78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim Polasek --- 20. 10. 2003
Re: Med z lipy
Květy lípy medují nejvíce tehdy, pokud je horko a vlhko a to i v noci. Bouřky nevadí. Pokud není zrovna medovicový rok anebo rok, kdy lípa má málo květů, je med z lípy při takovém počasí určitě nektarový. K němu bych ještě dodal, že tuhne středně rychle, rovnoměrně v celé hmotě a ztuhlý je velice tvrdý. Je proto vhodné ho před ztuhnutím smíchat s již zkrystalizovaným medem nebo ho aspoň během tuhnutí párkrát promíchat.
Medovicový rok je tehdy, když nastane přemnožení mšic. Podle knihy O. Haragsima Medovice a včely je to tehdy, když předchozí podzim je teplý, zima mírná, jaro začíná brzy a léto je průměrně teplé a spíše vlhčí. Nesmí být taky přemnožení predátoři mšic.
V běžném roce se někdy stává, že část včelstev na stanovišti má světlý květový lípový med, část tmavý medovicový. Je určitý paradox, že zatímco se u nás odjakživa preferuje tmavý medovicový med, v plemenitbě včel byla desetiletí preferována kraňka, která přednostně sbírá nektar a původní místní středoevropská tmavá včela, která se vyvinula v lesích a dokázala dobře využít medovicovou snůšku, zanikla.
Medonosná mšice na lípě se jmenuje zdobnatka lípová.
Podle mne má medovicový med z lípy barvu hnědočernou typu černého čaje. Chuť je příjemná, karamelová trochu s lipovou příchutí. Krystalizuje rychle až středně rychle, zkrystalizovaný med zůstává měkký.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4276
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu