- (e-mailem) --- 17. 4. 2008
Re:FW: med pančovaný
Posílám vaši odpověďˇna včelařské fórum aby je to trochu nadzvedlo Již tak se tam na toto téma bouří
Menšík
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Carbolová Lenka <Lenka.Carbolova/=/ceskatelevize.cz> > Předmět: FW: med pančovaný > Datum: 17.4.2008 13:13:17 > ---------------------------------------- > > Pane Menšíku, > Je mi líto, že na Vás náš pořad takto zapůsobil. Nicméně jsem dnes opět > diskutovala s dr. Fořtem, který informaci ohledně krystalizace medu uvedl a i > nadále si stojí za svým výrokem. S tím, že nehodnotil jednotlivé tipy medu, ale > med jako celek. Navíc neřekl, že med zkrystalizovaný je s největší > pravděpodobností pančovaný cukrem. Jeho přesná citace byla, že med má jednu > specifickou vlastnost a to je, že krystalizuje. > Na to argumentoval včelař tím, že čím více máme fruktózy medu, v medu tak méně > krystalizuje, např. akátové medy krystalizují až za dobu třeba dvou let, když > jsou to čisté akátové medy, medovicové medy taktéž. > A na to opět dr. Fořt dodal že je to měřítko kvality toho medu. Konkrétně řekl:" > třeba si koupíte v srpnu med od včelaře a koncem září ho máte úplně > zcukernatělí, tak to je špatně pravděpodobně nebo je tam ukazováček zvednutý: > pozor tento med může být pančovaný. Pančovaný tím, že se přidává klasický cukr. > Ale i med, který je neustále tekutý také může být nekvalitní v případě, že je > pančovaný, ale nikoliv řepným cukrem, ale vodou. > On sám zastává názor, že daleko větším problémem je pro něj med z Číny a jeho > nekvalita v porovnání s českými, kvalitními medy, což v pořadu zaznělo nejen z > jeho úst, ale i od jiných odborníků. > Chtěla bych je dodat, že je nám nesmírně líto, pokud máte pocit, že jsme diváky > uvedli v omyl. Pokusíme se otázku krystalizace medu řešit v některém z našich > dalších dílů pořadu a věřím, že vyjádření odborníků bude jasnější. > Přeji pěkný den. Lenka Carbolová > > > From: Mlčochová Jana > Sent: Thursday, April 17, 2008 10:20 AM > To: Strýčková Jana; Carbolová Lenka; teslice/=/seznam.cz > Subject: FW: med pančovaný > Importance: High > > > > -----Original Message----- > From: Josef.Mensik/=/seznam.cz [mailto:Josef.Mensik/=/seznam.cz] > Sent: Thursday, April 17, 2008 10:17 AM > To: Pod pokličkou > Subject: Fwd:med pančovaný > > # ------------ Původní zpráva ------------ # Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> # > Předmět: med pančovaný # Datum: 16.4.2008 21:20:36 # > ---------------------------------------- > # V pořadu POD POKLIČKOU který se zabýval medem jste se dopustili nehorázné # > nepřesnosti . Uvedli jste že med zkrystalizovaný je z největší pravděpodobností > # pančovaný cukrem Zřejmě Vás k tomu vede nepřesný a nesprávný název > cukernatý. > # Zkrystalizovaný med je právě naopak největší zárukou kvality . Med pančovaný > # cukrem již však nekrystalizuje!!! ale pro vysokou cenu cukru Někteří # > zpracovatelé v zahraničí však používají škrobové deriváty Které se používají # > proto aby med nekrystalizoval VYŽADUJÍ TO TOTIŽ ZÁKAZNÍCI KTERÉ PRÁVĚ TAKOVÉ # > POŘADY UVÁDĚJÍ V OMYL. Pančování vodou by vedlo k jeho okamžitému kvašení. > # Tekuté medy krom Akátového a vřesového bývají velmi často poškozeny teplem # > ,vyfiltrováním pylových zrn nebo právě vysokou dávkou škrobů což jsou úpravy pro > # udržení medu v tekutém stavu. Nejlepší tržní úpravou medu, což jste nezmínily, > # je pastování. Jedná se o řízenou krystalizaci Dalším bludem bylo ŽE MEDY # > PRODÁVANÉ VČELAŘEM JIŽ ZKRYSTALIZOVANÉ JSOU PANČOVANÉ Tak pro přesnost med # > javorový a řepkový krystalizují do týdne, Akátový do dvou let, lipový a luční do > # 14 dní , medovicový do 3 měsíců a melicitózní ještě ten den kdy se vytočí > VŮBEC # BYCH SE NEDIVIL KDYBY VÁS ČESKÝ SVAZ VČELAŘŮ ZA TYTO VÝROKY ZAŽALOVAL > :-(( # # MENŠÍK # > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 29013
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |