsem Vaše i další psaní ohledně pastovacího hranolu a pastování medu, chci se ještě zeptat - jakou tloušťku má hrana hranolu? Z čeho jest nejlepší ho udělat? Četl jsem něco o buku.....Stačí uříznout a ohoblovat, nebo děláte ještě nějakou úpravu?
Budu mít k dispozici miniaturní 1Kw třífázový modelářský motor s kalenou hřídelí o tloušťce 8mm a přemýšlím, jak ten hranol na tu hřídel naroubovat.....Poradíte, nebo samozřejmě kdokoliv s dobrým nápadem? Díky, Libor.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 44205
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - PavelN (88.101.19.249) --- 10. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu
po pokusech s vrtulí jsem začal med pastovat ručním pastovačem. Vypadá to jako velké šťouchadlo na brambory. K vidění např zde.
http://www.vcelarskyobchod.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=69&products_id=254
Med pastuji v 40kg nádobách tím způsobem, že jednou za den v každé z nich promíchám obsah. Stačí 10-15X zastrčit a vytáhnout v různých částech nádoby.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 44208
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - a.turčáni (94.229.32.130) --- 10. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu
Med pastuji v 40kg nádobách tím způsobem, že jednou za den v každé z nich promíchám obsah. Stačí 10-15X zastrčit a vytáhnout v různých částech nádoby.
To, že raz za deň "štouchnete" do medu neznamená, že si pripravíte krémový-pastovaný med. Každý kvetový med kryštalizuje, až agátový, ktorý ak nie naočkovaný repkovým medom, tak v tekutom stave vydrží aj 3 a viac rpkov.
Čiže každý skryštalizovaný med, by sme mohli považovať za krémový či pastovaný, ale pravda je inde.
Kryštalizácia rôznych druhov medu je rôznej kvality, najčastejšie s hrubšími až hrubými kryštalmi, čím jeho kvalita (chuť a konzistencia)môže byť až nepríjemná a to ešte i s tekutým podielom. Dobrý krémový med musí byť jemnej konzistencie a prirodzenej chuti po rastline z ktorej pochádza.
Preto, aby kvalita bola NAJ, musí sa aj odborne pripraviť. Zmysel krútivého momentu npr. bukového hranola max. 5 cm stranami,je po určitú dobu rozbíjať hrubšie kryštaly aovocného a hroznového cukru na čím menšie časti, čím menšie tým je krémový med kvalitnejší.
Preto som za miešanie v dvojtýždňovom čase každý deň 10-20 min.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 44209
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Tomáš Heřman (e-mailem) --- 11. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu
Ahoj Libore,
buk je asi nejlepsi. Mam hranol z boroveho dreva - delal jsem to na zkousku a nedostal jsem se k tomu to predelat - vyhovuje. Hranol ma prurez cca 5x5 cm, ohoblovan, srazene hrany na hoblovce. Do toho jsem vrazil velky hrebik, z boku provrtal a malym hrebickem upevnil proti rotaci. K tomu velka narexka, 15kg kybliky na med a pastacek je skvely. Do 2q to je v pohode, pak uz to bere vice casu, vrtim jen vecer...
S upinkou ti neporadim, samotneho me to ceka vyresit, ale zatim jsem nesehnal spravne zprevodovany el. motor, mam jeden co ma otacku za minutu - to na pastovani by bylo asi malo?? Takze jsem to odlozil, v nejhorsim to vyresi michadlo, pokud bude treba prejit na vetsi nadoby...
T.H. 2010/5/10 Libor <libor/=/humlak.cz>
> Zdravím, > př. Stonjeku, četl jsem Vaše i další psaní ohledně pastovacího hranolu a > pastování medu, chci se ještě zeptat - jakou tloušťku má hrana hranolu? Z > čeho jest nejlepší ho udělat? Četl jsem něco o buku.....Stačí uříznout a > ohoblovat, nebo děláte ještě nějakou úpravu? > Budu mít k dispozici miniaturní 1Kw třífázový modelářský motor s kalenou > hřídelí o tloušťce 8mm a přemýšlím, jak ten hranol na tu hřídel > naroubovat.....Poradíte, nebo samozřejmě kdokoliv s dobrým nápadem? Díky, > Libor. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 44216
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Libor (62.168.45.106) --- 11. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu
OK, děkuji pánovi za informace.
----------------------------------------------------------
T.H. napsal:
Ahoj Libore,
buk je asi nejlepsi. Mam hranol z boroveho dreva - delal jsem to na zkousku a nedostal jsem se k tomu to predelat - vyhovuje. Hranol ma prurez cca 5x5 cm, ohoblovan, srazene hrany na hoblovce. Do toho jsem vrazil velky hrebik, z boku provrtal a malym hrebickem upevnil proti rotaci. K tomu velka narexka, 15kg kybliky na med a pastacek je skvely.
Do 2q to je v pohode, pak uz to bere vice casu, vrtim jen vecer...
S upinkou ti neporadim, samotneho me to ceka vyresit, ale zatim jsem nesehnal spravne zprevodovany el. motor, mam jeden co ma otacku za minutu - to na pastovani by bylo asi malo?? Takze jsem to odlozil, v nejhorsim to vyresi michadlo, pokud bude treba prejit na vetsi nadoby...
T.H.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 44263
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu