78692

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Olda Vancata --- 16. 10. 2003
Med z lipy

Med z lipy muze bejt dvojiho puvod (se domnivam). Jednak z nektaru,
jednak z medovice.

Vi nekdo:

1. jestli je to tak
2. paklize ano, jakej je rozdil mezi tema dvema variantama (chut,
barva, konzistence

\vov


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4263


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Emanuel Vesely --- 16. 10. 2003
Re: Med z lipy

Píše se o tom tady:
http://vcelarskenoviny.wz.cz/view.php?cisloclanku=2003072901

Lipový med pochází z nektaru lipových květů velice často s výrazným podílem lipové medovice. Má výraznou vůni i chuť po mentholu a v důsledku této vůně a příchuti vzniká při jeho konzumaci lehce nahořklý pocit. Lipový květový med pocházející výhradně z nektaru lípy je ještě typičtější s jemnější chutí i aromatem než smíšený lipový med s lipovou medovicí a má světle žlutou barvu s lehce nazelenalým odstínem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4265


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polasek --- 20. 10. 2003
Re: Med z lipy

Květy lípy medují nejvíce tehdy, pokud je horko a vlhko a to i v noci. Bouřky nevadí. Pokud není zrovna medovicový rok anebo rok, kdy lípa má málo květů, je med z lípy při takovém počasí určitě nektarový. K němu bych ještě dodal, že tuhne středně rychle, rovnoměrně v celé hmotě a ztuhlý je velice tvrdý. Je proto vhodné ho před ztuhnutím smíchat s již zkrystalizovaným medem nebo ho aspoň během tuhnutí párkrát promíchat.
Medovicový rok je tehdy, když nastane přemnožení mšic. Podle knihy O. Haragsima Medovice a včely je to tehdy, když předchozí podzim je teplý, zima mírná, jaro začíná brzy a léto je průměrně teplé a spíše vlhčí. Nesmí být taky přemnožení predátoři mšic.
V běžném roce se někdy stává, že část včelstev na stanovišti má světlý květový lípový med, část tmavý medovicový. Je určitý paradox, že zatímco se u nás odjakživa preferuje tmavý medovicový med, v plemenitbě včel byla desetiletí preferována kraňka, která přednostně sbírá nektar a původní místní středoevropská tmavá včela, která se vyvinula v lesích a dokázala dobře využít medovicovou snůšku, zanikla.
Medonosná mšice na lípě se jmenuje zdobnatka lípová.
Podle mne má medovicový med z lípy barvu hnědočernou typu černého čaje. Chuť je příjemná, karamelová trochu s lipovou příchutí. Krystalizuje rychle až středně rychle, zkrystalizovaný med zůstává měkký.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4276


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu