- P.K. (195.39.10.34) --- 14. 11. 2006
Re: skvaseny med
med je potřeba vytáčet i podle snůšky,končíli snůška ,nebo je na 2 dny přeřušená deštěm dá se předpokládat,že i nezavíčkovaný med je "suchý"-vlhkost pod 20%,pokud nosí jen do plodiště můžete odebírat medné nástavky celý den,pokud je i sebemenší snůška nejvíce do 9 hodiny,z rámků nesmí vyletět kapka,když s ním trhnete,protože třeba z 8 rámků v jednom medníku nic neukápne a dílo by vyskočilo i s medem kdyby mohlo a ze 2 r. to teče ,protože to tam "meziskladují" ,na to bacha,pokud narazím na podezřele tekutý med-nemusí být nutně nezralý-odkládám ho při vytáčení na konec,řepku vytáčím většinou tak na půl až ze 2 třetin zavíčkovanou,protože si dělám ambice na akát,ale zatím je ho tak na pokrytí potřeby mezi snůškami,protože pravidelně v tomto období chčije a tak ze třech až pěti výborných dnů se maj pak 14 dní čím krmit,právě na přelomu řepky a akátu ,když se překryjí snůšky bývá někdy med i pod víčky přes dvacet procent vlh.
v zaneseném medníku není prostor pro meziskladování(a tohoto prostoru pro nektar potřebují včelky daleko víc než pro vlastní med a tak se dostanou těsně před zavíčkováním k sobě a problém je na světě,takový ty mapy v medu ve sklenici je zamíchaný vzduch v medu ,díky ,kterému se vytváří velké krystali, odděluje se voda ,kterou med vytlačí nahoru a už je taky problém,dál je nutná hygiena nádob-pasterizace a celková hygiena vytáčení a skladování(v suchu!!!) medu,zamyslete se každý kolik kritických míst,kde by se mohl váš med "zkazit",má vaše technologie získávání a skladování medu, a snažte se je odstranit,kolikrát toto kvašení nebo jinak nabouraný med může být souhra více faktorů,pokud se vám je podaří eliminovat můžete se vyvarovat zbytečné práce a starostí.....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 19289
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |