78508

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Vítězslav Vrána (85.71.69.51) --- 7. 2. 2007
Re: podezřelá cena= podezřelá kvalita

Teď tomu nerozumím,když prodám do výkupu za 35 kč,je med kvalitní,když ho někdo prodá ze dvora za 50 kč kilo tak už se jedná o med méně kvalitní?Jde přeci o to,jak velká je v okolí konkurence,sám jsem tomu nerad,ale je věci každého včelaře,za kolik svůj med prodává.Víťa.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20677


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
vsusicky (82.117.130.2) --- 8. 2. 2007
Re: podezřelá cena= podezřelá kvalita

No problém je, že cena za kterou dodáte do výkupu není cena pro konečného spotřebitele ale cena za kterou ho zrealizujete jako prvovýrobce. Nikdy nemůžete srovnávat svoji cenu za kterou prodáváte med ze dvora ve "spotřebitelském balení" s cenou ve výkupu, ale s cenami v obchodech okolo. Protože med, který dáte do výkupu za 35 se ve finálůe prodává za 120,- nekde v obchodu nebo marketu.
To je stále se opakující zásadní chyba při stanovení ceny medu pro prodej ze dvora a zásadní nepochopení problematiky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20680


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 8. 2. 2007
Re: podezøelå cena= podezøelå kvalita

Ono těch proč prodat lacino je hodně 1. jde o malou ves kde jsi ze všemi kamarád tao chceš aspoň ˇto co dostaneš ve výkupu. 2. Je opravdu horší kvality. 3. ve starých včelařích ještě přežívá že se řepka vykupovala jako pekařský. 4. ve výkupu mu ho nevzali protože měl přes 19% vody, Tak z obavy aby nezkvasil honem prodá a přitom neví že norma EU je 20% a zkvašení hrozí až od 23% 5. A je li v obci 6 včelařů ze 70 včelstvy a 1000 obyvateli? Já taky prodám za 50 přímo od medometu ale plné vědro a jde to.

Pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: vsusicky <vsusicky/=/atlas.cz>
> Předmět: Re: podez?elá cena= podez?elá kvalita
> Datum: 08.2.2007 08:05:55
> ----------------------------------------
> No problém je, že cena za kterou dodáte do výkupu není cena pro konečného
> spotřebitele ale cena za kterou ho zrealizujete jako prvovýrobce. Nikdy
> nemůžete srovnávat svoji cenu za kterou prodáváte med ze dvora ve
> "spotřebitelském balení" s cenou ve výkupu, ale s cenami v obchodech okolo.
> Protože med, který dáte do výkupu za 35 se ve finálůe prodává za 120,-
> nekde v obchodu nebo marketu.
> To je stále se opakující zásadní chyba při stanovení ceny medu pro prodej
> ze dvora a zásadní nepochopení problematiky.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20683


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Stonjek (213.151.87.64) --- 8. 2. 2007
Re: podezøelå cena= podezøelå kvalita

Nedá mi to nereagovat. Jestli si myslíš, že jsi udal správná % obsahu vody, tak v první řadě vyhoď svůj refraktometr, nebo hustoměr do popelnice protože ti silně kecá. Skladovat řepkový med s 23 % vody může pouze naprostý kaskadér, riziko zkvašení je prakticky na 100%. Skladovat stejný med při 20 % bych nazval hazardem a při 18 % máme jistotu pouze když je uskladněn v chladu. Je li dlouho v teple např. v rozpálené plechové garáži tak i při 18 % může začít občas zlobit. Krystalizace ani pastování proces kvašení nijak nebrzdí, řekl bych spíš naopak. Aby to nebylo jednoduché, tak jsou roky, kdy je obsah vody, navzdory tomu co se tvrdí v literatuře, pod víčky nad 20%. Prostě já vnímám řepkový med jako silně problémový a skladuji ho pouze v chladu. Před pastováním ho zbavuji cca 2 % vody abyćh neměl reklamace u zákazníků. Pak mám jistotu, že jim někde pootevřený nad myčákem nezačne kvasit.
Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20690


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Eman (194.149.115.254) --- 8. 2. 2007
Re: podezøelå cena= podezøelå kvalita

Jakou metodou ho zbavuješ vody?

Jinak celý tvůj příspěvek o %vody je svatá pravda. Od té doby co mám refraktometr, tak se mi otevřely oči v pohledu na obsah vody v medu. Měl jsem už v medu pod víčky 20% a více.
Dále jsem zaznamenal jednu zkušenost při rozehřívání pomocí spirály. Pokud není nádoba dobře uzavřená, teplý med nasává z okolí vodu. Proto je nutné ji izolovat a uzavřít přístup vzduchu. Záleží na %vlhkosti okolí. Med může zkvasit i při %vody nižším než 19%, záleží na tom jak který a jak je uložen. Ne vždy, co se píše, je pravda.
Kdo neměří, ten nic neví a pak se diví.

----------
Stonjek:
...Před pastováním ho zbavuji cca 2 % vody

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20693


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 8. 2. 2007
Re: podez�¸el�¼ cena= podez�¸el�¼ kvalita

Normální člověk skladuje věci v suchu temnu a chladu a zákaznik má být poučen jak se potraviny skladují a konve přece neskladuješ v kuchyni Na našem území platí i inorma EU 20% a vřesový 23% Norma 18% se týká značky Český med a nezamněňovat s českou normou ta je myslím19%. Zkvašení medu v kuchyni je zase jiná věc med je sylně hydroskopický a je li jak píšeš nad myčákém tak ta zkvašená vrstva již musí získat mnohem vyšší hodnoty vody jak těch 23%

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Stonjek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: podez?¸el?? cena= podez?¸el?? kvalita
> Datum: 08.2.2007 10:50:38
> ----------------------------------------
> Nedá mi to nereagovat. Jestli si myslíš, že jsi udal správná % obsahu vody,
> tak v první řadě vyhoď svůj refraktometr, nebo hustoměr do popelnice
> protože ti silně kecá. Skladovat řepkový med s 23 % vody může pouze
> naprostý kaskadér, riziko zkvašení je prakticky na 100%. Skladovat stejný
> med při 20 % bych nazval hazardem a při 18 % máme jistotu pouze když je
> uskladněn v chladu. Je li dlouho v teple např. v rozpálené plechové garáži
> tak i při 18 % může začít občas zlobit. Krystalizace ani pastování proces
> kvašení nijak nebrzdí, řekl bych spíš naopak. Aby to nebylo jednoduché, tak
> jsou roky, kdy je obsah vody, navzdory tomu co se tvrdí v literatuře, pod
> víčky nad 20%. Prostě já vnímám řepkový med jako silně problémový a
> skladuji ho pouze v chladu. Před pastováním ho zbavuji cca 2 % vody abyćh
> neměl reklamace u zákazníků. Pak mám jistotu, že jim někde pootevřený nad
> myčákem nezačne kvasit.
>                              Zdraví R. Stonjek
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20694


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Vítězslav Vrána (85.71.69.51) --- 8. 2. 2007
Re: podezřelá cena= podezřelá kvalita

Při vší úctě,vy jste zase nepochopil,že mi šlo o to,upozornit na to,že tady na Včelařské konferenci jsou napadání starší včelaři ,že jejich med je nekvalitní,proto jej nabízejí za velmi nízké ceny.Jak probíhá tvorba ceny pro konečného spotřebitele je mi taky známo.Akorát ten prvovýrobce má nejvyšší náklady a nejnižší zisk,naopak výkupce-případně zpracovatel s konečným prodejcem mají zisk nesrovnatelně vyšší i když jejich náklady můžou být podstatně nižší než u prvovýrobce.Hezký den.Víťa.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20696


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Daniel Prokes, Ing. (e-mailem) --- 8. 2. 2007
Re: podezřelá cena= podezřelá kvalita

Med získáváme, zpracováváme a prodáváme.Nevím, kolik medu od včel získáte a
prodáte v konečném balení zákazníkům, ale u nás ty výsledky nejsou tak
jednoznačné jak je tady prezentujete.
Skoro si troufám říct, že je to přesně obráceně.
Moc bych si přál, aby nejvíc času a peněz jsem mohl investovat do
včelařství, bohužel za šest let soukromého podníkání v tomto krásném oboru
se mi to nepodařilo.
Tak snad máte lepší návod, jak to vylepšit.
S přáním krásného dne Dan P

> Při vší úctě,vy jste zase nepochopil,že mi šlo o to,upozornit na to,že
> tady
> na Včelařské konferenci jsou napadání starší včelaři ,že jejich med je
> nekvalitní,proto jej nabízejí za velmi nízké ceny.Jak probíhá tvorba ceny
> pro konečného spotřebitele je mi taky známo.Akorát ten prvovýrobce má
> nejvyšší náklady a nejnižší zisk,naopak výkupce-případně zpracovatel s
> konečným prodejcem mají zisk nesrovnatelně vyšší i když jejich náklady
> můžou být podstatně nižší než u prvovýrobce.Hezký den.Víťa.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20697


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Vítězslav Vrána (85.71.69.51) --- 8. 2. 2007
Re: podezřelá cena= podezřelá kvalita

Nechci zbytečně polemizovat,ot to mi tu vůbec nejde.Taky soukromě podnikám od roku 1991,na vyskakování to sice není ale nestěžuji si.Jsem zvyklý se uskrovnit a včelařství mám jako hobby.Mám rád přírodu jako takovou a od včelek jsem se hodně naučil,jak přežít i horší časy.Svého času jistí politici tvrdili,že pokud neumíme podnikat a jsme ve ztrátě,tak ať toho necháme jdeme dělat něco,na čem se dá vydělat.Podotýkám ještě,že se živím rukama.Ještě malý dotaz pane Prokeš.To včelaření máte jako hlavní činnost?Jinak bych si s váma rád vyměnil zkušenosti e-mailem osobně,ať tady nezdržujem ostatní diskutujíci.Zdraví Víťa.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20698


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Daniel Prokes, Ing. (e-mailem) --- 8. 2. 2007
Re: podezoelá cena= podezoelá kvalita

Ve ztrátě nejsme a nikdy jsme nebyli - naštěstí. Včelaření je naše jediná
činnost (moje a manželky).Bohužel právě prodej medu nám zabírá 2/3 času,
takže na něco jiného už není prostor. Ta 1/3 připadá na samotné včelaření.
Rád si s Vámi zkušenosti vyměním.
Dan
E-mail: prokes.daniel/=/raz-dva.cz


> Nechci zbytečně polemizovat,ot to mi tu vůbec nejde.Taky soukromě podnikám
> od roku 1991,na vyskakování to sice není ale nestěžuji si.Jsem zvyklý se
> uskrovnit a včelařství mám jako hobby.Mám rád přírodu jako takovou a od
> včelek jsem se hodně naučil,jak přežít i horší časy.Svého času jistí
> politici tvrdili,že pokud neumíme podnikat a jsme ve ztrátě,tak ať toho
> necháme jdeme dělat něco,na čem se dá vydělat.Podotýkám ještě,že se živím
> rukama.Ještě malý dotaz pane Prokeš.To včelaření máte jako hlavní
> činnost?Jinak bych si s váma rád vyměnil zkušenosti e-mailem osobně,ať
> tady
> nezdržujem ostatní diskutujíci.Zdraví Víťa.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20699


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Vítězslav Vrána (85.71.69.51) --- 9. 2. 2007
Re: podezoelá cena= podezoelá kvalita

Pane Prokeš,rád bych Vám odpověděl osobně,ale Vámi uvedená e-mailová adresa neumožňuje odeslání e-mailu z mého PC.Hezký den.Víťa.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20706


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Karel (194.138.39.52) --- 8. 2. 2007
Re: podezřelá cena= podezřelá kvalita

Teď tomu nerozumím,když prodám do výkupu za 35 kč,je med kvalitní,když ho někdo prodá ze dvora za 50 kč kilo tak už se jedná o med méně kvalitní?Jde přeci o to,jak velká je v okolí konkurence,sám jsem tomu nerad,ale je věci každého včelaře,za kolik svůj med prodává.Víťa.
...........
Určitě je každého věc, za kolik prodává.

Pokud prodáváš do výkupu med ve sklenici po jednom kile, tak je to opravdu ten samý med.
Pokud ale prodáváš med do výkupu v konvích, výkupce jej převezme a tím tvé závazky končí, je to jedna věc.
Druhá věc je, když uvádíš med na trh pro koncového zákazníka. Tam ručíš za vše a neseš zodpovědnost. I za to, že si najdeš kupce. Tento maloprodej má své náklady a rizika a je normální je kalkulovat do ceny. Nehledě na to, že cena se dělá jednak nad nákladou kalkulací, jednak podle možností trhu - tedy konkurenceschopnosti výrobku. Většinou je takový vyzkoušený postup, že čím měně kvalitní výrobek, tím musí být levnější. Samozřejmě můžeš přesvědčovat zákazníky o opaku. Ale oni ví své o laciných a drahých botách, atd. A oni se rozhodují.
Pokud v tom nevidíš rozdíl, těžko to dál rozebírat.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20681


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 8. 2. 2007
Re: podezøelå cena= podezøelå kvalita

U bot poznáš jestli jsi v nich byl dvakrát nebo 100× ale med namažeš na chleba jen jednou. U medu hrají jiné vlastnosti.
Někomu lesní moc voní, pohanka mu smrdí, akát moc teče, pro někoho je moc sladký, pro někoho je zas moc drahý, někomu vadí že krystalizuje, jinému zase nejde pod nos že je tekutý. A CO Z TOHO PLYNE Nakonec si každý kupující najde toho svého dodavatele a prodají všichni, ale časem někteří odpadnou.

pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Karel <karel.jirus/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: podez?elá cena= podez?elá kvalita
> Datum: 08.2.2007 08:16:50
> ----------------------------------------
> Teď tomu nerozumím,když prodám do výkupu za 35 kč,je med kvalitní,když ho
> někdo prodá ze dvora za 50 kč kilo tak už se jedná o med méně kvalitní?Jde
> přeci o to,jak velká je v okolí konkurence,sám jsem tomu nerad,ale je věci
> každého včelaře,za kolik svůj med prodává.Víťa.
> ..........
> Určitě je každého věc, za kolik prodává.
>
> Pokud prodáváš do výkupu med ve sklenici po jednom kile, tak je to opravdu
> ten samý med.
> Pokud ale prodáváš med do výkupu v konvích, výkupce jej převezme a tím tvé
> závazky končí, je to jedna věc.
> Druhá věc je, když uvádíš med na trh pro koncového zákazníka. Tam ručíš za
> vše a neseš zodpovědnost. I za to, že si najdeš kupce. Tento maloprodej má
> své náklady a rizika a je normální je kalkulovat do ceny. Nehledě na to, že
> cena se dělá jednak nad nákladou kalkulací, jednak podle možností trhu -
> tedy konkurenceschopnosti výrobku. Většinou je takový vyzkoušený postup, že
> čím měně kvalitní výrobek, tím musí být levnější. Samozřejmě můžeš
> přesvědčovat zákazníky o opaku. Ale oni ví své o laciných a drahých botách,
> atd. A oni se rozhodují.
> Pokud v tom nevidíš rozdíl, těžko to dál rozebírat.
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20685


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Eman (194.149.115.254) --- 8. 2. 2007
Re: podezřelá cena= podezřelá kvalita

Levný med nemusí být nekvalitní a naopak, ale je trošku podezřelý. Až se situace na trhu ustálí a ti včelaři, co jim doma v konvích zbude neprodaný med, omezí počty včelstev a med pořád bude zbývat, co udělají? Dají na trh 2-3 roky starý med za nízkou cenu, aby se ho rychleji zbavili. Tak vzniká vztah mezi cenou a kvalitou. Výkupce HMF neměří. Nebo ano? Med je vynikající věc, ale když o něj není zájem, tak je s ním problém. Možná přijde i nato, že si více včelařů začne vážit práci obchodníka a nebudou ho považovat za zloděje. Poctivě a dobře obchodovat je mnohem větší umění, než naflákat tuny medu. V tom je obecný problém našeho zemědělství.
Cena je jen věcí toho, kdo prodává a jakékoli její jiné usměrňování než tlakem trhu, je nemravné.

------------------------------------------------------
Vítězslav Vrána:
Teď tomu nerozumím,když prodám do výkupu za 35 kč,je med kvalitní,když ho někdo prodá ze dvora za 50 kč kilo tak už se jedná o med méně kvalitní?Jde přeci o to,jak velká je v okolí konkurence,sám jsem tomu nerad,ale je věci každého včelaře,za kolik svůj med prodává.Víťa.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20682


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu