78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- R. Polášek (85.71.1.251) --- 1. 4. 2008
uzení
To je pořád samé včela a varroa. Já to zkusím z jiného soudku. Zrovna dneska budu doma udit klobásky. Přitom využívám včelařské pomůcky a sice kuřlák. Do kuřláku nacpu správné dřevo, nemělo by to být nějaké plesnivé ztrouchnivělé a taky by to nemělo být smolnaté dřevo, já tam dávám bukové dřevo. Kuřlák potom hodím pod uďák, mám tam v něm otvor, aby kouř z bukového dřeva šel dovnitř a vyudil ty klobásky. Pravda, kuřlák nedává moc tepla, takže to nebude uzení teplem, ale studeným kouřem. O to víc by ty klobásky měly být kvalitnější.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 28600
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - tomtom (81.30.251.9) --- 1. 4. 2008
Re: uzení
Zrovna před chvíli jsem v rádiu poslouchal nějakého baču ze slovenska. Vyrábí bačosvské hole a pokud jsem to slyšel dobře tak dřevo natře sádlem a dá vyudit. Tuto úpravu tam provádějí už od nepaměti a dřevo je takhle zakonzervované a vydrží sto let ...
Co takhle k těm klobáskám přjidat nástavky, to by byla povrchová úprava :-)
Tom
R. Polášek (85.71.1.251) --- 1. 4. 2008
uzení
To je pořád samé včela a varroa. Já to zkusím z jiného soudku. Zrovna dneska budu doma udit klobásky. Přitom využívám včelařské pomůcky a sice kuřlák. Do kuřláku nacpu správné dřevo, nemělo by to být nějaké plesnivé ztrouchnivělé a taky by to nemělo být smolnaté dřevo, já tam dávám bukové dřevo. Kuřlák potom hodím pod uďák, mám tam v něm otvor, aby kouř z bukového dřeva šel dovnitř a vyudil ty klobásky. Pravda, kuřlák nedává moc tepla, takže to nebude uzení teplem, ale studeným kouřem. O to víc by ty klobásky měly být kvalitnější.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 28606
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Cervenka (e-mailem) --- 1. 4. 2008
Re: uzení
On Tuesday 01 of April 2008 14:54:49 tomtom wrote: > Zrovna před chvíli jsem v rádiu poslouchal nějakého baču ze slovenska. > Vyrábí bačosvské hole a pokud jsem to slyšel dobře tak dřevo natře sádlem a > dá vyudit. Tuto úpravu tam provádějí už od nepaměti a dřevo je takhle > zakonzervované a vydrží sto let ...
V drivejsich dobach se napriklad na nekterych uzemich na balkane, kde se platila dan z komina ujalo vyusteni komina na pudu, kde kour mimo masa vyudil i tramy a dosky, ktere se takto konzervovaly. Samozrejme netopili uhlim :)
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 28612
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu