78081

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polá?ek (e-mailem) --- 18. 1. 2009
Re: Materiál na úle

Sušit na pile či nesušit, to je otázka. Surové řezivo, když se správně uloží
s mezerami, během roka, dvou let spolehlivě vyschne, přes léto třeba u mně
na půdě, kde je v létě za slunce pod střechou 40 - 50 st C, za dva roky i
někde na zahradě pod plachtou. A když se správně uloží a zatíží, je všechno
rovné. Dřevo je "přirozenější" než když se suší na pile, to rychlé sušení je
na něm poznat. Zase ve dřevu vysušeném na pile jsou zase zničeni škůdci a
když má trochu pozměněnou strukturu, možná do něho další hmyz nepůjde. Zase
si myslím, že bude o něco rychleji hnít... Ta likvidace chrobáků, zase
stojí za zvážení, když někdo skladuje dřevo v novostavbě, kde v trámech
chrobáci nejsou. Chemické prostředky proti chrobákům do dřeva jsou buď
jedovaté a tudíž do nějakého vnitřního prostředí problémové nebo málo
jedovaté a potom fungují hlavně na odpuzovacím principu. U kvalitního
továrně tlakově impregnovaného dřeva to nevadí, ale kdo si trámy jenom doma
natřel něčím štětcem, aby ušetřil, může si s levným dřevem třeba ze sušek
pár let skladovaným pro postupnou výrobu úlů přinést nepříjemné hmyzi
podnájemníky.


R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Milan Krokavec" <milan/=/krokavec.sk>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, January 17, 2009 11:28 PM
Subject: Materiál na úle


> Bežná cena na píle je za surové rezivo 5000Sk/m3, sušenie cca 1700/m3,
> spolu 6700+DPH, t.j.7973SK, vlastne teraz už 264,64€. Vysušené, môže sa
> hneď pracovať. Osobne ho nechávam cca 2 týždne odstáť (vždy je rezerva)
aby
> sa krútilo ako chce, až potom sa s ním pracuje. Veľmi tiež záleží na
> sušení. Väčšinou dávajú do sušičky v balíkoch, ktoré ukladajú na seba
> (samozrejme že drevo je v balíkoch preložené). Pokiaľ ho dajú dole a
> zaťažia ďalšími balíkmi - pohoda. No pokiaľ príde navrch, nezaťažené, tam
> sú už vrtule, ktoré ani keď sa popília na 400(krátka stena
> Langstroth=375mm) sa niekedy nevyrovná na hobľovačke. Aby som dosiahol
> hrúbku 25mm, treba dať narezať cca 35mm, zoschne sa na 32-30. Pokiaľ nie
je
> veľmi prehnuté- vyjde z toho 25- treba odskúšať a najskor skúsiť hrubšie
> rezivo.
> Ešte k sušeiu: Z píly kde beriem rezivo ja, tak počiatočná teplota sušenia
> je okolo 80 stupňov (teraz neviem presne) a videl sm chrobáky, ktoré
> náhodou boli pod kôrou - boli doslova "upečené". Takže aj keď by boli
> dierky, je garancia, že chrobáky tam nie sú. Urýchliť sa spracovanie dá
> pustiť to cez 4-strannú frézu. Skúsil som to tiež... ale...vyšla z nej
> doska síce rovnakej brúbky 25 mm, no bola prehnutá. Ide o to, že prítlačné
> valce najskúr dosku vyrovnajú, tá sa ohobľuje a keď vyjde von, znova
> "skočí". Takže som prešiel na síce pracnejšie riešenie, ale
kvalitnejšie...
> Ohobľovať jednu stranu a až potom hrúbkovať....
> Pred časom tu bol príspevok, kde bol prepočítaný postup, keby sa kúpila
> drahá mašina, že cena nadstavku išla dole... no chrlila by také množstvo,
> ktoré bolo nepredajné. Ak tento príspevok číta autor, resp. niekto kto si
> to pamätá, prosím ozvite sa mi na milan /at/ krokavec.sk

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33543


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu