78697

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Stonjek (213.151.87.17) --- 28. 9. 2006
Vaření medového piva

Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů, chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí, určitě bych na něj občas zašel.
Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18815


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva

Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od
medoviny?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 28, 2006 9:58 AM
Subject: Vaoení medového piva


> Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů,
> chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad
> nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole
> nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr
> ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s
> natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té
> práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku
> v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo
> bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí,
určitě
> bych na něj občas zašel.
> Zdraví R. Stonjek
>


----------------------------------------------------------------------------
----


> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18816


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jan Čáp (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva

Radim Polášek napsal(a):
> Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od
> medoviny
Sleský rozum mi říká, že takové "pivo" se bude od medoviny lišit nižším
obsahem alokohlu a tím i nižší trvanlivostí (leda že by tam dal Ruda
toho medu hodně, jako do medoviny a pak to bude chmelená medovina jako
každá jiná z medu a chmele).

Oproti pivu to zase bude daleko méně plné (řídká vodička, kde není co
"kousat") a nebude to chutnat po sladu, čili úplně jinak než pivo.


Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18817


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Stonjek (213.151.87.17) --- 28. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva

Já opravdu nejsem na vaření piva odborník a zřejmě ho nikdy vařit nebudu, ale rozdíl je v použití pivovarských kvasnic a použití chmele pro navození hořké pivní chutě a pak už záleží na dávkování a štěstí. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18823


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
kozlík (194.212.232.6) --- 29. 9. 2006
Re: Vaření medového piva

Vždycky jsem si myslel, že právě chmel je v pivu-snad kromě alkoholu , tím konzervantem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18827


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jan Čáp (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva

Stonjek napsal(a):
> .. pak už záleží na dávkování a štěstí. Zdraví R. Stonjek
>
No vždycky si můžeš vybrat - buď se učit zálady řemesla a nebo se modlit
za návštěvu štěstěny.

Pivovarskej pozdrav "Dej bůh štěstí!" určitě vznikl dávno před Poupětem.

Honza
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18833


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Löffelmann (e-mailem) --- 29. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva

Mohu Vam teke doporucit MEDOVINOVEpivo vyrabene klasterem v Zelive svrchnim
kvasenim. Je moc dobre a silne 15stupnu.
jan
----- Original Message -----
From: "Stonjek " <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 28, 2006 9:58 AM
Subject: Vaoení medového piva


> Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů,
> chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad
> nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole
> nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr
> ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s
> natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té
> práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku
> v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo
> bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí,
> určitě
> bych na něj občas zašel.
> Zdraví R. Stonjek
>


--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18825


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu