78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- PavelN (193.179.220.250) --- 19. 3. 2010
Re: cukr
">"Jakékoli zboží, které si kupujeme, umí vyrobit někdo třeba v asii podstatně levněji, než my, protože má třeba lepší výrobní podmínky, nebo tam pracují za hrst rýže."
Souhlasím, levnější je i proto. Ale já narážím na to, že v podnebí, kde díky teplu rostliny mohou růst celý rok a ne jenom cca půl roku jako u nás a kde organismus rostlin není zatěžován různými "vylepšeními" danými jim matkou přírodou k tomu, aby vůbec přežily minusovou teplotu v zimě je prostě možná maximální produkce z jednotky plochy vyšší. A výsledný produkt tím levnější....<"
-------------------------
To je dvojsečné.. V prostředí, které popisujete se určitě bude mnohem lépe dařit i včelám a za 100 Kč si koupíme 5 kg medu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 42550
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 19. 3. 2010
Re: cukr
Já jen říkám, že i když se srovnají mzdové, pracovní atd podmínky v rozvojových tropických zemích s námi, tak výroba dost zemědělských komoditních produktů v oblastech mírného pásma vyjde jako ekonomický nesmysl a přežitek. A cukr vypadá na jednu z nich....
Protože jakožto rafinovaný produkt u něho nefungují různé místní, krajové či regionální odlišnosti, které jinak zvyšují cenu produktu. Kvalitně udělaný řepný nebo třtinový cuk je stejný,ať se dělá kdekoliv.
Na rozdíl třeba od medu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 42551
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - PavelN (193.179.220.250) --- 19. 3. 2010
Re: cukr
"Kvalitně udělaný řepný nebo třtinový cuk je stejný,ať se dělá kdekoliv. "
---------------------
To je jako když řeknete, že zelená barva je zelená, ...
Každý obchodník, který objednává zboží, uvádí do objednávky požadovanou kvalitu, nebo maximální cenu, kterou je ochoten zaplatit. Výrobce pak použije takové materiály nebo technologii zpracování, aby se vešel do požadované ceny. Žádná věda. nedělejte si tedy iluze, že ve všech sáčcích s cukrem (např. řepným) je identická substance. ten v akci bude nejspíš nakoupen od firmy, která ho umí vyrobit levněji, nejspíš s dopadem na kvalitu.
Dám příklad z jiného soudku, na kterém si to můžete ověřit. Českým národním sportem je grilování. dřevné uhlí je tedy pro obchodníky zajímavým artiklem. Před rokem se Ahold rozhodl pro marketingový tah - zlevnit x (už si nepamatuji ten slogan) pložek. v praxi to proběhlo tak, že poslali svým nasmlouvaným dodavatelům dodatek smlouvy, kterým požadovali čtvrtletní proplácení bonusů ve výši 20% obratu. pro firmu dodávající dřevné uhlí - servisles - to začal být ztrátový podnik. Svou standardní kvalitu už prostě za tu cenu neudělali. Ahold udělal výběrové řízení a vybral nejlevnějšího, tuším že nějakou polskou firmu. Uhlí je méně kvalitní, zato je úžasně levné.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 42553
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 22. 3. 2010
Re: cukr
Souhlasím, levnější je i proto. Ale já narážím na to, že v podnebí, kde díky teplu rostliny mohou růst celý rok a ne jenom cca půl roku jako u nás a kde organismus rostlin není zatěžován různými "vylepšeními" danými jim matkou přírodou k tomu, aby vůbec přežily minusovou teplotu v zimě je prostě možná maximální produkce z jednotky plochy vyšší. A výsledný produkt tím levnější....<"
Plus doprava z druhé půle Zeměkoule/neb u nás tropy nemáme a ještě nějakou chvíli mít ani nebudeme/
+obchodník,který svůj zisk odvede do daňového ráje,protože naše zákony mu to umožní.
+Emise,chcete-li uhlíková stopa,či jiné "vady na kráse". +Další a další... Ve finále,není výhodnější ten cukr vyrobit v okruhu 100 km od pole,kde narostla a pak ho nevozit sem a tam a prodat ho taky do toho 100 km? S velkou omluvou se vracím na správnou cestu! Ať žijou a lítaj. Standa
----- PŮVODNÍ ZPRÁVA ----- Od: "PavelN" <e-mail/=/nezadan> Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Předmět: Re: cukr Datum: 19.3.2010 - 11:43:34
> ">"Jakékoli zboží, které si kupujeme, umí vyrobit > někdo třeba v asii > podstatně levněji, než my, protože má třeba lepší > výrobní podmínky, nebo > tam pracují za hrst rýže." > Souhlasím, levnější je i proto. Ale já narážím > na to, že v podnebí, kde > díky teplu rostliny mohou růst celý rok a ne jenom > cca půl roku jako u nás > a kde organismus rostlin není zatěžován různými > "vylepšeními" danými jim > matkou přírodou k tomu, aby vůbec přežily minusovou > teplotu v zimě je > prostě možná maximální produkce z jednotky plochy > vyšší. A výsledný produkt > tím levnější....<" > ------------------------- > To je dvojsečné.. V prostředí, které popisujete > se určitě bude mnohem lépe > dařit i včelám a za 100 Kč si koupíme 5 kg medu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 42642
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu