78405
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
Od: Radim Polasek:
> Asi by bylo nejlepší se shodnout na tom, že med se v mikrovlnce rozehřívat > může, maximálně pokud to je med určený třeba do pečiva nebo možná do > medoviny. Med určený přímo k jídlu ne. A teorie nechat výzkumníkům. ..........
Nesouhlasím, potom by muselo jít celkově o omyl s rozehříváním a ztekucováním medu jako takovým.
Radime žádný vědec ani výzkumník se nevezme na triko takový povrchní názor, protože u vynálezu jakým je ohřev potravin magnetronem v uzavřeném kovovém prostoru a jeho následná komercionalizace měla jasné myšlenky. Úspora elektrické energie, šetrnější úprava potravin a menší vliv na ztráty výživných látek a obsahy vitamínů atp., vysoká uživatelská bezpečnost proti popálení, průnik přes neorganické látky a ohřev organických, atd. atd.
Pro zájemce o tuto problematiku je heslo pro vyhledávače: magnetron
Jde o regulaci a podmínky takového ohřevu medu magnetronem a to je názor, který se vytříbil u ztekucování a ohřevu medu jako všeobecně, dostatečně hluboko. Nejsem ochoten se vrátit k ohništi před chatrč jako do minulých dob vývoje člověka, stejně jako konzument medu, který vyžaduje tekutý med. Nejsem ochoten se krčit před nějakým názorem, který mě bude přesvědčovat jak je mikrovlnka škodlivá, když baští mouku místo párků, víno z vody a přípravků, zvoní mu v kapse mobilní telefon, hledí do TV, užívá si energie z jaderných paliv atd, atd. Nejsem demagog.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20055
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Ivan Cerny (e-mailem) --- 8. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka
Jak napsal P.K. a potom i Gusta:
PK> hloubky fyziky ať jde každý posvém sám),toto "studené"kmitání za prvé PK> degraduje(trhá vazby)jednotlivých sacharidů a enzymů co dělají med medem,a
GP> popálení, průnik přes neorganické látky a ohřev organických, atd.
možná u mikrovln nejde jen o ohřev vody a vznik HMF. Nevím, co mikrovlny dělají se složitějšími organickými molekulami - ty právě dělají hodnotu medu - jestli je třeba neohřívají mnohem rychleji než vodu nebo dokonce neroztrhají.
Než najdu závěry nějakého hodnověrného výzkumu, pro sebe se držím předběžné opatrnosti a med do mikrovlnky nedávám.
Ahoj Ivan
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20056
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu