78251

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Tomáš Heřman (e-mailem) --- 5. 6. 2009
Re: Krystalizace jarn?ho medu


> A uskladněním pod tuším 15° med prakticky nestárne.
>
> Radek Krušina

Souhlas se vsim co bylo napsano.

Myslim si ale ze to je teorie a vcelari by to meli znat. Jenze pak je tu praxe. Kolik drobnych vcelaru si koupi nejaky ohrivac za nekolik (min 1) tisic kde se teplota nastavi presne na 45°C. Vsadim se ze vetsina to ma nejak nabastlene pres termostaty.
Treba ja :-)) mam pres termostat z bojleru. Dal jsem si tu praci a zmeril si to a merim to i prubezne a dle toho mam nastaveno na termostatu tu spravnou teplotu i kdyz na stitku je psana uplne jina teplota.

A uz jsem videl i ten samej system kde bylo nastaveno pres 60 takze si nedelam iluze. Zvlaste kdyz vim, mam vyzkouseno a overeno, ze za 24 hodin je teplota 45°C malo na to aby nezustaly v medovicovem medu zadne krystalky (10l kbelik), 50°C uz je lepsi. Takze na jistotu a v ramci uspor casu to bude kolem tech 55-60 a vice :-)

Mozna je to zbytecne hrotit, ale mohu-li se tomu vyhnout a tim i usetrit energie, svuj cas i a mozna tedy i kvalitu medu tak mam jasno a pastuju. Samozrejme ze kdyz to holt nestihnu vse tak to teda setrne rozehreju, ale jen kuli zpracovani, ne kuli tomu aby se to lepe prodalo.

Vetsina vcelaru si dle me mysli, ze kdyz med netece tak ho lidi nechcou a tak hadam, tipuju ze jdou cestou nejmensiho odporu. Pridaj teplotu a cas zahrati a med pak vydrzi mnohem dele tekuty, kdyz to neprodaj tak to rozehreji znovu.... A tim se z toho dela tak trochu zacarovany kruh misto aby si dali tu praci a pastovali a lidem pak nasledne vysvetlili co a jak. Lide sami prijdou na to ze pastovany med je lepsi nez tekuty ktery jim za mesic ztuhne.

Rad bych se v poslednim odstavci mylil...

T.H.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36030


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu