78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Libor (62.168.45.106) --- 10. 5. 2010
Tloustka pastovaciho hranolu
Zdravím,
př. Stonjeku, četl jsem Vaše i další psaní ohledně pastovacího hranolu a pastování medu, chci se ještě zeptat - jakou tloušťku má hrana hranolu? Z čeho jest nejlepší ho udělat? Četl jsem něco o buku.....Stačí uříznout a ohoblovat, nebo děláte ještě nějakou úpravu?
Budu mít k dispozici miniaturní 1Kw třífázový modelářský motor s kalenou hřídelí o tloušťce 8mm a přemýšlím, jak ten hranol na tu hřídel naroubovat.....Poradíte, nebo samozřejmě kdokoliv s dobrým nápadem? Díky, Libor.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 44205
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - PavelN (88.101.19.249) --- 10. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu
po pokusech s vrtulí jsem začal med pastovat ručním pastovačem. Vypadá to jako velké šťouchadlo na brambory. K vidění např zde.
http://www.vcelarskyobchod.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=69&products_id=254
Med pastuji v 40kg nádobách tím způsobem, že jednou za den v každé z nich promíchám obsah. Stačí 10-15X zastrčit a vytáhnout v různých částech nádoby.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 44208
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - a.turčáni (94.229.32.130) --- 10. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu
Med pastuji v 40kg nádobách tím způsobem, že jednou za den v každé z nich promíchám obsah. Stačí 10-15X zastrčit a vytáhnout v různých částech nádoby.
To, že raz za deň "štouchnete" do medu neznamená, že si pripravíte krémový-pastovaný med. Každý kvetový med kryštalizuje, až agátový, ktorý ak nie naočkovaný repkovým medom, tak v tekutom stave vydrží aj 3 a viac rpkov.
Čiže každý skryštalizovaný med, by sme mohli považovať za krémový či pastovaný, ale pravda je inde.
Kryštalizácia rôznych druhov medu je rôznej kvality, najčastejšie s hrubšími až hrubými kryštalmi, čím jeho kvalita (chuť a konzistencia)môže byť až nepríjemná a to ešte i s tekutým podielom. Dobrý krémový med musí byť jemnej konzistencie a prirodzenej chuti po rastline z ktorej pochádza.
Preto, aby kvalita bola NAJ, musí sa aj odborne pripraviť. Zmysel krútivého momentu npr. bukového hranola max. 5 cm stranami,je po určitú dobu rozbíjať hrubšie kryštaly aovocného a hroznového cukru na čím menšie časti, čím menšie tým je krémový med kvalitnejší.
Preto som za miešanie v dvojtýždňovom čase každý deň 10-20 min.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 44209
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Tomáš Heřman (e-mailem) --- 11. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu
Ahoj Libore,
buk je asi nejlepsi. Mam hranol z boroveho dreva - delal jsem to na zkousku a nedostal jsem se k tomu to predelat - vyhovuje. Hranol ma prurez cca 5x5 cm, ohoblovan, srazene hrany na hoblovce. Do toho jsem vrazil velky hrebik, z boku provrtal a malym hrebickem upevnil proti rotaci. K tomu velka narexka, 15kg kybliky na med a pastacek je skvely. Do 2q to je v pohode, pak uz to bere vice casu, vrtim jen vecer...
S upinkou ti neporadim, samotneho me to ceka vyresit, ale zatim jsem nesehnal spravne zprevodovany el. motor, mam jeden co ma otacku za minutu - to na pastovani by bylo asi malo?? Takze jsem to odlozil, v nejhorsim to vyresi michadlo, pokud bude treba prejit na vetsi nadoby...
T.H. 2010/5/10 Libor <libor/=/humlak.cz>
> Zdravím, > př. Stonjeku, četl jsem Vaše i další psaní ohledně pastovacího hranolu a > pastování medu, chci se ještě zeptat - jakou tloušťku má hrana hranolu? Z > čeho jest nejlepší ho udělat? Četl jsem něco o buku.....Stačí uříznout a > ohoblovat, nebo děláte ještě nějakou úpravu? > Budu mít k dispozici miniaturní 1Kw třífázový modelářský motor s kalenou > hřídelí o tloušťce 8mm a přemýšlím, jak ten hranol na tu hřídel > naroubovat.....Poradíte, nebo samozřejmě kdokoliv s dobrým nápadem? Díky, > Libor. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 44216
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Libor (62.168.45.106) --- 11. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu
OK, děkuji pánovi za informace.
----------------------------------------------------------
T.H. napsal:
Ahoj Libore,
buk je asi nejlepsi. Mam hranol z boroveho dreva - delal jsem to na zkousku a nedostal jsem se k tomu to predelat - vyhovuje. Hranol ma prurez cca 5x5 cm, ohoblovan, srazene hrany na hoblovce. Do toho jsem vrazil velky hrebik, z boku provrtal a malym hrebickem upevnil proti rotaci. K tomu velka narexka, 15kg kybliky na med a pastacek je skvely.
Do 2q to je v pohode, pak uz to bere vice casu, vrtim jen vecer...
S upinkou ti neporadim, samotneho me to ceka vyresit, ale zatim jsem nesehnal spravne zprevodovany el. motor, mam jeden co ma otacku za minutu - to na pastovani by bylo asi malo?? Takze jsem to odlozil, v nejhorsim to vyresi michadlo, pokud bude treba prejit na vetsi nadoby...
T.H.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 44263
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu