| - Pala Jiří (193.179.175.210) --- 14. 2. 2010
Re: Bez mezistěn
Zdravím, příteli Pazderko, myslím si, že nemáš až tak pravdu, učňovské a jiné chyby by si neměli dovolovat. Že to, co je na foto je prkotina? Myslíš si, že je radost drátkovat rámky, zatavovat mezistěny a po 14 dnech to dávat do šmelcu. Dovolím si tvrdit, že každý zásah do vosku, buď tvrdou vodou, kovy z nevhodných nádob, kyselinami a nebo vysokou tepolotou způsobují určité chemické a mechanické změny, které jsou nevratné, ale které v každém případě včela pozná. My se však vymlouváme, že byla slabá snůška, že bylo v úlu hodně teplo, špatně drátkuješ, a proto mezistěna sjela. Ale, že v horní třetině jsou protažené buňky, již nikdo nevidí, které matka nezaklade. Zmenšuje tak celistvá plocha plodu a při vícenástavkovém způsobu chovu je tímto včelstvo nuceno budovat dvě plodová tělesa s velkou mzerou se zásobami mezi nimi. Mám zato, že v Česku mluví všichni do všeho, aniž vědí co mluví. Skutečně je to v Česku všude stejné. Koupíš měkký sýr, ani nejde vydolovat z alobalu, mázneš ho na chleba, povrch je matný, jakoby moučný, lepivý = špatný sýr nedobré chuti. Ten co má po máznutí lesklý povrch, tak to je ono. Výroba oceli - několika lopatami koksu, uděláš z kanálového železa kalitelnou ocel. Přihodíš tam nevykuchaný el.stroj a máš tady lámavost za tepla. Brambory se pěstují na nevhodných půdách, sklízejí v nevhodnou dobu nevhodnou technologií a máš v pytlících šmejd, kterého 100% koupíš, ale jen 50 i míň% máš na talíři. Koupíš kus uzeného, ale min.30% je injektovaná voda. Zkus si z takového sajrajtu připravit k večeři hemenex. Proto by mne zajímalo proč sám sobě vyrábíš mezistěny (když ne, tak to patří jinému). Určitě ne proto, abys ulehčil Včelpu, nebo protože je výměna drahá. Vedlo Tě k tomu něco jiného, a to je jejich kvalita.Měl by ses podívat na toto: http://instinkt.tyden.cz/rubriky/tema/popelnice-evropy_24549.html a nejen Ty. Je to třeba číst pomalu a uvažovat u toho. Abych se vyhnul dalším zkla- máním co se týče mezistěn, budu se muset ve svých 69 naučit včelařit skutečně bez mezistěn. Také by mne zajímalo podle čeho se zpracovává vosk, když příslušné nomy byly v r.1996 zrušeny bez náhrady. A ještě něco. Málem se mastíte klackama po hlavách pro panenské či tmavé dílo v medníku. Jen viřte neviřitelné. Marketingové hlavy nenasytných obchodníků toho dokážou využít. Budete se divit až budou dáva třeba jen 15kaček. To vám bude hej. Nakonec je možné, že to rozvířili sami obchodníci. Nastrčit nějakého naivního začátečníka beze jména je to co jim naplní kapsy našimi korunami, a my se tady žereme. Chuť medu může ovlivnit sladina ze které je vyroben!! Chtěl bych vidět jazyk, který je lepší než plynový polarograf. Zklamal jsi mne tajemný Z Včelaři.
S pozdravem VZRZ Pala Jiří
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 41055
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |