78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Tomáš Jaša (80.79.28.155) --- 7. 11. 2007
Re: parafin
Začnu otázkou na pana Turčániho. Viděl jste někdy nástavek který byl naparafinovaný? Pokud ne, tak se prosím zdržte komentářů. Děkuji.
Já používám naparafínované úly tři roky a mám jen dobré zkušenosti.
Pokud je na to člověk zařízený a vlastní trochu víc včelstev, tak je to bezkonkurenčně nejlevnější impregnace. Nejenom kuli spotřebě (50-80 g na nástavek – 1kg cca 33 Kč), ale hlavně díky rychlosti (2 nástavky za 3 – 4 min., 200 nástavků za dopoledne – zkuste si to štětkou nebo válečkem ve třech vrstvách).
Parafín se vpijí do dřeva a zůstává na povrchu povlak, který se chová obdobně jako svíčka. Takže se nemá šanci vsáknout již jakákoliv voda do dřeva. Rozhodně houby nemají šanci vrůst do struktury dřeva. A ty které v něm byly, byly bezpečně zničeny 180 st. C při namáčení. Dovolím si tvrdit, že v 50 kg-mové lázni parafinu se 3 kg těžký nástavek prohřeje na 170 st. A to je snad dost ne všechny houby.
Co se týká v tomto ohledu P.l.l., tak byly provedeny seriózní pokusy VÚVč. Výsledky rozhodně nejsou tajné, ale sem je psát nebudu.
Další výhoda je ta, že dřevo takto napuštěné již nepracuje – nekroutí se.
Dřevo nevlhne a tím pádem se nesnižují jeho tepelně izolační vlastnost – především v předjaří.
Včely s tím nemají problém, stejně si to po svém potáhnou propolisem.
Možná nevýhoda, nebo spíše z nouze ctnost. Parafín se časem odpařuje, takže je máčení potřeba obnovovat. Ale co jiného vás donutí nástavky pravidelně dezinfikovat. Nevěřím tomu, že by někdo nové úly po čtyřech letech opaloval letlampou.
Kontakt např: http://www.inerad.wz.cz/ - v ceníku je cena za parafinování, nebo se mě můžete doptat na další podrobnosti – fotky postup, zmiňované výsledky, i levnější výrobce na tomas.jasa/=/email.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 25643
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - A.Turčáni (62.168.124.210) --- 8. 11. 2007
Re: parafin
Začnu otázkou na pana Turčániho. Viděl jste někdy nástavek který byl naparafinovaný? Pokud ne, tak se prosím zdržte komentářů.
Pán Jaša, nevedekl som. že máte na stránku výsadné právo a až po vašom schválení môžme napísať komentár.
Predsa je som nikomu nič nezakázal, len som uviedol aj inú alternatíva, ktorá ma našich včelniciach bola odjakživa, pretože to včely robia od nepaäti. Som síce zpoza rieky Marovy, ale s českými priateľmi mám korektné vzťahy, moje komentáre priímajú s porozumením.
V dejinách výzkumu veľké veci vznikali len na základe konfrontácie názorov. Čo bolo zlé to zaniklo, čo dobré to sa presadilo a väčšinou problém posunulo dopredu.
Od rozumných českých priteľov som nakoniec už viackrát bol zaradený Konfereni medzi žiadaných autorov.
Antony
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 25668
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Tomáš Jaša (80.79.28.155) --- 8. 11. 2007
Re: parafin - pro pana Turčáni
Pane Turčáni (netučím jak se skloňujete), nic proti Vám nemám ani proti vašim příspěvkům všeobecně. Jen z vaší odpovědi vyplynulo, že jste takový úl neviděl.
Je mnoho včelařů, kteří výhody parafínu pochopili a shánějí další informace. Váš postřeh s propolisem je sice pěkný, ale nehodí se k tématu. Ale to zas pramení jen z nezkušenosti s parafínem.
Několika včelařům jsem soukromě odpověděl na vyžádané věcné dotazy. A pokud i vy máte zájem, rád vám je též pošlu.
S přátelským pozdravem Tomáš Jaša
tomas.jasa/=/email.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 25671
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu