78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- P.Krátký (90.180.212.169) --- 26. 4. 2010
" Je ale jednodušší, než číst
litanie okolo jiných prkotin jako přidávání matek, rámková míra,
rámek, ... rozhodně je lepší než vypisovat moudra, nová praktická
moudra nabýt. Být za mlaťhubu a odborný kafemlenek na baterky, bez
možnosti alternativního myšlení, je projevem určitého zkratu."
Je pravda,že se zde vyskytuje dost informací,které jsou pro praxi nevyužitelné,někdy jsou zde přímo žvásty.Ale občas se tu vyskytne informace k nezaplacení,přímo zásadní.Jeden příklad za všechny-až tady na konferenci se mi potvrdila pro mě zásadní věc,totiž to,že i když mám nízké rámky v medníku a měl bych relativně získávat jednodruhový med s nízkým obsahem vody,často tomu tak není z toho důvodu,že tam mám takzvaně ztluštělé plásty(rozteče rámků dál od sebe a tím pádem jejich menší počet v nástavku),a já proč musím sebou vozit při každém vytáčení refraktometr,z každým plástem trhat,jestli necáká čerstvá sladina a měřit si obsah vody v každé nádobě....(?),i když prakticky veškerá literatura mě přesvědčuje o opaku.Aspoň vím,kam bude směřovat další investice,abych snížil obsah vody v medu.....
Ne všechny"moudra"tady jsou jen prkotiny.
Zdraví Pavel.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 43710
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - stonjek (90.179.161.201) --- 26. 4. 2010
Re:
Já souhlasím s tím co vyjádřil Gustimilián o tlučhubech a řekl bych, že tvůj problém s řídkým medem je ůplně jinde. Minulý rok se nemůže brát jako vzorkový, vždyť téměř celá sezona propršela a řidký med měl každý. Čekat až ho včely zahustí je nesmysl, protože se tím připravíme o spoustu dalšího. Jinak v běžné sezoně je vše úplně jinak. Meteorologové straší, že díky sopce zase bude deštivo a tak se vše možná bude opakovat a je třeba být připraven. Rozhodně s prvním medem do 12. 6. čekat nebudu jako vloni.
Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 43711
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - P.Krátký (90.180.212.169) --- 26. 4. 2010
Re:
"Já souhlasím s tím co vyjádřil Gustimilián o tlučhubech a řekl bych, že tvůj problém s řídkým medem je ůplně jinde. Minulý rok se nemůže brát jako vzorkový, vždyť téměř celá sezona propršela a řidký med měl každý. Čekat až ho včely zahustí je nesmysl, protože se tím připravíme o spoustu dalšího. Jinak v běžné sezoně je vše úplně jinak. Meteorologové straší, že díky sopce zase bude deštivo a tak se vše možná bude opakovat a je třeba být připraven. Rozhodně s prvním medem do 12. 6. čekat nebudu jako vloni.
Zdraví R. Stonjek"
___________________________________________________________
Máte pravdu,nicméně problémy s řidším medem mám už několikátou sezonu,a to předtím nepršelo,také je pravda,že pod víčky bývá někdy při vydatných snůškách větší procento vody,než v nezavíčkovaných zásobách.Jak to asi dělají v zahraničí,kde jsou ve velkoprovozech tyto technologie se systémy Dadant a Langstroth běžné?Určitě nečekají na zahuštění medu,jinak by nemohli vytáčet 100 kg a více na včelstvo?Moje dlouhodobé výnosy už se této hranici blíží,proto i ty problémy s vodou,kterou nestačí včely odpařit,tady je námět pro diskusi.Tedy JAK DOCÍLIT VYSOKÝCH VÝNOSŮ MEDU BEZ VYŠŠÍHO OBSAHU VODY?Já to nevím.
Zdraví Pavel.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 43715
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 26. 4. 2010
Re: Re:
V EU je u medu 20% , což tedy platí i pro nás. Ve světě se pohybují hodnoty až k 23% vody Jen značka český med je 18%.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: P.Kr?tk? <Beeforman/=/seznam.cz> > Předmět: Re: > Datum: 26.4.2010 08:03:15 > ---------------------------------------- > "Já souhlasím s tím co vyjádřil Gustimilián o tlučhubech a řekl bych, že > tvůj problém s řídkým medem je ůplně jinde. Minulý rok se nemůže brát jako > vzorkový, vždyť téměř celá sezona propršela a řidký med měl každý. Čekat až > ho včely zahustí je nesmysl, protože se tím připravíme o spoustu dalšího. > Jinak v běžné sezoně je vše úplně jinak. Meteorologové straší, že díky > sopce zase bude deštivo a tak se vše možná bude opakovat a je třeba být > připraven. Rozhodně s prvním medem do 12. 6. čekat nebudu jako vloni. > Zdraví R. Stonjek" > ___________________________________________________________ > > Máte pravdu,nicméně problémy s řidším medem mám už několikátou sezonu,a to > předtím nepršelo,také je pravda,že pod víčky bývá někdy při vydatných > snůškách větší procento vody,než v nezavíčkovaných zásobách.Jak to asi > dělají v zahraničí,kde jsou ve velkoprovozech tyto technologie se systémy > Dadant a Langstroth běžné?Určitě nečekají na zahuštění medu,jinak by > nemohli vytáčet 100 kg a více na včelstvo?Moje dlouhodobé výnosy už se této > hranici blíží,proto i ty problémy s vodou,kterou nestačí včely odpařit,tady > je námět pro diskusi.Tedy JAK DOCÍLIT VYSOKÝCH VÝNOSŮ MEDU BEZ VYŠŠÍHO > OBSAHU VODY?Já to nevím. > Zdraví Pavel. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 43717
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 4. 2010
vysoký obsah vody v medu
Mám taky bohužel problém s jarními medy, které často (více posledních let) mívají z plně zavíčkovaných plástů i 21% což v praxi pak znamená, že se časem rozkvasí. Zajímavé je, že vloni úplně první med měl pouze asi 17% vody a po 14 dnech druhý ke 20%...Velcí včelaři si postupně pořizují sušičky na med, takže bohužel je to asi realita. Sám takového medu nemívám moc, pokud začne nakvašovat dám ho do medoviny. Každopádně je dobré mít refraktometr a měřit každou konev. Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> > Předmět: Re: Re: > Datum: 26.4.2010 08:51:23 > ---------------------------------------- > V EU je u medu 20% , což tedy platí i pro nás. Ve světě se pohybují hodnoty až > k 23% vody Jen značka český med je 18%. > > Pepan > > > > > ------------ Původní zpráva ------------ > > Od: P.Kr?tk? <Beeforman/=/seznam.cz> > > Předmět: Re: > > Datum: 26.4.2010 08:03:15 > > ---------------------------------------- > > "Já souhlasím s tím co vyjádřil Gustimilián o tlučhubech a řekl bych, že > > tvůj problém s řídkým medem je ůplně jinde. Minulý rok se nemůže brát jako > > vzorkový, vždyť téměř celá sezona propršela a řidký med měl každý. Čekat až > > ho včely zahustí je nesmysl, protože se tím připravíme o spoustu dalšího. > > Jinak v běžné sezoně je vše úplně jinak. Meteorologové straší, že díky > > sopce zase bude deštivo a tak se vše možná bude opakovat a je třeba být > > připraven. Rozhodně s prvním medem do 12. 6. čekat nebudu jako vloni. > > Zdraví R. Stonjek" > > ___________________________________________________________ > > > > Máte pravdu,nicméně problémy s řidším medem mám už několikátou sezonu,a to > > předtím nepršelo,také je pravda,že pod víčky bývá někdy při vydatných > > snůškách větší procento vody,než v nezavíčkovaných zásobách.Jak to asi > > dělají v zahraničí,kde jsou ve velkoprovozech tyto technologie se systémy > > Dadant a Langstroth běžné?Určitě nečekají na zahuštění medu,jinak by > > nemohli vytáčet 100 kg a více na včelstvo?Moje dlouhodobé výnosy už se této > > hranici blíží,proto i ty problémy s vodou,kterou nestačí včely odpařit,tady > > je námět pro diskusi.Tedy JAK DOCÍLIT VYSOKÝCH VÝNOSŮ MEDU BEZ VYŠŠÍHO > > OBSAHU VODY?Já to nevím. > > Zdraví Pavel. > > > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 43720
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - P.Krátký (90.180.212.169) --- 26. 4. 2010
Re: vysoký obsah vody v medu
Používám dna se zasíťovaným dnem,ale přes sezonu mám pod ním podložku(typ varroadna podle Neumanna),takže síto je uzavřené,některá dna jsou z upravených Tachováků na 11 rámků(ty jsem ještě nestačil vyměnit za nová).Obsah vody se pohyboval např,loni od cca 17% až někam hodně přes 20%,ty mi ředily med.Kde to šlo,jsem si rámky označil a vybral je později.Jinak díky za poznatek,opět něco nového,asi se tomu maturizátoru opravdu nevyhnu(ten od Honzy Jindry vůbec nevypadá špatně,otázka je,kdy bych se na jeho výrobu dostal,ne,že bych to nezvládl,ale ten čas..).
Zdraví Pavel.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 43733
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - zdenek (81.19.46.234) --- 26. 4. 2010
Re:
JAK DOCÍLIT VYSOKÝCH VÝNOSŮ MEDU BEZ VYŠŠÍHO OBSAHU VODY?"
-------------------
inspirace:
http://jjvcela.sweb.cz/Vysousec_medu_soubory/Vysousec_medu.htm
--------------------
zařízení vypadá fakt dobře,ale přemýšlím obráceně. co je kde špatně, že takovéto zařízení dobrý včelař vůbec potřebuje, protože jak je popsáno na vebu tak z 26 konví medu to vyždíme
celé dvě konve vody ,to by se ji vyplatilo prodávat ,že by medová voda
Zdenek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 43725
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Honza Jindra (78.156.36.242) --- 26. 4. 2010
Re:
Těch konví nebylo 24 ale 70. To co vyteče z vysoušeče je destilka bez chuti ani zápachu, ale kdo ví zda tam není stopově obsažena nějaká cenná těkavá látka. Úbytek 2 konve představuje 1 litr z konve medu což jsou nějaké 3% snížení vlhkosti medu. Nechával jsem to běžet celých 24 hodin, i když by stačilo bohatě jen 12. Důvodem bylo, že jsem tou dobou dělal na česačce chmelu dvánáctky a byl jsem rád, že můžu zalízt do kanafasu. To uzavřené dno je možná dobrý nápad, ale při kočování je velkou překážkou.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 43734
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - zdenek (81.19.46.234) --- 26. 4. 2010
Re:
Těch konví nebylo 24 ale 70.
------------------------------
Panu Jindrovi se omlouvám za tu nepřesnost v konvích,jinak
moc pěkný web
s medem s vysokým obsahem vody se včelaři zrovna asi rádi nechlubí je to celkem pochopitelné,osobně si taky myslím
že celozasítovaná dna ,česna jako vrata taky možná tenkostěnné
úly možná nejsou to pravé ořechové, co se pamatuju tak nehustší
med byl vždy z pěkně zateplených univerzálů s česínkem tak malým že ho nebylo skoro ani vidět/25 roku zkušeností/
protože mám včelstev hodně tak dodávám do výkupu,loni
to bylo všechno do 18 procent ,ale vím od výkupčího, že řídké
medy ve výkupu spíš přibývají proto si myslím že je někde něco špatně
Zdeněk
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 43736
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pavel Zajicek (213.155.229.110) --- 26. 4. 2010
Re:
Ahoj Pavle,
pouzivas celozasitovane dno u svych vcelstev ? Pokud ano, muze to byt tim, uz jsem o tom slysel z vyzkumneho ustavu Kyvalka, na jihu Moravy se srovnavaly vcelstva s pevnym dnem a celozasitovanym otevrenym. Jedna vcelnice a dva typy ulu, stejne snuskove podminky. Vcelstva s plnym dnem, zavickovano drive a obsah vody do 18 % -kvetovy med. Vcelstva se zasitovanym dnem otevrenym vickovaly med i s 20 % obsahu vody. Kdyz pak vcelstva ,,zacpali,, vsadili podlozku a zucili cesno, vcely med dohustili, jinak pry to bylo bez sance.
P.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 43732
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu