78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Honza Jindra (84.244.102.138) --- 10. 9. 2007
Re: Refraktometr
Michale,
je to tak, že ruční refraktometry mají omezený rozsah. Proto pro naše použití je nutno použít dva rozsahy. Jeden pro správné naředění medoviny (tzv.moštoměr s rozsahem do 35% cukernatosti) a pro kontrolu obsahu vody v medu (Honey tester s rozsahem cca 70-92%cukernatosti). Vedle toho existují laboratorní stolní refraktometry, které mají otočný hranol s rozsahem téměř od 0 - 100%.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24949
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Michal Pol (213.155.225.66) --- 10. 9. 2007
Re: Refraktometr
Takže, pokud jsem to správně pochopil, jsou pro včelaře použitelné tři "přístroje" -
- refraktometr pro měření % vody v medu
- refraktometr pro měření cukernatosti rozkvašené medoviny
- moštoměr pro měření cukernatosti medového roztoku před rozkvašením. Lze použít i výše uvedený refraktometr, ale je dražší. Naopak moštoměrem cukernatost rozkvašené medoviny změřit nelze.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24950
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Honza Jindra (84.244.102.138) --- 10. 9. 2007
Re: Refraktometr
Moštoměr je název měřidla na měření koncentrace cukrů do rozsahu cca 30%. Moštoměrem je jak refraktometr (asi 2500 Kč) do 30% tak i hustoměr (aerometr)do 30% (asi 180 Kč). Pro rozkvašenou medovinu si myslím ale nelze použít žádný. Zvyšováním obsahu alkoholu klesá hustota a bublinky vznikající při kvašení nadlehčují plovák hustoměru. Medovinu je potřeba naředit, tedy měřit před kvašením. Cukr během kvašení lze určit asi jen senzoricky (podle chutě). Koncový obsah alkoholu je naproti tomu možno změřit tzv vínoměrem, který měří obsah podle vzlínavosti.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24951
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Eman (194.149.115.135) --- 10. 9. 2007
Re: Refraktometr
Pokud medovina po 14 dnes přestane bouřlivě kvasit, nemyslím si, že bublinky mají nějaký výrazný vliv na údaj hustoměru (zakulacená baňka). Musel bych to vyzkoušet, ale skleněný hustoměr jsem dávno rozbil.
Přepočítáme -li ale ztracenou váhu na 100 litrů roztoku, pak z tohoto úbytku lze odvodit skutečný obsah alkoholu (a to nás v podstatě zajímá) násobením konstantou 1.32. Podle chutě to je také možné, ale to chce cvik a talent. Příklad: 100 litrů zředěného medu na začátku kvašení váží 111 kg, po 2 měsících bude vážit např. 104 kg. ->111-104 =7.. 7x 1.32 = asi 9.5 % alkoholu, objemová procenta.
Tato metoda je trošku pracnější, ale obejde se bez drahého a dnes neprodávaného refraktometru (2100 Kč) na mošty. Digitální kuchyňské váhy už nejsou dnes problém (700 Kč?) a mají universální využití u včel i v kuchyni.
_________________
Honza Jindra:
....Zvyšováním obsahu alkoholu klesá hustota a bublinky vznikající při kvašení nadlehčují plovák hustoměru. Medovinu je potřeba naředit, tedy měřit před kvašením. Cukr během kvašení lze určit asi jen senzoricky (podle chutě)....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24952
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Čáp (e-mailem) --- 10. 9. 2007
Re: Refraktometr
Myslím že vínoměr nebude na medovinu fungovat, protože je to hustoměr cejchovaný na suchá vína - roztok vody + líh + "tělo" (na rozdíl od lihoměru, který je jen na směs voda+líh) a zbytkový cukr ho "rozhodí" .. v katalozích bývá většinou poznámka, že se hodí jen pro suchá vína.
Pokud je ale mezi námi umělec, který dělá dobrou suchou medovinu, ať se klidně pochlubí.
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24955
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu