78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jiří (195.39.6.30) --- 5. 1. 2009
Re:

..."Letos chci poprvé od včel odebírat rouskový pyl. Můžete mi někdo popsat své zkušenosti, jak dlouho pyl od včel odebírat, jak často v jedné sezoně, zda odebírat na stanovišti ze všech úlů (zalétávání včel s pylem tam, kde se nemusí protláčet přes pylochyt) jakým způsobem po odebrání pylu tento upravujete (čištění, sušení, skladování ...) a jakým způsobem jej připravujete pro konzumaci (fermentování - jak)? Co se dá za "mňamku" z pylu připravit? Jak často a jak dlouho pyl konzumovat, jaké účinky na organizmus má ? "

Díky za zkušenosti.

Jiří

S rouskovým pylem nemá asi nikdo z diskutujících zkušenosti.

Jiří

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33238


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
A.Turčáni (62.168.124.210) --- 5. 1. 2009
Re:

"Letos chci poprvé od včel odebírat rouskový pyl. Můžete mi někdo popsat své zkušenosti, jak dlouho pyl od včel odebírat, jak často v jedné sezoně, zda odebírat na stanovišti ze všech úlů (zalétávání včel s pylem tam, kde se nemusí protláčet přes pylochyt) jakým způsobem po odebrání pylu tento upravujete (čištění, sušení, skladování ...) a jakým způsobem jej připravujete pro konzumaci (fermentování - jak)? Co se dá za "mňamku" z pylu připravit? Jak často a jak dlouho pyl konzumovat, jaké účinky na organizmus má ? "

Skúsim vám odpovedať postupne na každú otázku, mám určitú 6 ročnú prax s odberom obnôžkovaného- rouskovaného peľu, s ročnou produkciou 300 až 40O kg, ktorý som dodával priamo do chovateľského závodu čmeľov,1 kg 140,-Sk, v natívnom zmrazenom stave.

- s odberom som začínal už pred alebo na začiatku kvitnutia repky olejky, bez prerušenia do konca 7 mesiaca (podľa potreby odberateľa).

- ZO 74 včelstiev som odberal z 56, zalietavanie včiel s peľom som nezistil. V začiatkoch áno, ale boli špecifické prípady omylom uzavrený prístup na peľovú mriežku. Vždy to záleží od typu peľového dna. Neviem aké je Vaše dno, ale ja mám záchytnú nádobu v dne úľa aj s peľ. mriežkou, čím je chránené proti dažďu.

- odoberaný peľ v tomto prípade nesmie pochádzať od včelstiev ak sa vyskytuje MVP, sa po odobraní (každý večer) juemne pretrasie cez sieť (kovová proti hmyzu, má primerané očká) na spodku odbernej nádobe a z mechanického odstránenia nečistôt, telá mŕtvych včiel, nôh, krídla a pod. Med sa prechodne vkladá do mraziaceho boxu, a egalizuje na 25 kg hmotnosť do PE vriec. Odvážam 100 kg množstvo.

- príprava peľových obnôžok na konzumáciu. Aby peľ bol stráviteľný, musí sa fermetovať napodobnením včiel, ktoré to robia v bunkách plástu. Totiž, aby peľ mal svoju účinnosť musí prirodzeným alebo umelým spôsobom narušiť obal- exina peľového zrna.
Očistený peľ asi O,5 kg sa nasype do sklenenej misy, rozriedi sa med 2 diely medu 1 diel teplej vody a vymieša sa do kaše. Obsah vložíme do O,7 lit. fľaše tak, že ponecháme priestor medzi vrchnákom a peľovej kaše asi 3 cm, aby mala zmes zväčšiť svoj obsah. Po 2-troch týždňoch je ju možné konzumovať. Najvhodnejší je nápoj, mliečny koktail, naložené alebo čerstvé ovocie a to všetko dobre rozmixované v mlieku, môže byť aj kakao.. Kombinácie si môže vymyslieť každý sám. K spotrebe treba pristupovať opatrne, najskôr malé množstvo odskúšať npr. pacient s chorou prostatou a len po kladnom výsledku môže paciet konzumovať 3 xkrát denne.
Pacient s porušeným zrakom si túto peľovú kúru pochvaľoval, takisto pacient s chorou prostatou už roky včelári a choroba sa nezhoršuje, má 78 r.. Inak nie som lekár, preto akékoľvek moje vyjadrenie je len informatívne.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33242


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jiří (195.39.6.30) --- 6. 1. 2009
Re:

Děkuji příteli Turčánimu za jeho zkušenosti s odběrem pylu.
Jiří

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33247


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu