78154

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

R. Polášek (85.71.1.251) --- 1. 4. 2008
uzení

To je pořád samé včela a varroa. Já to zkusím z jiného soudku. Zrovna dneska budu doma udit klobásky. Přitom využívám včelařské pomůcky a sice kuřlák. Do kuřláku nacpu správné dřevo, nemělo by to být nějaké plesnivé ztrouchnivělé a taky by to nemělo být smolnaté dřevo, já tam dávám bukové dřevo. Kuřlák potom hodím pod uďák, mám tam v něm otvor, aby kouř z bukového dřeva šel dovnitř a vyudil ty klobásky. Pravda, kuřlák nedává moc tepla, takže to nebude uzení teplem, ale studeným kouřem. O to víc by ty klobásky měly být kvalitnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28600


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pavel (213.168.161.13) --- 1. 4. 2008
Re: uzení

Je to apríl, není to apríl.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28601


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
tomtom (81.30.251.9) --- 1. 4. 2008
Re: uzení

Zrovna před chvíli jsem v rádiu poslouchal nějakého baču ze slovenska. Vyrábí bačosvské hole a pokud jsem to slyšel dobře tak dřevo natře sádlem a dá vyudit. Tuto úpravu tam provádějí už od nepaměti a dřevo je takhle zakonzervované a vydrží sto let ...
Co takhle k těm klobáskám přjidat nástavky, to by byla povrchová úprava :-)

Tom


R. Polášek (85.71.1.251) --- 1. 4. 2008
uzení

To je pořád samé včela a varroa. Já to zkusím z jiného soudku. Zrovna dneska budu doma udit klobásky. Přitom využívám včelařské pomůcky a sice kuřlák. Do kuřláku nacpu správné dřevo, nemělo by to být nějaké plesnivé ztrouchnivělé a taky by to nemělo být smolnaté dřevo, já tam dávám bukové dřevo. Kuřlák potom hodím pod uďák, mám tam v něm otvor, aby kouř z bukového dřeva šel dovnitř a vyudil ty klobásky. Pravda, kuřlák nedává moc tepla, takže to nebude uzení teplem, ale studeným kouřem. O to víc by ty klobásky měly být kvalitnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28606


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jan Cervenka (e-mailem) --- 1. 4. 2008
Re: uzení

On Tuesday 01 of April 2008 14:54:49 tomtom wrote:
> Zrovna před chvíli jsem v rádiu poslouchal nějakého baču ze slovenska.
> Vyrábí bačosvské hole a pokud jsem to slyšel dobře tak dřevo natře sádlem a
> dá vyudit. Tuto úpravu tam provádějí už od nepaměti a dřevo je takhle
> zakonzervované a vydrží sto let ...

V drivejsich dobach se napriklad na nekterych uzemich na balkane, kde se
platila dan z komina ujalo vyusteni komina na pudu, kde kour mimo masa vyudil
i tramy a dosky, ktere se takto konzervovaly. Samozrejme netopili uhlim :)

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 28612


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu