78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Míra.P (213.192.58.253) --- 23. 11. 2008
medovina

Zdravím.Můj kolega má problém s vyčeřením medoviny.Poradíte mi někdo jak na to?
Míra

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32609


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 23. 11. 2008
Re:medovina

Medovina se obvykle čeří dlouho . Jinak pokud nejde o nějakou chorobu vína ,což vlastně medovina je, Tak čeření se dá urychlit přidáním želatiny nebo vaječného bílku

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: M?ra.P <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: medovina
> Datum: 23.11.2008 19:35:29
> ----------------------------------------
> Zdravím.Můj kolega má problém s vyčeřením medoviny.Poradíte mi někdo jak na
> to?
> Míra
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32611


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Holy (147.229.132.16) --- 26. 11. 2008
Re: medovina

Hůř se čeří zejména medovina nevařená, ale i vařená s málo posbíranou pěnou. Místo čeření s želatinou nebo jiným prostředkem lze v menším množství použít i filtraci přes normální filtrační papír nebo do kalné medoviny zamíchat trochu křemeliny a nechat znovu ustát. Křemelinu používají k filtraci např. v pivovarech a obvykle se tam dá i koupit
(nejmenší balení je pytel, řádově ve stokorunách a mám toho na zbytek života). Také lze kalnou medovinu nechat venku na mrazu a po vyčištění opatrně stočit (nesmí se s tím hýbat,
dlouhodobý zákal nedělají kvasinky a kal z nevysrážených bílkovinných složek je velmi lehký a snadno se zvíří). Při všech uvedených způsobech se částečně odstraní i barviva a medovina je pak světlejší.

M. Holý

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32634


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu