78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 27. 8. 2008
Re: krmení včel - energie
Teplota roztoku cukru pro včely se takhle nesleduje. Maximálně se vložením prstu odhadne, jestli cukr není příliš horký. Dodržení přesné teploty znamená počítat vedle teploty cukerného roztoku taky s tepelnou kapacitou potřebnou na ohřátí masy krmítka, na čas potřebný k dovozu a rozlití teplého cukerného roztoku atd. Teplota roztoku cukru 37 st C určitě rychlosti odebírání cukru pomůže, ale není nijak kritická. Včely přestávají odebírat cukr, pokud teplota roztoku klesne odhadem pod asi 15 st C, to ale v srpnu a často i v září nehrozí. Asi by se udržováním teploty roztoku cukru na těch 37 st C nějaký cukr ušetřil, ale zase pro větší množství nějaká regulace teploty a speciální topidla a další by se asi nevyplatila. Malé množství roztoku cukru se dá ohřát v hrnci na vařiči nebo v PET flaškách se dá ohřát, když se flašky ponoří do horké vody. Většinou se ale dá práce při krmení zorganizovat tak, že když se cukr rozpouští v horké vodě, do krmítek do úlů jde cukerný roztok ještě teplý. V praxi se nejčastěji potřebné množství cukru vloží do nádoby, naleje se horká nebo vařící voda z hrnce nebo teplá voda z boileru nebo dokonce studená voda odněkud a míchá se tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Na pár litrů je asi nejlepší cukr nasypat nálevkou do PET flašek, dolít vodu 50 - 60 st C, ne teplejší a míchat protřepáním. Do 50 - 100 - 200 litrů se dá cukr do vědra nebo plastové bečky, přileje horká voda třeba z boileru a míchá se vrtačkou s regulací otáček a míchadlem na rozmíchávání barvy nebo malty. Nad 100 litrů se dá spíše studená voda a cukr do nádoby a na míchání se tam strčí kvalitnější ponorné čerpadlo. Chybné je nasypat cukr do hrnce, na to studenou vodu a dát na vařič a zahřívat. Cukr zůstává na dně a zabraňuje přístupu vody, takže tam lehce stoupne teplota nad 100 st C, která potom cukr poškodí.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "vorja" <vorja/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, August 27, 2008 3:50 PM Subject: Re: krmení včel - energie
> Jak jsem z diskuse pochopil, tak je výhodné krmit včely roztokem cukru 3:2 > o teplotě 37 °C. Mám tedy dotaz: je znám výpočet, na jakou teplotu je nutno > ohřát vodu při dané teplotě cukru (např. 20°C), abychom dostali právě > požadovanou teplotu roztoku 37°C ?. Možná je to otázka pro chemiky.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31217
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu