78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- NitraM (94.113.11.172) --- 5. 5. 2009
Pyl
Zdravím. Chtěl jsem se zeptat někoho, kdo se věnuje produkci pylu, na podrobnosti. Konkrétně - jaké jsou obvyklé výkupní ceny za jeden kilogram, jaké je třeba zajistit podmínky jeho skladování (zmrazit?), jaká je jeho trvanlivost (neplesniví?), lze jej sbírat po několik sezon, a pak jej ve větším množství dát do výkupu? Děkuji předem za reakci a odpověď na dotazy.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 35559
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - A.Turčáni (62.168.124.210) --- 6. 5. 2009
Re: Pyl
Zdravím. Chtěl jsem se zeptat někoho, kdo se věnuje produkci pylu, na podrobnosti. Konkrétně - jaké jsou obvyklé výkupní ceny za jeden kilogram, jaké je třeba zajistit podmínky jeho skladování (zmrazit?), jaká je jeho trvanlivost (neplesniví?), lze jej sbírat po několik sezon, a pak jej ve větším množství dát do výkupu? Děkuji předem za reakci a odpověď na dotazy.
No určité skúsenosti mám a čo k tomu treba?
- chovať aspoň 10 včelstiev s v úľoch dobré a praktické peľochyty, s nádobami, ktoré sú na dne opatrené 1mm sieťou, na prečistenie odoberaného peľu, hrubé nečistoty sa separujú ručne.
- cena 1 kg peľu je cez výkupcu 130 Sk, pri priamom odovzdaní 140 Sk
- mraziaci box aspoň na 100 kg peľu
- v okolí včelnice mať dobrú peľovú pašu, vrátane repky a slenčnice, ale i plevelu. Ak mi ostane v sezóne nejaký peľ, odovzdám h v nasledujúcej ak máte komu. Peľ neplesnie pri -18˚C
- zaistiť si zmluvne odberateľa, npr. firma Koopert v Nových Zámkoch.
Ak sa Vám to má vyplatiť, musíte ročne odovzdať aspoň 100 kg, ja pravidelne odovzdávam 300-400 kg od 50 včelstiev (nemám na všetkých nasadené peľochyty).
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 35561
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - NitraM (94.113.11.172) --- 6. 5. 2009
Re: Pyl
Pane Turčáni, děkuji Vám za odpověď.
Ten velký mrazící box je pro mě ovšem docela problém, a proto jsem se chtěl ještě zeptat, jestli nemáte praktickou zkušenost s možností pyl usušit, a tím zabránit jeho plesnivění (jakou maximální teplotou, jak dlouho, stačí uložení v místnosti s malou vzdušnou vlhkostí, bylo by možno využít nějak sušičku ovoce, nebo pyl usušit v troubě nastavené na nízkou teplotu, jak usušený pyl skladovat (zcela uzavřený, nechat jej větrat)?). Snažil jsem se někde tyto informace dohledat, ale praktické zkušenosti jaksi nikdo nikde neuvádí...
A ještě dovolte dotaz k cenám - rozumím tomu dobře, že je stejná výkupní cena pylu rouskovaného, i pylu plástového "Perga" (ač jejich prodejní cena je naprosto odlišná?). Děkuji.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 35568
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - A.Turčáni (62.168.124.210) --- 6. 5. 2009
Re: Pyl
A ještě dovolte dotaz k cenám - rozumím tomu dobře, že je stejná výkupní cena pylu rouskovaného, i pylu plástového "Perga"-
Ja Vás informujem len o obnôžkovanom peli, nie o perge.
- cena 1 kg peľu je cez výkupcu 130 Sk, pri priamom odovzdaní 140 Sk.
Peľ sa dá usušiť i na sitách, ale vraj, priame slnko znižuje jeho kvalitu, preto ho prekryte plechom. Odspodu musí bať prúdenie vzduchu voľné. Robil som to raz, na 1 kg suchého peľu som potreboval 1,7 kg čerstvého peľu. Vždy záleží od obsahu vody v ňom.
Nakoniec z peľu sa oddelí voda aj pri teplote -18˚C, známe pod názvom lyofilizácia.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 35571
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu